用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 講到根德園係洪水猛獸?
go

講到根德園係洪水猛獸? [複製鏈接]

講到根德園係洪水猛獸?

唔該,請不要因為人云亦云,或單去了一次interview,就胡亂發表意見講到間學校、d老師、同埋制度都好差咁!
我讚成,每人都有權發表意見,但近日睇到d留言,根本唔止係個人意見,而係批評,到底發表之前,明唔明comment 同 condem有乜分別?作出嚴厲批評時,有冇問自己憑乜咁講?對學校了解幾多。胡亂發表意見,最大影響絕非學校本身,因為真金不怕洪爐火,而是影響了一值信賴BK的家長,讓人收到了錯誤訊息,分分鐘誤人子弟。
此留言一出,可能引起很多人不滿,但本人不介意做醜人,實在不想令人對根德園誤解,我不敢說這間學校好Top,但相信絕大部份根德園的家長們,對學校都是滿意的吧!

Re: 講到根德園係洪水猛獸?

Dear Michealanlelo

I totally agree with you.       

If Kentville Kinder is really bad, how come hunge of applications every year ???

身為小朋友讀緊根德園的家長,我願意為學校講公道說話,我小朋友讀得好開心,我同老公好滿意學校同老師.

唔了解學校的人請不要胡亂作出批評.

Dear Michealanlelo and TinaMummy
agree   
d人真係吹得就吹,聽埋d傳言就當係真
最誇張係話根德園k1上學期要背唐詩
我地係當時人,最清楚架啦,大家唔好再吹....
無錯,你地話此校傳統,課程深....都好合理既,但一d虛構既傳言,大家唔好誤信呀...
argusmum

我見有d批評話間學校校舍無色彩, 死板, 但究竟佢地知唔知根德有兩校舍?
單憑一次 interview 就咁了解間學校, 唔通真係有特異功能
我個仔現在讀得不知幾開心, 又肯主動學習, 老師好細心, 會有佢地一套去幫小朋友渡過適應期, 我同老公都不知幾開心無揀錯學校    
批評還批評, 如果根德收佢地d仔女, 可能即刻偷笑都唔定   

我唔係根德家長

我路經此地想講2句

我響bk已有一定年資

每逢呢段日子都會有好多評激九龍塘果幾間幼稚園既topic

Michealanlelo,

金桔園樹大招風嘛 ...    

我之前唔肯定Kentville的英文程度, 昨晚同阿仔睇英文兒童雜誌, 要我指住d公仔讀個英文, 我咪讀d名囉, 點知佢話, "This is a dinosaur."  教番我 complete sentance.  重有, 好多人話英文好d果間K2至讀ORT Stage 1, 我就覺得慢左d啦.   

我係SC parent都想講句公道說話, 我無揀到Kentville, 係因其他理由, 覺得SC無論teaching approach & curriculum都較適合我個 naughty boy, 學校既作風亦較meet到我既expectation, 同interview既感覺全無關係, in我囝囝個老師夠木口木面又醜樣成個林亞珍咁啦, 但in我嗰個就好nice好鬼好傾噃,我淨係諗如果囝囝讀Kentville, 千其唔好係林亞珍做class teacher 咋, 大家唔好因為林亞珍就唔揀Kentville, 如果單憑interview 既 impression 去 judge一間學校, 你地可能會後悔, 糖衣陷阱仲得人驚呀!

心心 ,
Yes, you are very senior here in bk

danielboy

林亞珍 v.s. 糖衣陷阱!!!

各位金枯媽咪,

唔好勞氣, 人地走寶就由得佢地, 我地留番啖氣教暖肚好過.

好搞笑係....已經唔止一個人用 軍訓式 去形容d間學校.
點軍訓法呢?  如果一間學校只係要多記多寫多聽, 就=軍訓.  咁我相信d到80年代樓下既媽咪都係軍訓長大架啦.  
去多聽多問, 睇下你屋苑樓下個d 幼稚園K幾寫字啦.  好多K1上學期都寫拿.  求其人地話你知我地是"活動教學" 就當間間都係開心快樂.   開心快樂係睇屋企, 睇環境, 睇同家人關係架.   
--- 2J 作品

大家好呀,

我囝囝係12/11到kentville interview. 我當初(大約在6-7月)開始準備各方資料為囝囝報考幼稚園. 一直都沒有考慮kentville, 因為它不是有小學可直接聯繫.

直至10月中期我小朋友的囝囝是kentville k1(2005). 即開學2個月已見其小朋友有好大之進步(尤其英文及開心地唱歌). 我覺此校真有一套完善的教育方式.

所以開始搜集kentville的教學方針, 程度及在其它小學(直資及私小)之認同等... 全是正面的, 此校真是我所需的因我囝囝是比較硬頸及好動.

kentville尤其在培養小朋友的責任感. 我個人認為現今小朋友太依賴如能有識當的責任培養對小朋友的成長亦是好處.

最後由無例為考慮的kentville竟成為我們的首選. 以上只是個人choice kentville之原因. 希望大家繼續分享

Agree!

kittych0309 寫道:
各位金枯媽咪,

唔好勞氣, 人地走寶就由得佢地, 我地留番啖氣教暖肚好過.

