用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 非名氣幼稚園
go

非名氣幼稚園 [複製鏈接]

非名氣幼稚園

小女非名氣幼稚園!
但都成功考到心儀小學!

浸會大學附屬小學及中學(王錦輝中小學)
同埋剛剛九龍塘私小都收埋呀!!  

Re: 非名氣幼稚園

恭喜晒

其實都唔駛係乜有名幼稚園既,最主要個父母有心機培養個細路,多數有心機既培養細路都會揀名幼稚園,所以錯覺以為入到就好...如果入到名幼稚園,但諗住靠學校...唔係家校合作既話.....邊度都唔掂架

非常同意Sindy 所言.

Sindy 寫道:
恭喜晒

其實都唔駛係乜有名幼稚園既,最主要個父母有心機培養個細路,多數有心機既培養細路都會揀名幼稚園,所以錯覺以為入到就好...如果入到名幼稚園,但諗住靠學校...唔係家校合作既話.....邊度都唔掂架

非常同意!
但亦令我覺得d名小學都唔一定揀名幼稚園學生先收!
小女今年考8間私小同直資,結果3間正選4間後備一間落選!
成績美滿

dickeywei33 寫道:
非常同意!
成績美滿

嘩...西利呀.....最衰我果時同女考得一間私小(唔駛筆試,見得三分鐘)...見下大場面都好呀

非常同意!

非常同意!
名校的幼稚園是否個個考得好?
其實大部份私小都是考語文, 如你家有菲庸, 英文會話已不是問題. 再上埋普通話, 珠心算班, 差不多有50%會取錄.
家下好多不知名的幼稚園, 都是k1寫字, k2默書,測驗..絕不比名幼稚園遜色....
;-) 學做人, 求知識 :-P

小夜曲 寫道:
[quote]
非常同意!

非常同意!
名校的幼稚園是否個個考得好?
其實大部份私小都是考語文, 如你家有菲庸, 英文會話已不是問題. 再上埋普通話, 珠心算班, 差不多有50%會取錄.
家下好多不知名的幼稚園, 都是k1寫字, k2默書,測驗..絕不比名幼稚園遜色....
[/quote]

我又唔係好認同講得到英文,上埋普通話班,珠心算,就會50%取錄

k1寫字, k2默書,測驗..絕不比名幼稚園遜色<<<無呢
亦唔係遜色,亦唔係所有名幼稚園都谷得咁行,有直屬小學既幼稚園,好輕鬆架咋

同意,我朋友的女兒,考2間直資、2間都收。

非常同意!
成績美滿
該用戶已被刪除

小女非名氣幼稚園!
但都成功考到心儀小學!

ME TOO!!!!!

我個囡都是非名幼稚園畢業, 但考小學成績都好美滿!!!!!!
各位媽媽一起努力, 不是盲目崇拜名校.

醒目開學勳章

非常同意

阿女讀的也是一間普通幼稚園.  還記得K1/2時, 也担心阿女可否考入一間好的私小.  亦想過轉讀一些名幼稚園. 但是最後亦打消這個念頭.  因為阿女在現在的幼稚園讀得很開心.

阿女考了6間私小, 除了2間未有結果, 其餘的都全收了. 昨天, 阿女参加校際朗誦節, 在台上, 她表現得大方自信, 亦取得很好的成績.   始刻, 我真的無悔當初選了這間幼稚園!!!

囝囝都係讀保良局幼稚園,考左六間學校,除了一間未有結果,其餘的都全收了。
我覺得囝囝有好成績係因為佢有自信,在面試中能表現出來,小朋友既自信係來自父母,一天一天地累積起來,俾幾多面試班或雞精班佢讀都冇用,唔知其他父母同唔同意?
cathy

Cathyneo 寫道:
囝囝都係讀保良局幼稚園,考左六間學校,除了一間未有結果,其餘的都全收了。
我覺得囝囝有好成績係因為佢有自信,在面試中能表現出來,小朋友既自信係來自父母,一天一天地累積起來,俾幾多面試班或雞精班佢讀都冇用,唔知其他父母同唔同意?
cathy

同意!
父母的引導真的很重要。
一歲後的照片 三歲後的照片 [url=diary.blog.webs-tv.net/ccbaby201314]小曦的天空部落格[/url]

Cathyneo 寫道:

cathy

同意

同埋保良局既教學係幾好的,我好buy佢地唔谷呢套
該用戶已被刪除

J&Amom,
我估唔會既,我地分享都係想下一年既父母唔駛行冤枉路,例如花好多錢參加面試班。
小朋友都要努力,父母付出唔係父母代小朋友做哂,例如建立自信唔係隨便讚佢兩句佢就得,要日常生活不斷觀察小朋友,好的行為要讚,唔好的地方要佢改,改左又要立即讚,週而復始,所以小朋友同父母都要努力。
cathy

我個仔而家讀Paul boys', 不過佢都唔係黎自名幼稚園.  同佢一班都有幾個同學來自一般非名幼稚園.

但係我覺得佢地都好醒呀! 雖然唔係十項全能, 但係自理能力好高, academic就唔咁講係top, 不過其他方面 (自理, 社交)都好好.

If all the parents are open-minded like you, then the children will be more happier.

小女非名氣幼稚園!
但都成功考到心儀小學!

I can see a lot of children coming from unknown kindergarten but their self-confidence and self caring are excellent!  My principle of selecting schools will never purely based on the reputation but the suitability and capability of my children.  It is not the end of World for unable to study at a well-known kindergarten, primary or secondary schools and so on…..
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)
‹ 上一主題|下一主題