用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 06/07升中準備
go

06/07升中準備 [複製鏈接]

06/07升中準備

好開心係網上

Re: 06/07升中準備

聽講聖言收band one 頭全級10名內

小兒今年就於觀塘區之英文小學,全級廿名左右,不知算不算是band 1生。 如屬band 1生,不知報讀聖言或觀塘瑪利諾好些呢﹖希望賜教。       

由 ngkan 於 2005-09-29 11:03:56

聽講聖言收band one 頭全級10名內  

我知觀瑪唔會interview, 咁聖言駛唔駛?

瑪利諾非常自由and少功課,但要學生自動自覺温書and notes,課外活動非常多,萬一記得玩唔走去自己温書咁就死火。聖言傳统教學,填鴨式死填壞填。   

我老公是n年前的官瑪畢業生, 他說學校是非常注重學業而忽略運動的. 乜而家变咗咩?

[quote]
ngkan 寫道:
    瑪利諾非常自由and少功課,但要學生自動自覺温書and notes,課外活動非常多,萬一記得玩唔走去自己温書咁就死火。

想問下如果唔洗面試, 係咪有乜推廌信就連申請表一次過交比學校?

GBA 寫道:

我知觀瑪唔會interview, 咁聖言駛唔駛?

之前的我不清楚,家吓連保齡都有玩,問你服未!

唔好理咁多,有咁多獎就show咁多獎,最好print D相給學校看,總知要做好個file,加一封學生自我介紹信和一封家長信(讚吓間學校啦。)真係煩過施政報告.............

叫校長出埋信仲好
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

請問有冇自薦信同推薦信嘅sample呀? Many thanks     

[quote]
ngkan 寫道:
學生自我介紹信和一封家長信(讚吓間學校啦。)

我都想要,thank!!!不過信裏要留意每問學校的辦學理念不同,要投其所好不要攪錯。     

Pls PM to me.  

Tks

can i have one sample, thanks

ngkan 寫道:
     唔好理咁多,有咁多獎就show咁多獎,最好print D相給學校看,總知要做好個file,加一封學生自我介紹信和一封家長信(讚吓間學校啦。)真係煩過施政報告.............

ngkan,

請問有無samples可以pm比我參考? 其實Band 2成績自行收生既時間, 去考番Band 2, 係咪一樣有機會收? 相反考Band 1的話, 會唔會連見都唔會見?

都係同個小朋友商量一下,佢喜歡邊間唔好以為自己係父母就話曬事。好似我個仔比較喜歡多活動,加上佢只是去到band2頭所以唔敢同佢選間band 1學校。唔知係唔係叫做唔夠積極呢。

ngkan 寫道:
      都係同個小朋友商量一下,佢喜歡邊間唔好以為自己係父母就話曬事。好似我個仔比較喜歡多活動,加上佢只是去到band2頭所以唔敢同佢選間band 1學校。唔知係唔係叫做唔夠積極呢。

ngkan,
你宜家阿仔係讀緊小學定中學呀? 咁其實我聽好多人講, 第一志願係可以博下高過自己成績既學校.

rclamlam 寫道:
[quote]
ngkan 寫道:

ngkan,
你宜家阿仔係讀緊小學定中學呀? 咁其實我聽好多人講, 第一志願係可以博下高過自己成績既學校.[/quote]

但第二志願一定要揀間穩陣的。

pls pm to me also, thx   

Billy M,

統一派位計法是否平均三次呈分試 or 四三三計法 (第一次佔
四成), 更有些說法只計二次,第三次來不及處理,那種說法是對的?
‹ 上一主題|下一主題