Elsamouse,
話時話,  唔知點解揾個林亞珍 in 我naughty囝囝又幾好, 我囝囝可能俾林亞珍棚牙嚇親, 好正經咁答問題,又細聲又斯文,聲都震埋, maybe林亞珍以為佢好乖, 所以收佢. 佢去in第d唔係咁架, eg. in SC, 老師in我時, 佢行來行去仲mit牆上d野! 所以林亞珍好野架, 震得住個場.

Elsamouse 寫道:
danielboy

林亞珍 v.s. 糖衣陷阱!!!

Hi FungMm
哈哈....我上年都同你一樣,開頭完全無唸過比個仔讀根德,一黎覺得好難考入去,二黎因為佢無直屬小學,當初lor form 去interview,完全係因為想同個仔吸收interview經驗,而我當時心儀既係培正,宣道,禮賢,民生,最後,除左培正失敗左,其他都收左我個仔(我無去考禮賢,自動放棄左,因為考禮賢前根德及S.C都收左我個仔,)
我好自然咁揀左間課程最深既比佢讀,哈哈...佢而家不知讀得幾開心.
ARGUSMUM
FungMm 寫道:
大家好呀,

我囝囝係12/11到kentville interview. 我當初(大約在6-7月)開始準備各方資料為囝囝報考幼稚園. 一直都沒有考慮kentville, 因為它不是有小學可直接聯繫.

直至10月中期我小朋友的囝囝是kentville k1(2005). 即開學2個月已見其小朋友有好大之進步(尤其英文及開心地唱歌). 我覺此校真有一套完善的教育方式.

所以開始搜集kentville的教學方針, 程度及在其它小學(直資及私小)之認同等... 全是正面的, 此校真是我所需的因我囝囝是比較硬頸及好動.

kentville尤其在培養小朋友的責任感. 我個人認為現今小朋友太依賴如能有識當的責任培養對小朋友的成長亦是好處.

最後由無例為考慮的kentville竟成為我們的首選. 以上只是個人choice kentville之原因. 希望大家繼續分享

Agree  
Even though my husband had a bad impression of Kentville after the school interview, it's still my first choice. It is because ... I know interview at Kentville is like that. In fact, interviews at many prestigious primary schools are like that.... no big deal. Many parents at Kentville told me sincerely that teachers at Kentville are really very very good. Their children had a wonderful school lives there.
danielboy 寫道:
我係SC parent都想講句公道說話, 我無揀到Kentville, 係因其他理由, 覺得SC無論teaching approach & curriculum都較適合我個 naughty boy, 學校既作風亦較meet到我既expectation, 同interview既感覺全無關係, in我囝囝個老師夠木口木面又醜樣成個林亞珍咁啦, 但in我嗰個就好nice好鬼好傾噃,我淨係諗如果囝囝讀Kentville, 千其唔好係林亞珍做class teacher 咋, 大家唔好因為林亞珍就唔揀Kentville, 如果單憑interview 既 impression 去 judge一間學校, 你地可能會後悔, 糖衣陷阱仲得人驚呀!

i like it ~  

FungMm 寫道:

我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

ArgusMum,

我至今已考了4間(崇真 / 天主教聖安得肋 / 根得園 / 約克), 另有培正及九龍塘宣道. 不過如果kentville在28/11前通知ok, 咁我就會放棄到九龍塘宣道交表(因28/11要交表格).  :

培正會在26/11面試, 但我預咗吾得架呢!  

FungMm
根德2個星期就有結果,我唸你好快收到好消息.
培正收生既準則好難講,我有個朋友既小朋友好叻,interview完左同媽咪講答晒老師問題,臨走時又同老師講bye bye,入去考試時又肯自己入課室,佢媽咪都以為個女會考到,但最後都失敗左.
我個囝就唔使講,個朝心情本來好好,但一入課室,見有小朋友喊佢又跟埋喊,,要我陪埋佢入去interview,我已知道衰硬,仲要唔答老師問題不特止,對腳仲一路踢下踢下,自己有自己玩,老師有老師問問題...
但我又有個朋友個仔,同我個仔一樣喊,仲要佢考果組5個小朋友,得佢一個喊,但最後佢竟然考到喎....
所以我個人覺得呢間學校既收生標準好難預測.
argusmum
FungMm 寫道:
ArgusMum,

我至今已考了4間(崇真 / 天主教聖安得肋 / 根得園 / 約克), 另有培正及九龍塘宣道. 不過如果kentville在28/11前通知ok, 咁我就會放棄到九龍塘宣道交表(因28/11要交表格).  :

培正會在26/11面試, 但我預咗吾得架呢!  

Although it was really rush during the interview of Kentville and my kid didn't perform very well there. I still very much eager to send my daughter to study in Kentville next year. I think most of the HK parents 太睇表面.... is it so important that the campus is colourful or not? Do you really remember how was your kindergarten look like when you have grown up as an adult here? I think you only remember how tough was your primary and secondary exams and school lives. All in all, I care my kid could study in a proper school which can train her to be independent, self-disciplined, responsible to herself and the society as well as prepare my kid to cope with the primary cirriculum. I will regard Kentville is a very ideal choice for me. However, my kid didn't perform very well during the interview, especiall a drawback that she is a 'small-girl' who was born in Dec. I can just keep my fingers crossed. :
‹ 上一主題|下一主題