用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有些Band2學校不公佈DSE成績?
go

點解有些Band2學校不公佈DSE成績? [複製鏈接]

真是因為考得差,唔好意思讓人知道嗎?
   3    0    0    0

johnliu82 發表於 23-1-1 13:52
有d b1 都唔公佈

有時係個別辦學團體或校長的喜好
有時係真係考得差
有時係驚下年考得差
有時係想呃家長呢間係band 1
好多原因,你唔會估到

2jkidsfather    發表於 23-1-1 20:05

我覺得如果成績好嘅,應該唔會故意收埋收埋一向唔點公報嘅都仲由自可,一啲突然唔公報/俾少左料/大幅改變公報方式嘅,就更可疑。

你看錯重點。Band 2中學不是以學術和入三大%做賣點。

校風好、課外活動多完化、中學在某方面"增值" 快、畢業生升學率高(包括副學士和非8大的學士)、非學術方面的獎項才是賣點。

回覆樓主:

其實吾公告比用「偽術」 來裝飾的公告 來得好好多! 起碼我們家長不會被那些「偽術取巧」 的內容誤導, 到於那些長期吾公告成績的學校在報讀之前應該心中有數! 願者上釣!

樓主,Band2學校一定無band1好,其實唔公布有咩問題?
你會公布你成績嗎?你不公布是否考得差唔好意思?

Joe8889 發表於 23-1-1 20:35
樓主,Band2學校一定無band1好,其實唔公布有咩問題?
你會公布你成績嗎?你不公布是否考得差唔好意思?
...

不認同這個邏輯。B2的公佈成績當然不是和B1的比,而是和同樣B2的學校比啊。如果學校覺得做得好,為何不肯讓潛在學生的家長們知道?

回覆 johnliu82 的帖子

咁點解要用唔好意思來形容?

johnliu82 發表於 23-1-1 20:43
不認同這個邏輯。B2的公佈成績當然不是和B1的比,而是和同樣B2的學校比啊。如果學校覺得做得好,為何不肯 ...

比較少band 2頭的學校承認自己係band 2的,通常會講高啲
就算肯承認係band 2,那些數字都唔好睇,少過一半人入到大學,唯有大字標題話今年某個學生入咗港大

10090 發表於 23-1-1 21:02
比較少band 2頭的學校承認自己係band 2的,通常會講高啲
就算肯承認係band 2,那些數字都唔好睇,少過一半 ...

B1/B2?
整體/主科2+ 92%/90%
22+222 above 80%

Poyau 發表於 23-1-1 21:39
B1/B2?

各科Level 2 作用不大,剛合格。

反而公佈33222%更有用。

Poyau 發表於 23-1-1 21:39
B1/B2?

下面此地無銀三百兩寫咗achieve band 1 results,即係band 2頭囉
同意寫level 2+無用,應該寫3322比率

我見住阿仔間學校由Band 1C跌到落Band 2C, 由透明度高的入大學%, 變成現在的「超過90%同學符合入讀資助學士學位要求, 遠超過全港71%」就明白到, 學校唔講清楚入大學數字, 一定係比以前差了

sydneywongaus 發表於 23-1-2 11:42
我見住阿仔間學校由Band 1C跌到落Band 2C, 由透明度高的入大學%, 變成現在的「超過90%同學符合入讀資助學士 ...

請問學校用咗幾多年由1C跌到2C?過程中,你有冇發現學校嘅管治真係差咗?

sydneywongaus 發表於 23-1-2 11:42
我見住阿仔間學校由Band 1C跌到落Band 2C, 由透明度高的入大學%, 變成現在的「超過90%同學符合入讀資助學士 ...

升學差->收生差->升學更差->收生更差… a vicious circle…都幾唏噓…

但是最初的升學差到底是因為老師教學變差了還是收生變差了,就得具體分析了..

DD仔 發表於 23-1-2 11:51
請問學校用咗幾多年由1C跌到2C?過程中,你有冇發現學校嘅管治真係差咗?
...
4-5年多
同阿仔傾計, 有時佢都話同學無心向學, 大部份老師不管也不理會, 連訓導老師都唔多理。
有時自己行過學校附近/在學校附近食飯, 也聽多了學生滿口髒話, 也見過幾次有學生食煙。
管治真的差了很多。

覺得學校很多時候也只顧整靚校舍,搞特別的活動, 例如有新的實驗室呀, 新特別房間, 特別的運動等等,
問過阿仔對漂亮的新改變點睇, 佢都話得個靚字/特別, 沒有同學因為有新設施會改變學習態度,
佢覺得自己入了一間Band 3的學校, 不著重學習, 活動也只是求其搞

中一時, 高中很多科目都是要英文教, 只有少數同學轉中文
到現在, 阿仔話, 好多選修科都係對外就寫用英文教, 其實有很多同學轉了中文, 連老師都鼓勵用中文讀,  
但學校對外不停堅稱自己係英中

johnliu82 發表於 23-1-2 12:20
升學差->收生差->升學更差->收生更差… a vicious circle…都幾唏噓…

但是最初的升學差到底是因為老師教 ...
阿仔都有埋怨學校迫走了很多有心教學的老師, 年年都有老師離開, 上年就有接近十多位老師走了,
我都有問阿仔是否移民, 阿仔話全都是轉校, 不是移民

sydneywongaus 發表於 23-1-2 12:41
4-5年多
同阿仔傾計, 有時佢都話同學無心向學, 大部份老師不管也不理會, 連訓導老師都唔多理。
有時自己行 ...

好多謝你嘅insider info.  我真係諗唔到邊間英中喺5年間跌到只有B2C水平而校風亦變差。呢個校長應該攞出嚟祭旗啦,校董局點解會容許咁嘅情況發生?

10090 發表於 23-1-1 22:12
下面此地無銀三百兩寫咗achieve band 1 results,即係band 2頭囉
同意寫level 2+無用,應該寫3322比率
...
呢間中學喺現實中只係得B2B/C的水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題