用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉諾撒聖心幼稚園的視學報告
go

嘉諾撒聖心幼稚園的視學報告 [複製鏈接]

嘉諾撒聖心幼稚園的視學報告

教育統籌局的視學報告都唔差喎!  有興趣, 可以下載報告睇下:

嘉諾撒聖心幼稚園視學報告

Re: 嘉諾撒聖心幼稚園的視學報告

但有關英語和普通話的教學好似唔係好好...(according to the 視學報告)

只是活動的設計稍欠趣味, 頗偏重知識的學習. 只要肯接納意見, 便有進步.  有那一所幼稚園是十全十美呢?

但千萬不要抹殺這學校的其他優點呀!

Christy620,

cannot see it.. may i know if all kindergartens have 視學報告, where can we find?

monmantong,

You can find the reports on 20 kindergartens for year 2004-05 at the below website:

http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5183

Dear Christy 620

Thanks for your information.  Very encouraging to see the report, which confirms me that SH is a very very good kindergarten both in conduct and academic performance.  It confirms that the english standard is up to level as the school emphasizes it a lot.      

我對聖心有絕對信心.

I couldn't see anything when I click to the report, anyone can help???

vanessamom,

The report is a "pdf" file, you have to install "Acrobat Reader".

Click below link to install the application:

Acrobat Reader

睇完個視學報告,都好開心,學校辦得不錯。   

Christy620,

I installed "Acrobat Reader" but still couldn't see anything

Anyway, ths    I will try again!

Of course, S.H. is a very good school, my girl likes it very much

1,课程内容颇多,进度急
2,缺少均衡及多元化的课程安排,小孩的全面发展方面得不到平衡,和谐.
3,过份注重知识的灌输,体力游戏.音乐活动,自选活动时间的安排不够.
4,普通话和英语的课节太多,课程内容缺乏趣味性与生活性.活动时间占用太多,影响活动的均衡发展.
5,老师欠缺开发性提问的技巧
6,课业政策大致理想,高低班习作数量稍多.有助思考与探索的习作欠缺
以上是本人解读报告得出教统局认为贵校需改进的地方
各位有没有比较一下真光的?

明明第一項至第六項都是講學校的不足,但點解D家長話好開心,好滿意呢 ?

以下係我作為一個兩年前家長既經驗

1,课程内容颇多,进度急
K3尾先開始默書,K1下學期先寫橫一直一,k2尾先學寫自己名.......普通啦.....唔係深,唔係太淺......

2,缺少均衡及多元化的课程安排,小孩的全面发展方面得不到平衡,和谐.
點樣全面發展?點唔得平衡及和諧?好空範.......

3,过份注重知识的灌输,体力游戏.音乐活动,自选活动时间的安排不够.
返得果三個零鐘頭.....做得已經好好,每天集會都有唱歌時間,約半小時,體育每星期有兩天,唔係一般幼稚園都係咁既咩?自自選活動及寫字時間有約一個鐘,寫得快可以玩耐d........

4,普通话和英语的课节太多,课程内容缺乏趣味性与生活性.活动时间占用太多,影响活动的均衡发展.
我女好鐘意同呢兩個專科老師玩架喎......缺乏趣味性?大人同細路口味唔同架喎...有無派問卷問下小朋友有無趣呀?

5,老师欠缺开发性提问的技巧
我女好多野問,好有創意........應該係學校學架喎........

6,课业政策大致理想,高低班习作数量稍多.有助思考与探索的习作欠缺
每天只係中 & 英/數各一,都只係每樣寫三行.......咁都多?除左平時既project,每年仲會特別有兩週搞個大project等佢地自己做實驗,搵答案......<<<細形都時常有........

