用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴考試
go

鋼琴考試 [複製鏈接]

鋼琴考試

我個仔10月5日鋼琴二級考試
佢第一次考, 我好緊張下
請問考二級重點係咩?   
3支歌仔如果有錯音是否一定肥?(佢彈來彈去都有d錯)
定係拍子重要d? (佢彈慢d就錯小d)
Scales大約會抽幾多條彈?

請好心人解答下   
同講解一下細節       

Re: 鋼琴考試

你放心慢慢o黎 只要而家再努力d一定o黎得切 我當時考2級仲衰 林最尾果一星期sin去練 結果都合格 最緊要d拍子 同應音 因為有part要自己睇住彈ka 之前係冇睇過ka 我果part都唔錯 o岩o岩合格 但係上堂 我根本係唔得ka low 如果之前未聽過老師彈的話~~你同佢練o下d拍子同埋如果3首歌冇彈錯同拍子o岩 基本上都差唔多合格ka la 你要去一次考試場地練o下sin wor~ 唔係到時仲緊張 d野會唔記得晒o架 你仔係where學o架 你叫佢老師幫佢練多d考試歌 但係返家你都要陪佢練多d ar  

想起小兒考二級時,我都和妳一樣好緊張。(因為是第一次的原故) 我覺得三首歌彈得好而沒有失手的話,加上scales都沒有失準,要合格都不成問題,拿高分就要看Aural Test....

去試場練下先 - 係唔係要比錢架??

kayan,cyfmama
多謝報料
我仍然十分無信心(對個衰仔)
請問考完幾時收到result
如果肥gor又有無得補考?
我唸我問定都差不多啦   
呀仔把口就話想考到, 但就鬼死禁懶
我就想快快攪掂, 3級我死都唔會報住先, 我不之死幾多細胞
剛book gor琴房, 勁貴$180半小時.   

我都係book半個鐘去掂o下部琴咁ka咋 我諗考官都會比得鬆手d 好多人都會合格grade2 大d就唔會鬆手咁比分la 佢果o度有部計數機係o度計(我果個就係) 入到去盡量放鬆d 唔係緊張會令自己d野唔記得

放鬆d啦!考完試後6-8星期就有結果!記得一定要租考試果間琴室呀!雖然好貴(一般都係$180半個鐘)租半個鐘夠啦!一來比小朋友熟識環境, 令佢無咁緊張, 二來可以試吓個琴大聲定細聲(因每個琴之音色都唔同)試完琴就可以更加能掌握考試歌之大細聲!Scales大約每part 1-2倏!

祝考試成功!

我的女兒下月尾就考二級,我想問考試是否有程序表,例如,第一,是否先考3首歌先?......仲有,有關sight-reading,考官給了考生後,可以試彈嗎?   

簽名被屏蔽

karekkl, kayan_329 各位好心人
請解答穎妍媽咪ge問題, 我個仔下月頭考二級我地都仲係一舊雲, 多謝幫忙.   
穎妍媽咪 寫道:
我的女兒下月尾就考二級,我想問考試是否有程序表,例如,第一,是否先考3首歌先?......仲有,有關sight-reading,考官給了考生後,可以試彈嗎?   

karekkl, kayan_329 各位好心人
請解答穎妍媽咪ge問題, 我個仔下月頭考二級我地都仲係一舊雲, 多謝幫忙.   

通常你地去到試場,會有個職員負責同你對名,跟住佢會問你考 scale 定係歌先,咁你可以自己決定,之後佢會係張分紙度晝記號,到你考試時,交張分紙俾考官,佢就知你想考乜先啦!
到你考完 scale 同歌之後,考官就會俾份譜你考 sight reading ,佢會俾少少時間你睇譜,但你一開始彈就計分啦,所以無得試彈

多謝各方資料   
請問是否exam pieces 佔分最多, 70分???
scales又佔幾多分? 其他分數又點計? 聽講總分是150??     
因我個仔sight reading應該會0分 , 禁又有無機合格呢???      

[quote]
Rachethew 寫道:
通常你地去到試場,會有個職員負責同你對名,跟住佢會問你考 scale 定係歌先,咁你可以自己決定,之後佢會係張分紙度晝記號,到你考試時,交張分紙俾考官,佢就知你想考乜先啦!
到你考完 scale 同歌之後,考官就會俾份譜你考 sight reading ,佢會俾少少時間你睇譜,但你一開始彈就計分啦,所以無得試彈

考試分數如下
Scales 21 (14)
Pieces 30 (20)
Sighting Reading 21 (14)
Aural Tests 18 (12)
Total 150分 (   ) 代表每Part 合格分數
Total 100 就合格, 120 有Merit, 130 有 Distinction
hellolanlan, 你可以放心, 無咩人會sighting reading 0 分架, 差極都起碼有10分!考試時放鬆d啦!

簽名被屏蔽

hellolanlan,

我個女arm arm 係月中考完二級,我都好擔心佢唔合格 ,對佢冇咩信心,不過考完就已成定局,個人都輕鬆哂.

講返考試,而家d考官好好人,笑笑口,呀囡話入去個時好驚,但見個考官好好人就冇咁緊張,sight reading 仲可以比佢試彈,但一定要考官比準wor.

祝一切順利!
菲媽 =^_^=

多謝各位善長人翁比料   
我重以為150除2, 75分可以pass tim
如果其中一part 肥, 會唔會變成肥佬架?

我跟琴行請gor個翻譯, 唔知是否只需同翻譯溝通就可以呢?
為答謝各位, 我個仔收到成績一定上網話比各位知, (就算超肥都會從實招來) 以証我所驚非虛.   

請問各位 Aural Test 要考D乜?  
您, 是我一個遙遠的夢~~~

hellolanlan 寫道:
多謝各位善長人翁比料   
我重以為150除2, 75分可以pass tim
如果其中一part 肥, 會唔會變成肥佬架?

我跟琴行請gor個翻譯, 唔知是否只需同翻譯溝通就可以呢?
為答謝各位, 我個仔收到成績一定上網話比各位知, (就算超肥都會從實招來) 以証我所驚非虛.   

如果你個仔咁差,老師都不會替他報考啦
‹ 上一主題|下一主題