用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人可以幫我解決問題呀??
go

有冇人可以幫我解決問題呀?? [複製鏈接]

有冇人可以幫我解決問題呀??

我個仔自出世到2yrs半都係婆婆湊, 到今年1月3日返黎我地度返學, 真到今日已經返咗2個星期半日, 但係都係好抗拒, 一起身就喊, 今個星期重唔肯返黎我地屋企      係都要去婆婆度, 究竟咁樣係咪正常? 我媽咪見到又心痛, 話不如返去佢果度返學......我搞咗咁多野, 依家先至話轉學??我應該點做呀???   

Re: 有冇人可以幫我解決問題呀??

哈哈笑
嘩….一次過變甘多野(生活環境,人,仲要返學)咪話小朋友啦..大人有時變下工作環境都好難適應啦…你真係要慢慢來架,… 唔使擔心,小朋友都要有一個適應期ga..加油

但係我個仔夜晚訓覺已經講定唔返學, 跟住我都唔知點答佢, 到第二朝佢都係問呢個問題........ :cry:  :cry:  :cry: 我真係痴線啦.......... :cry:  :cry:

正如雋雋B所講,對於小朋友黎講一下子咁大變化真係令佢唔習慣.我個女農曆新年之後會

有d小朋友適應期會長d ma..你要比d時間佢架, 佢有你可以問返佢點解唔想返學呀?返學有好多小朋友一齊玩,又有玩具喎…係咩原因呢,再搵解決方法都得架.

其實佢之前都好鍾意返我地度ka, 返學開始, 佢就好抗拒係呢度附近, 我地每次見親佢都講好多次, 媽媽爸爸搵錢, 仔仔要返學, 但係佢都係咁...    我媽咪開始肉赤, 想叫我幫佢轉番係佢度返學, 但係遲d佢要幫我哥哥湊細b, 邊度搞得掂喎............ :cry:  :cry:

雋雋B:
佢話佢驚囉, 唔返學呀.......      講來講去都係呢2句...

哈哈笑
佢話驚呀??會唔會係學校入面有d咩佢唔鍾意呀,或者可以要求下學校可唔可以比你去陪佢返一兩日,親自了解下有d咩甘得佢驚囉??話唔定可以搵到少少問題都唔定呀,因為有時小朋友唔係甘識表達佢驚乜架,最好係大人同佢一齊去解決

雋雋B:
   我都問過老師, 佢話佢都冇乜野, 不過痴身d, 所以都會喊好耐下.....叫佢做果d野佢都會做, 等我打電話返去問下老師先.....

個小朋友是正式上學了嗎?還是未上學?
如果未正式上學,他是否心理上怕上學了,即婆婆唔再理他,所以扭計,我想婆婆可能要和她解釋下,你又問下學校有否參觀或在學校外圍或內走多點,等小朋友了解下上學的情況是好開心的,看看可否好點

如果上學了,是否在學校不開心,給小朋友欺負呢,這就要和老師了解了

哈哈笑
我個b都有同樣問題架,佢好chi身..interview果陣佢都唔肯自己落來玩玩具..不過我會比佢一個過渡時期,等佢慢慢適應,初初唔會比佢返全日.而係慢慢甘加長d時間..仲有我會陪個b一齊返學一兩個星期先比佢自己返.

daydaybaby:

佢已經返緊學, 呢2個星期都係返半日, 下個星期開始返全日, 我都差唔日日都會打去佢學校問下情況(因為我媽咪湊佢放學既), 由一開始都係我或者爸爸湊佢番學, 一路都係婆婆湊放學, 可能因為咁樣, 佢剩係跟婆婆, 完全都唔跟我地      抱都唔得, 呢2日由婆婆湊佢返學, 睇下佢會唔會覺得係邊度都好, 都係要返學既......     

daydaybaby:

佢已經返緊學, 呢2個星期都係返半日, 下個星期開始返全日, 我都差唔日日都會打去佢學校問下情況(因為我媽咪湊佢放學既), 由一開始都係我或者爸爸湊佢番學, 一路都係婆婆湊放學, 可能因為咁樣, 佢剩係跟婆婆, 完全都唔跟我地      抱都唔得, 呢2日由婆婆湊佢返學, 睇下佢會唔會覺得係邊度都好, 都係要返學既......     

雋雋B:
開始報名果陣佢係學校都會搵野玩, 我同老師傾計, 以為佢第2時ok咁喎, 點知返學第一日喊到今日第八日........ :tongue:  :tongue:

哈哈笑
下…甘可能真係習慣左婆婆湊喎..甘你睇下叫婆婆係你度住幾日,送佢返幾日學睇會唔會改善啦..
你亞b in果陣會自己搵野玩呀?甘比我亞b好好多啦..我+下都擔心緊我個仔返學都會遇到同你一樣ga問題呀.

雋雋B:
其實我都唔知係咪個個都係咁既, 總之呢輪搞到我地上上下下都好煩, 就係因為佢返學......我亞媽果邊d街坊又叫佢返番去佢果度返.......真係比佢地激死!!   

哈哈笑
但係你媽咪之後唔係要湊個細b咩,甘邊有甘多精力呀??仲有呀?你地都要慢慢同你亞b培養下感情lar…佢無可能成世跟住婆婆架…同埋再大d果陣會有好多學習上同生活上ga 問題婆婆解決唔倒架..
你有無同你媽咪傾過呢個問題??

我都話佢未正式返學果陣, 我地放假湊佢返黎都唔知幾開心呀, 重唔願走添, 但係知道學校係呢邊時, 佢咪炸炸第第話番婆婆度囉(以為可以唔駛返學)......我亞媽又成日聽d街坊講講埋埋, 咪重想個孫係佢果邊返學囉    , 我尋日先同佢講, "你對佢好d啦, 跟住返黎都係佢辛苦炸!!"我成日叫佢對住個孫要強硬d, 佢又唔聽      

呵呵...一句講晒,小朋友唔想返學...
不過自細係婆婆湊開,甘佢老人家實會有少少唔舍得+la...

老人家是這樣的,他們疼個小朋友又唔捨得,無論其他人(包括父母)如何照顧都不及他們
我奶奶又咪係,一時話太早上學,一時話在她附近找學校(即她接送照顧)
‹ 上一主題|下一主題