用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 KTS 今天註冊 ,
go

KTS 今天註冊 , [複製鏈接]

KTS 今天註冊 ,

I has made the registration.BK parent , who has made the registration of KTS and decide to let their child to study in KTS. Please share your idea.

Re: KTS 今天註冊 ,

jj2458 寫道:
I has made the registration.BK parent , who has made the registration of KTS and decide to let their child to study in KTS. Please share your idea.

我今日下午先去 去到買唔到校刊   
有無人買到又睇完可以賣比我 或借比我睇下

我們也為孩子註冊了,都是買唔到校刊。

各位準KTS家長,

現平讓書包(全新 - 小一), 原價$120.-, 現出售$80.-

有興趣可PM給我.

jj2458 寫道:

我老公同個仔尋日去左註冊喇~~~我地買左本校刊呀~~~物好難買架咩????

淋雨 & man15110:
我買到, 但點借啊?
我係校刊中發現低年班男女比例接近 3:1, 高年班就約莫 2:1, 人數都少左, 即係... KTS 會留班? 比較多男仔留班 or 轉走? ... 咁留班既條件係 mug (中英數任何一科唔合格?)
照升中數據及男女人數比例黎睇, 女仔升中成績係唔係好過男仔好多呢? (校刊冇分開男女計升上邊間中學, 純以入齋校比例估)

ME 2 :cry:
淋雨 寫道:
我們也為孩子註冊了,都是買唔到校刊。

CHIEKO

點解會買唔到,

shsh3 寫道:
點解會買唔到,

可能是下午先去註冊,在早上時已經賣晒掛。

shsh3 寫道:
點解會買唔到,

老師話今年好搶手wo
請問校刊內容有無寫所學生升中派位,所有wo。

sell: 校刊一本, 有興趣請pm

I also have one, if need, pls PM to me

My son had registered in the early morning and had bought the magazine too :

From the magazine, I learnt that the principal is very agressive and pay a lot of effort in enhancing the education standard of school while maintaining a good balance in students' virtues development too. It further reinforced me to make up final decision to let my son admit to this good school!

Parents who had registered for your children, kindly share your thoughts as well!     

Re: 點解KTS高年班人數少左?

校刊中發現低KTS高年班人數少左? 點解? 留班? 轉走?

請間KTS全名是什麼?

nhbb 寫道:
請間KTS全名是什麼?

九龍塘小學

winnie-pooh 寫道:
校刊中發現低KTS高年班人數少左? 點解? 留班? 轉走?

KTS 一年級約 150 人, 去年的畢業生人數: 116
高年班人數減少不是 KTS 特有的現象, APS 一年級有 16x 人, 去年畢業生人數 : 109 (不知是否以前每級 3 班?)
SFA 新生有 17x 人, 去年畢業生人數是 153 人
我猜想, 私校有比較嚴格的留班規定, 另一方面, 讀得吃力或成績極佳的, 都有可能轉走.

我猜想, 私校有比較嚴格的留班規定, 另一方面, 讀得吃力或成績極佳的, 都有可能轉走.

我估唔係私校有比較嚴格的留班規定, 以我家阿二那家Cheap Cheap 私校為例,很少聽見留级的,中途轉走的,是很多。

1. 有的轉到有直糸中學之小學,
2. 有的到外國升學。

Judy:
仲有一個現象, 呢3間私立男女校都係男多女少, SFA 大概 2:1, KTS 低年班 3:1, 高年班 2:1, 至於 APS 據聞以前約 2:1, 現在則大概 1:1
咁, 女仔係咪矜貴d, 定係會學埋男仔d牛黃行為

TWMa,

真係唔知,SFA啲人就話男仔派位好過女仔,又話個网男仔好過女仔,呢啲當然唔對啦,但世界上蠢人比較多,少女孩報考,自然少女生。

KTS 和 APS 個网名女校特多,少女生入讀就有點出奇。
‹ 上一主題|下一主題