用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴媽媽請進!學琴意見!
go

學琴媽媽請進!學琴意見! [複製鏈接]

學琴媽媽請進!學琴意見!

家長的小朋友學琴,有冇每日練習呢?一小時、30分鐘.......?
Shirley

Re: 學琴媽媽請進!學琴意見!

shirleylam111,

他練習時間不定 , 有時要看心情 , 有時又突然勤力 , 我不想管約束他太緊 , 因我覺得他仍在摸索階段 , 不過約30分鐘!

有冇
Shirley

shirleylam111,

our piano teacher is grade 8, charge $100 for 1/2 hour.  what i've heard, most kids practise piano around 45 mins. a day.   my daughter did not like to practise piano at all at the beginning.   i motivated her by giving her stickers that can exchange to gift or an outing and sometimes, even 10 mins. a day is better than 30 mins. once a week.  eventually, she is getting good improvement.

我成日都唸, 究竟我個女(5歲半)係咪真係鐘意彈琴, 我見佢學左年幾(一直只上tom lee既班), so far咁耐無講過唔鐘意上, 到最近買左琴, 佢都肯彈, 不過只係一星期3-4晚會掂下個琴, 每次15mins左右, 有時耐d, 有時彈本琴書由頭彈到尾, 不過只彈一次, 仲要係唔熟既都唔會比心機去練多次. 而家搵埋私人上門教, 佢好鐘意個miss, 成日問幾時佢會再黎, 我問過阿女, 鐘意上門教定係tom lee上堂, 佢話上門, 因為tom lee sat下午上堂好累, 仲有, 要上一個鐘,好長時間wor. 而家我又唸好唔好停tom lee, 呢個問題,之前好多人都討論過, 真係幾煩惱下.

Hi Littlepigpig

一星期3-4晚會掂下個琴, 每次15mins左右, 都幾好呀, 我d 學生好似你個女咁細, 一d 都唔練琴, 但有d 就好乖, 彈埋我未教果d 。無話耐唔耐, 最緊要女女彈得開心, 做媽咪唔洗咁膽心架, 學琴係一門培養興趣及個人修養的活動, 不必給太大壓力。

至於, tom lee 果邊我就見議你停左佢好啦, 既然你現在安排左上門老師教女女彈琴, 不必再去啦。

chamywong 寫道:
Hi Littlepigpig

一星期3-4晚會掂下個琴, 每次15mins左右, 都幾好呀, 我d 學生好似你個女咁細, 一d 都唔練琴, 但有d 就好乖, 彈埋我未教果d 。無話耐唔耐, 最緊要女女彈得開心, 做媽咪唔洗咁膽心架, 學琴係一門培養興趣及個人修養的活動, 不必給太大壓力。

至於, tom lee 果邊我就見議你停左佢好啦, 既然你現在安排左上門老師教女女彈琴, 不必再去啦。

chamywong,
多謝你既意見呀, 唉, 阿女唔係好有天份, 不過又唔抗拒咁攞, 佢鐘意時會自動行埋去彈, 但如果係我提出叫佢彈, 佢又唔會咁乖走埋去wor. 雖然學左咁耐,但都仲未曉睇音符, 都係我唔啱, 寫慣左d,r,m比佢(因為tom lee教d, r, m, 唔係CDE), 我都唸緊上唔上tom lee好, 因為佢上tom lee時, 唱下歌仔,都好enjoy架wor.

Littlepigpig
我就贊成你quit通利,我個小朋友係通利學到book2就quit左,佢而家上單對單鋼琴,在睇譜同拍子上都好弱,幫佢由d,r,m轉番c,d,e都要時間,同埋佢習慣左通利係用腦記歌,唔慣睇譜,變得睇音附都好慢.

請問小女剛學鋼琴,應該什樣教她練琴,是看豆豉,看c,d,e,還是記了下來呢??   

我個女初初都係
Shirley

我諗好睇個人,我大仔就在TOMLEE學完成個COURSE,立即轉去私人學,只是話比佢聽個音名改左,好似do有個名叫C咁囉,佢好快可以接受到,因佢在tomlee己學會睇音,到老師教佢睇譜好快上手。
而細仔仲讀緊tomlee的book 3,ok呀,佢都有興趣,而且彈得幾好,佢好享受可以在其他同學仔面前表演,這是私人教不同的地方。
仲有在tomlee或私人教都好,我都會跟佢地,陪佢地練習,就算下午練左,到我放工食完飯,佢溫完習我都會叫佢地覆比我聽,由於咁我都去學琴,一為仔仔二為興趣,所以除了在邊到學,跟誰學,父母對子女的幫助都好重要。

hi littlepig

學左年幾都唔識睇譜????? 我無聽錯嗎?????

我全部的學生上左4堂己經識睇幾個音的譜, 唔係睇數字或d r m, 我諗你都係快d quit 左 tom lee, 找d 單對單學琴仲好。

hi aves_y

當然是要看豆豉啦, 呢個係毫無疑問的。

但係豆豉下面都有C,D,E..??

aves_y,

睇完豆豉就要認到在琴那個位置,
好似C在琴鍵都有好多個,如死背CDE,同死背do,re,mi有可分別。

咁請問C豆豉在琴鍵點分呢...sorry. I'm a 音樂文盲   

C豆豉 (middle C), 會在綱琴中間的牌子, 對落的2個黑色鍵的最左果個白色鍵。

我個女最初都係琴行學左3年,進度好慢,學左3年連音都唔識認, 後來轉左私人教,老師每年都要所有學生參加音樂會,迫住要練琴,最後2年內考埋5級琴同樂理,都叫做有d安慰.雖然私人教比起琴行學貴得多,但計埋所花的時間,其實私人教係物有所值.大家同意嗎?

[quote]
shirleylam111 寫道:
我個女初初都係

i'm a new member and just c this interesting topic, i would like to share my experience here too, my 7 years old daughter has learnt piano for 3.5 years and already passed grade 2 exam.
at the very beginning , we always agrue about the time of practising piano. but after i 've changed private piano teacher for her, her attitude has changed alot. she's willing to practise about 20 to 30 mins per day now (of course still need me to sit besides her) .
i found the change maybe due to the teahcer who gives her more interesting piano songs to play
also she knows how to encourage her to practise and let her understand how important the practice will be.

我覺得琴要彈得好,好的定義有兩種。一是看考級越高就越好,目的是為了張cert。二是看你的技術好。
我就覺得長遠看是第二種對小朋友好,第一種就為了迎合現今學校社會的需要,而令到家長被迫急於去配合。     
Shirley
‹ 上一主題|下一主題