用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友用邊款飯壺帶返學?
go

小朋友用邊款飯壺帶返學? [複製鏈接]

小朋友用邊款飯壺帶返學?

請推薦!

Re: 小朋友用邊款飯壺帶返學?

Thermos - how much?  made in Japan?

i check in Jusco, only Tiger is made in Japan.  others are Thailand or China..

Planet,

Can the Thermos lunch box will keep food for more than 5 hours?  I plan to let my kid bring along the lunch box when he go to school in the early morning.

Thanks

Busybusy

我囡囡返學用象印的....早上6.左右煮好....中午12.左右食....佢話都溫熱....不過佢成日話好多倒汗水

Hi Planet
你睇中個款 thermos 睇黎只可以的飯保溫,的餸就只係用膠盒,唔可以保溫! 我昨日係三越百貨見過類似的設計(好似係tiger牌),個sales話專係設計俾的日式便當既,所以連個飯盒蓋都係鬆鬆地,怕者暖極有限!:tongue: 用黎裝壽司飯就ok既!

你地買飯壺要兩格定三格? 我覺得三格好用的,可以裝埋湯返學校飲! 有冇媽咪會俾小朋友帶埋湯水返學校? 會唔會誇得濟?

我都好鐘意佢呀! 闊口易"不"飯, 又唔使另蓋, 真係啱細細個小朋友, 妳知唔知香港邊樹有得賣呀????     

Aries媽咪 寫道:

我都好鐘意佢呀! 闊口易"不"飯, 又唔使另蓋, 真係啱細細個小朋友, 妳知唔知香港邊樹有得賣呀????     

我見有呀! o係"萬豐"家庭用品店, 西環/上環同北角都有分店.

而我就用紅A既長方形飯盒, 即係下圖中間o個款:

Teresa,

紅a耐唔耐熱呀?

Try bufferlo ok wo.
AT pricerite, when discount, it is around $140~

Dear Teresa,

個保溫飯壺好"正"呀 !

"萬豐"家庭用品店, 西環/上環同北角都有分店."

可否提供街名?

唔該晒!

bon
Bon

上環o個間o係上環MTR出口有個嘖水池+ 大屏幕電視o個個廣場既Carpark向前行4個舖位左右.

西環o個間o係電車路近七號差館 (日本城對面).

Aries媽咪 寫道:
Teresa,

紅a耐唔耐熱呀?

冇象印/虎牌咁耐熱.  如果諗住一早整定飯, 帶飯盒至中午才吃, 可能未必keep到咁耐.  (實際就唔知keep到幾多個鐘"熱", 因為我仔係工人中午送飯, 只須要keep到半個鐘至一個鐘就ok).

醒目開學勳章

Dear ALL,

I have seen it in 青衣城美亞- around HK$150, I forgot?
But it is big and heavy. I think it is suitable for primary 3 or above.

I use Buffalo. It is OK. It can keep last for 6 hours. My daughter said that it is still warm at 12:00. I make it at 6:45am.

babyfish ,

我都知buffalo 有隻真空罐好熱, 我媽媽用滾水加米放入罐內, 過兩個鐘, 可以變成潮州粥, 保溫係最耐的一隻, 但我小朋友細, 所以我唔想佢用太高飯盒, 好難"不"飯, 其他果d又太多配件, 幾個盒, 又要另蓋, 大人用都煩啦, 小朋友最好簡簡單單就算, 所以台灣呢隻, 好似幾好咁, 唔使特別買長匙.

Teresa 寫道:
[quote]

冇象印/虎牌咁耐熱.  如果諗住一早整定飯, 帶飯盒至中午才吃, 可能未必keep到咁耐.  (實際就唔知keep到幾多個鐘"熱", 因為我仔係工人中午送飯, 只須要keep到半個鐘至一個鐘就ok).

唔該晒, 其實我都係會送飯比囡囡, 所以都唔使太耐熱, 請問紅a幾$一個呀? 係邊到有得買呀?
‹ 上一主題|下一主題