用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? ...
go

琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? [複製鏈接]

琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ?????

我琴日帶個女去面試, 係 part 1 老師講故事, 個女都有比反應老師, 不過我先到個樣子 & 身形高大d男仔比老師反應都好好 (我諗佢係大仔, 大d真係會表現好d), 係 part 2 分組玩玩具, 同我個女一張台個女仔, 一開始就"長"我個女玩緊副砌圖, 我個女大叫 "係我家唔比", 兩個都"長"左幾下,  好彩我知個女叫佢比人實唔肯, 不過話交換佢會肯, 我叫個女同對方交換先停, 後來老師走過同我個女玩下問下問題個女都有答. (其實我自已都好滿意個女表現, 比起平時一見陌生就縮埋, 唔肯叫人, 佢琴日都肯 say hello, thank you, bye bye, 好可能面試氣氛興鬆). 不過真係太多人考, 而學位咁少, 所以我唔會抱好大希望.

Re: 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ?????

After yhe interview, I'm quite disappointed to this school. I've attended the Luk Yeung interview, I think Luk Yeung is a better school then this, at least the teacher is better and more, I don't like the childern ave too much time to play together, because they will spread and share their bad hobbies.
Finally, I don't like this school and registered Luk Yeung (AM) class today.
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

hi rbaggio

係呀荃浸教學方式都係以遊戲 & 戶外學習較多, 上次簡介會校長都有講, 咁你 Luk Yeung 係 walk-In 去考嗎 ????  因上次有個 mama 講而家下午班先有位, 而我之前無報 Luk Yeung.

hi ,
yesterday, i also went to 荃浸 for intrview,but my son is very naughty, i think they will not accept him.
besides, i also went to have interview at 聖公會荊冕堂士德幼稚園. his behaviour is better here.
For luk yeung, my son is accepted for p.m. class. but today i went to pay the seat fee and also requested to change to a.m. class.
how do u think which one is better ?? and pls give opioion and advice!

1) 荃浸
2) 聖公會荊冕堂士德幼稚園
3) Luk yeung  

summer_66 寫道:
hi rbaggio

係呀荃浸教學方式都係以遊戲 & 戶外學習較多, 上次簡介會校長都有講, 咁你 Luk Yeung 係 walk-In 去考嗎 ????  因上次有個 mama 講而家下午班先有位, 而我之前無報 Luk Yeung.

I've attended the pre-interview talk before, I knew there will be mainly 遊戲 & 戶外學習, but I think it's too free. Childern should be guide to play, and I think the nos. of teacher seems to be less than Luk Yeung. And my son have the interview in Luk Yueng on 22.10.2005.
So i think Luk Yeung is better.
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

綠楊與荃浸是2間完全不同的幼稚園. 宗教, 教學理念亦不同. 荃浸在荃灣區的師生比例是1:9, 是數一數二的多老師, 其餘幼稚園都沒有此比例.  綠楊功課深, k1已經要寫字, 荃浸是用活動教學, k1只有連線, 不用寫字.  選那一間要在乎你想小朋友接受何種教學形式.

我的大女在綠楊讀過一年幼兒班, 是由於那時沒有幼稚園收, 只有它收我未足3歲的女兒.  那時她的班主任是一位未有文憑的老師,  經驗未夠, 加上見到阿女要一早執筆寫字, 覺得很辛苦, 所以只讀了一年, k2時便轉了校去荃浸.  

any mama comment on 聖公會荊冕堂士德幼稚園 or have interview here?
if these kindergarden( 荃浸,聖公會荊冕堂士德幼稚園
,Luk yeung ) accept your children, how u choice?

聖公會荊冕堂士德幼稚園, 我就無報, 因學費都幾貴 & 上次有位 mama 講佢個女都係到讀, 不過佢話d校務處文員好無禮貌, 而佢課程都係比較深  (都係 bk mama 報料, 你不防了解下).

其實 choice 活動式 or 傳統式 (功課會多d) 果種, 我自已都好頭痛又驚無麥功課做會係小一跟唔上, 如功課多又驚個女坐唔定壓力大.  不過如果睇自已個女性格都係活動式佢會開心d.

我同我個仔去in完,唔知點解,我都唔係好喜歡呢間學校!
可能係我覺得佢地既安排擺明係要收大仔或者一d已受過訓練(讀過n1)的小朋友!
我都有in綠楊,好隨意,我個小朋友好自在,但係荃浸,
我個仔一見到佢地既面試係排排坐係度聽古仔已經開始唔耐凡……
但係我又唔想我個仔咁細個學寫字……唉,都唔知點算好!

係呢,有冇人知聖母係用邊種教學法既呢?
仲有,
荃浸升浸聯多,咁綠楊呢?聖母呢?
請問有冇人知?

[quote]
rleung 寫道:
我都有in 荃浸.
上週五in荃浸.週六就去吳國偉取表.

綠楊我唔考慮.因為我打

我個女讀緊荊冕堂士德,我覺得D老師好有耐性LOR~~但係冇書,所以要自己買D補充做下LOR~~但我見到個個小朋友返到學校都好開心LOR~~

today, i receivec the letter from 荃浸 and is failed in the interview. i am unhappy now.
any mama received the letter today .
now, i am waiting the reply from 荊冕堂士德.

話咁快就知, 有d緊張, 今晚放工要睇下信箱先知 ????? 不過無論結果如何都係要平常心, 因而家只係小朋友讀書起步期, 日後有大把機會要操心.

我有兩個03 年七月媽咪﹐荃浸都收佢地﹐不過係下午班。

我好緊張﹐ 仲要等放工返去先知收唔收呀 ﹗

UNHAPPY MA﹐
咁後補有無分呀  ﹗

其實好難話唔緊張﹐話哂荃浸係我心儀的學校。
summer_66 寫道:
話咁快就知, 有d緊張, 今晚放工要睇下信箱先知 ????? 不過無論結果如何都係要平常心, 因而家只係小朋友讀書起步期, 日後有大把機會要操心.

婥蔚媽咪﹐
呢間我都好鍾意﹐而且環境又好﹐但可惜學費比較貴D。

咁快有消息?
不是要等一個禮拜嗎?

Unhappymama,
你唔好咁唔開心啦!  仲有荊冕堂士德嘛, 聽講都唔難入, 不過, 我都好鍾意荊冕堂的校舍, 但就喜歡浸信的老師, 因為好有愛心, 起碼, 我囝囝鍾意聽佢地講故事.
如果是但一間肯收佢, 我都覺得好開心.  不過, 我個仔是細仔, 可能入浸信會難d.  
‹ 上一主題|下一主題