用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 利瑪竇書院 校風如何?
go

利瑪竇書院 校風如何? [複製鏈接]

利瑪竇書院 校風如何?

係協和街個間, 我有個小朋友想轉校, 勞煩講多少資料! :

Re: 利瑪竇書院 校風如何?

band3尾中學, 令願讀月華地利亞.

簽名被屏蔽

格致、模範、萃華、利瑪竇...都係想當年數一數二之中學!
估唔到利瑪竇今日依然健在!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我16年前讀完中一比人踼左出校,搵左好耐都無學校收,點知去到利瑪竇,校長即時收左我...當時佢同地記同一機構,都係band5,名聲就真係好差,不過教學就同我之前讀既band1中學差唔多,係學校既校風同學生比較差...
咁多年唔知有無進步啦,今年我女女都升中一,有得選我一定唔會比我女讀呢間...

Henrymama 寫道:
千企吾好入, 根本就吾系讀書的地方, 學壞就好容易, 仲衰過吾讀.

Agree
無其他學校收就無辦法啦,如果有,就不要入呢間啦!當年我係灣仔船街分校讀過一年中六,老師就唔係個個都咁差,有小部份都好用心機教,問題係d學生絕大部份都是無心向學,第二道唔收先入呢間,所以讀書氣氛極之差劣。但現時有冇改善則不知道也!

不如入隔離果間"地利亞"仲好!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

而家好多band 3學校收生不足,可以試試報

櫺囹桼 寫道:

當年仲有 基教、威靈頓、聖馬加利、聖加大利、九龍聖心...,摺得嘅都摺埋晒,只有 利瑪竇屹立不倒,我估依家無以前咁雞卦。

嘩!!!你都一把年紀呀下,呢d你都識.....都有佢既fans架,萃華係我母校呀.....hehehe,仲係第一志願要入添架......

櫺囹桼 寫道:

Sindy 寫道:
嘩!!!你都一把年紀呀下,呢d你都識.....都有佢既fans架,萃華係我母校呀.....hehehe,仲係第一志願要入添架......

[quote]
櫺囹桼 寫道:
[/quote]

何止一把年紀,就快風燭殘年了...
萃華為第一志願?你一定係好喜歡聽“今夜你會不會來”!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

係喎...黎明都係呢間學校架好似............

櫺囹桼 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
櫺囹桼 寫道:
[/quote]

何止一把年紀,就快風燭殘年了...
萃華為第一志願?你一定係好喜歡聽“今夜你會不會來”!
  [/quote]

咁個時d名校仲有

崇字派。。。崇文,崇蘭,崇理。。。

聖字派 。。。聖馬理奧。。聖john。。

請問,威靈頓尚在嗎 ?

Msma

我連崇文都讀過呀......... 果時D名校我都讀得七七八八囉

聖馬理奧??未聽過既.........

Msma 寫道:
咁個時d名校仲有

請問,威靈頓尚在嗎 ?

當年仲有靜宜,崇正..........

Msma 寫道:
咁個時d名校仲有

請問,威靈頓尚在嗎 ?

一言驚醒夢中人...威記一共有四間(橙白藍綠),學生之多,無出其右!
仲尚在?唔好嚇我

[quote]
Sindy 寫道:

「十大名校」我讀過崇蘭、萃華同利瑪竇;好似崇蘭仲健在,搬左去沙田,banding有冇提升到就唔知喇!萃華同利瑪竇的分店都摺得就摺,風光不再了。時光飛逝,阿仔今年都升中一了,好彩佢唔駛步我後塵要入「十大名校」姐,真係謝天謝地喇!不過話時話,我到依家都仲好懷念在祟蘭的初中生涯呀!

以前有首名詩流傳 : :tongue:

崇理(炸), 格致流,
地記姐姐最溫柔,
溝女最arm利瑪竇!

CHUCHU 寫道:
以前有首名詩流傳 : :tongue:
崇理(炸), 格致流,
地記姐姐最溫柔,
溝女最arm利瑪竇!

呢首名詩係咪來自:
真光豬、嶺南牛、培道小姐溫柔柔....架!

話時話,果時咁多私校"摺",係咪因為"教育改革",津校興起?(九年免費教育功效?)
而家又興起"直資",津校"摺",好似讀緊歷史咁!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唓...一雞死,一雞鳴............殺得學校,殺唔到人........咪一樣有BAND 3學生,換個名係第二間學校........轉晒直資最好,因為咁樣咪唔駛政府九年免費教育囉.........

喂,我真係唔多識你地既歌仔喎..........

又估唔到搵到校友呀.........我係港島區代表,你呢?九龍呀?
‹ 上一主題|下一主題