用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 住址證明
go

住址證明 [複製鏈接]

Re: 住址證明

OK. Water, electricity, gas bill will also be ok.

What if mobile phone or credit card bill?  I mean not public utility ones, is that ok?  And for how long do I need to proof that I've been living in that address?

dclkwok 寫道:
OK. Water, electricity, gas bill will also be ok.

手提電話費單都得

最近一兩個月的單就得啦

其實這樣是否可用兄弟姊妹及親友的住址(當然大家同意)
只要任何一張繳費單改名便可? 有些擔心會否查到!

mobile phone 我諗唔得啦, 好似只可以水電煤單, 租約及屋契, 我之前連有stamp租約都做埋, 好似上年報Maryknoll我給她水費單她要睇埋租約, 好彩我有帶

咁如果租約係爺爺個名,係咪可以帶埋父親既出世紙去証明都得架.

好似都得不過好似複雜左D,我諗你先把水費單轉成自己個名先問你才給他租約加出世紙, 一般他只會要求水電煤單, 可能Maryknoll係名校先這樣煩, 但若被揭發說謊, 除取銷學席外亦可能被撿控, 總之真金不怕紅爐火, 你真是住這裹便會有証明, 我聽聞可以用袓父母的地址報學校, 只要你証明小朋友是與祖父母同住, 而不是和你住, 此外, 記住幼稚圜手冊的地址也必須記得寫上相同地址

爺爺做監謢人, 就唔需要轉名. 其實係參加統一派位時交水, 電, 煤, 差餉單其中一張比教統局就得.

朱古力 寫道:
咁如果租約係爺爺個名,係咪可以帶埋父親既出世紙去証明都得架.

加菲貓 & et_0429,

唔該晒!
我都明白,轉名係最方便,
但老人家唔係咁諗呢!

原來只係統一大攪珠先要住址証明既.

Hi

住址證明全是我老公我名, 但監護人是我,要否轉名 ?

Twinstar

et_0429 寫道:
mobile phone 我諗唔得啦, 好似只可以水電煤單, 租約及屋契, 我之前連有stamp租約都做埋, 好似上年報Maryknoll我給她水費單她要睇埋租約, 好彩我有帶

請問報學校時要交地址證明嗎?

我記得在9月月初第一階段時已要報你住邊區, 我當時有的地址是34區, 而9月份我在自行分配學位階段(雖不受區域限際, 但實際報名時學校會Check), 我第一回合報Maryknoll(41區), 所以12月份第一回合結果公佈後, Maryknoll失敗了, 唯有在大抽獎中用回最初填報的34區校網報了st rose, 結果ok左, 所以地址實際在K2暑假時已要準備, 而非12月份大抽獎時

想請問如果我報叔仔的地址(藍田)而教統局不接受的話後果如何?
又或如果監護人是姑姐並同住藍田,可否申請該區校網?

Hi et_0429,

照你所説、第一回合和第ニ回合所報的地址可以不同?第一回合不成功趕得及改地址再抽奬對嗎? Please advise.

帶埋結婚証書就ok
twinstar 寫道:
Hi

住址證明全是我老公我名, 但監護人是我,要否轉名 ?

Twinstar

Hi!KW,

我說地址要9月準備好的意思是在第一回合的申請表上, 我已需決定填上自己住邊區, 但第一回合是不受區域限制的, 所以我能報41區的學校, 而在交表時我需出示地址証明, 反而第二回合大抽獎時卻沒有check我的地址是否真確, 至於在第一及第二回合間, 即10月至12月間轉地址, 我想是可以但會很庥煩,

et_0429,

Fully understand. Thanks.

KW

Y2KChild 寫道:

Unless both the parents of the kid are dead, or in serious illness, in jail, not in HK, or any other very special reasons, otherwise, we cannot simply assign others to be the "監護人" of the kid.

係可能架, 只要父母同意同簽名, 同有合理解釋, 係好容易轉監護人....我以前問過教處.

‹ 上一主題|下一主題