都唔知個教統局以乜為準則

冬日勳章

Sindy
   是不是政府的这个视学报告不可信,少了事实依据及客观准则?当然人为的事有时难免主观的判断,但我找出来的以上6条都是视学官无中生有还是教统局的准则有问题?如果是这样的话,好象你说的,那就要投诉教统局了,因为他们在往一所好学校的脸上抹黑!?如真是这样,那报告不但没有权威性,且根本就是在胡言,你说是吗?
    如果真是这样,哎,我们做家长的还要不要看视学报告,以及用什么样的心态去看,真的要考虑一下了.   

事實如此....

1,3,5係事實......有興趣我可scan埋家課簿比你地睇/係上課之前博曚扮家長去睇下點唱歌仔

2照呢度睇...佢無乜實質野,我唔知點講

4,6都唔係佢講咁...唔係我仔都唔會再入呢間幼稚園......我仔都有考st paul呀....考到都會唔讀的.......唔係馬後炮....我仔一定係度讀足三年......

呢間學校,唔係深,唔係太淺,正好照顧到家長驚太淺,又唔想太深,比個小朋友有快樂的童年.......教統局班友仔,好不切實際,一味就想好似外國咁,但又唔投放資源,一味段章取義咁...總之吹到唔駛做功課就係好野.....一做功課就係錯......呢間學校係一間與時並進的學校,由其學校同家教會好合作,合理既改變不嬲都有做緊

嘉諾撒仁愛會,開始至而家,都係疼鍚學生既辦學團體,我好記得,校長一路安慰剛開學不久喊得好淒涼既小朋友,一路叫書記打電話扮個小朋友父母......校長不時都會巡課室,睇下老師上課情況,我記得好多年前,曾聽到校長同一位老師講:你唔駛咁重語氣話小朋友架......(當時我身份係一位老師,照理佢係唔會係我面前有咩扮野的呀)所以知道呢道老師惡極有個譜(但k3係真係有少少唔同的,但都合理架,只係老師語氣再唔係吊起把聲)

其實我選擇學校,係親身睇過,真係唔會睇乜天書,乜報告(都可當參考,但會印証係咪事實)所以我成日都講,千期唔好睇邊間學校多人申請,而去申請.........要睇間學校係咪同自己教育理念相同,自己/小朋友係咪適合讀呢?

ayer 寫道:
Sindy
   是不是政府的这个视学报告不可信,少了事实依据及客观准则?当然人为的事有时难免主观的判断,但我找出来的以上6条都是视学官无中生有还是教统局的准则有问题?如果是这样的话,好象你说的,那就要投诉教统局了,因为他们在往一所好学校的脸上抹黑!?如真是这样,那报告不但没有权威性,且根本就是在胡言,你说是吗?
    如果真是这样,哎,我们做家长的还要不要看视学报告,以及用什么样的心态去看,真的要考虑一下了.   

vanessamom,

或者你可先到教統局的網頁, 然後下載:
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=5183

Sindy,

不要激怒.  有些人只看他人之缺點而不看其優點.  這便是他的弊病.

Sindy:
     首先多谢你的回应!
     你别太紧张,我说出来只是想在这里同大家分享一下,其实世上本来就没有十全十美的学校,在这里我们也不能过份夸张这份报告所说的值得改进的地方,而抹杀贵校很多很多的优点,如果要我罗列她的优点,也分分钟钟是几十条!且这份报告本身就在很多方面给了贵校很高的评价,但做家长的总是希望她们做到好上加好.再说缺点还要看是哪方面的,如果一所学校有上百条的优点,但只要有一条家长认为不能接受就够了.只是我真得没有想到视学官会对这所我心中的名校的教学内容与活动安排提出这么多有别于别校的指点!
   有时想,如果这份报告真是在胡言,恐怕最紧张的人是校长,而不是你,而我们也根本看不到这个版本了.如果是我,就会要求视学官推倒从重来,且睁大眼看清楚再写!

Alowe
可能你要看清楚回應的先後次序,我在看完christy620后,上連結的網址看畢整個16頁的視學報告,再作出回應,這個視學報告不是祗有6項改進的地方,還有很多優點,有很多做得好做得出色的地方。  
‹ 上一主題|下一主題