用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園老師有無主動打電話比家長
go

幼稚園老師有無主動打電話比家長 [複製鏈接]

幼稚園老師有無主動打電話比家長

各位媽媽:

想問你

Re: 幼稚園老師有無主動打電話比家長

我女讀過兩間幼稚園, 都係在她生病沒上課時老師才致電給我順便閑談在校情況, 所以也不能說他們不盡責.

坦白講有很多幼稚園老師要進修也要辦校內活動十分之忙, 所以無咩特別事也不會找家長. 這是我個人看法.

我個老師無喎,可能我自己湊
有時放學老師都會講幾句小朋友學校情況!

我仔仔讀幼兒中心,老師無特別事不會打電話給我.
我也不想她們打給我,始終要返工,聽電話不方便.
老師不主動打不是問題,最要緊是她們樂於接電話.
有甚麼問題,我會打給老師,她也很有耐心回答我.

[

會架,尤其係放d長假期,佢話想知小朋友近況

多謝各位媽咪的意見.  但我小朋友個班主任, 甚至不會"陣"其他機會同我講下小朋友的情況, 例如她會打比我問觀課周中那天方便來學校, 但亦不會主動"陣"機講下小朋友的情況,除非我主動問她, 但她又常常有點答非所問, 唉.

我女的班主任都常致電給我,每月約3-4次。如有特別事發生,如賴vv、喊等,她都會特別再通知我。不過我覺得係學校要求老師要多致電家長溝通的。

ema,
你小朋友的班主任係咪新人,唔識同家長溝通?

我小朋友的班主任唔係新人,應該已三十多歲 (if not already 40+)... 我反而覺得新老師通常較積極, 有熱誠, 但在我小朋友的班主任身上便看不到...好唔開心, 應該點做?

ema,

咁你間一定係名校幼稚園!

ema 寫道:
我小朋友的班主任唔係新人,應該已三十多歲 (if not already 40+)... 我反而覺得新老師通常較積極, 有熱誠, 但在我小朋友的班主任身上便看不到...好唔開心, 應該點做?

My son is studying in Pn class, the teachers are nice, will call me to discuss my son, but not always.

I prefer the teachers would call me more so that i can know more about my son in the schools, even 點點滴滴.. because the coming 3 years kindergarten life is very important for earlier child education.

我細女老師經常打電話給我,有時我覺得佢真係太細心了,有點不好意思,佢真係好盡責,而佢都不是新老師,已經在學校教了十一年,還是這般熱心,真難得!
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我認為老師的責任是教學而非報告小朋友的學校生活,明白家長很關心小朋友,但老師真的很忙,如非有特別事,我也不會要求老師找家長.

Dear MrsFung,

我相信我個間都唔算係名校幼稚園...起碼在Baby kingdom 這裡好少家長講.

NEVER

I never got a phone call from my son's teacher.
http://www.babyhome.com.tw/summer洋洋3歲了2006-July-23

有, about 2 time a month.

醒目開學勳章

我個囡個老師都冇打電話俾我,什至請假2天都唔會打電話黎問下有乜問題,平時接放學都唔多願同你講多兩句,但同其他相熟家長就多口水,最嬲個次,我個囡撞瘀左隻眼,成個黑眼圈,其他老師都走黎問點解???佢個班主任一句都冇問過,於是,係一次類似學校報告當中,我寫左一段感想落去,都幾直接的,冇幾耐個班主任就第一次打電話俾我,問點解我會咁寫,我就一五一十講晒出黎,當然,語氣係客氣啦!佢都有解釋番,我都唔想大家以後難面對,好好醜醜都接受啦!咁之後,個班主任都改善左好多,都幾好啦!

Yes, frankly speaking, it is rare for me to go to the school.  But the teacher also phones to me to understand much more about the status of my son at home and also reports to me regarding the school life

raven 寫道:
我認為老師的責任是教學而非報告小朋友的學校生活,明白家長很關心小朋友,但老師真的很忙,如非有特別事,我也不會要求老師找家長.

其實都唔係忙唔忙的問題,而係有無關心小朋友和有無一份熱誠.
遇上有熱誠的,就係好彩.
不要奢望.希望越大,失望越大.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得1至2個月一次左右都ok啦 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

one time per year.
‹ 上一主題|下一主題