用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1分別
go

band1分別   [複製鏈接]

唔明點解成日有人話「一線」小學band1A、B、C高級過「二三線」小學band1A、B、C,其實如果根據Rank Order,全港學生的分數按高低排列,排得前既學生多,間學校band1多,相反,間學校band1相對少,多少呢度已經篩選過,係「一線」勝出了,點解又會「二三線」band1唔夠「一線」band1勁呢?
   11    0    0    1

AndreaLaaa 發表於 22-12-29 11:54
唔明點解成日有人話「一線」小學band1A、B、C高級過「二三線」小學band1A、B、C,其實如果根據Rank Order, ...
同意講RO 最實際, 所以參考上三年自行結果最有參考價值, 一個區的一線同另一區的一缐不能作比較
例如我區的一綫小學是指b1 ratio 較高, 但在ro 上冇優勢

我覺得與所謂一二綫, 最大分別係人數, 大大校級10 內是1A 生, 大校級5 內應該已是1A 生, 細校要級3 內

heidya    發表於 23-4-6 09:25
AndreaLaaa    發表於 22-12-29 15:03

唔明點解成日有人話「一線」小學band1A、B、C高級過「二三線」小學band1A、B、C,其實如果根據Rank Order, ...

小學可能簡單地將B1生分三份當ABC
二三線評為B1A/1B生可能並非如此

因爲籠統來講,幾top同幾寶的學校總有B1(abc)生。但top小學同寶小學大家同樣級一,一齊排RO可能已有些距離

jesswu 發表於 22-12-29 12:18
因爲籠統來講,幾top同幾寶的學校總有B1(abc)生。但top小學同寶小學大家同樣級一,一齊排RO可能已有些距離 ...

係有可能,不過二三線band1A,成日聽人話唔夠top校bandBC勁,根據RO,定義為band1A既學生,應該都係top嗰類!

AndreaLaaa 發表於 22-12-29 12:53
係有可能,不過二三線band1A,成日聽人話唔夠top校bandBC勁,根據RO,定義為band1A既學生,應該都係top嗰 ...

二、三線級一入到本區或跨區B1A中學的例子都多。

回覆 AndreaLaaa 的帖子

各家長有自己教育方式,正常唔需要理會呢啲BAND乜BAND物,自己對小朋友能力心中有數,找出合適既中學比小朋友選擇就夠,有時候因為呢啲真假資訊令自己本身決定有所動搖, 我都係二三線小學,咪又係一樣入到訪間所謂好勁而小朋友又心儀中學,現在讀得十分好,所以唔需要太著緊BAND分別,令小朋友喜歡學習就足矣.

其實小學的band 1b同1c喺統計學上可能係無分別㗎,小朋友可能只係一時忘記加ed或者忘記進位,睇開啲啦
有啲家長入唔到某名校,就耿耿於懷,影響身體健康,何必呢

以3私1直為例, 佢响自己學校係1 b生, 全港排名可能已經係1 A, 寳校考第一嗰位, 全港排名可能係1 C, RO咪後過人哋。

如果自己個校網靚想報就報, 唔報又唔甘心,唔得咪大抽奬囉!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 AndreaLaaa 的帖子

一線小學升中支援更多,份CV更靚,自行階段顯得更有競爭力啫。但升中後一切又重新計過。

RO排得幾前同幾後,只係代表係揀啱或揀唔啱小學,絕對唔能夠完全代表自己小朋友既能力或潛力,所以由佢,唔駛太介意!

AndreaLaaa    發表於 22-12-29 15:20

PTL_L 發表於 22-12-29 13:59
RO排得幾前同幾後,只係代表係揀啱或揀唔啱小學,絕對唔能夠完全代表自己小朋友既能力或潛力,所以由佢,唔 ...
等同學校之前DSE或IB幾亮麗都好,全都唔關自己小朋友事!

回覆 tpmon 的帖子

無錯,多數學校都有BandA生,只不過多還是少!

AndreaLaaa 發表於 22-12-29 15:11
回覆 tpmon 的帖子

無錯,多數學校都有BandA生,只不過是多還是少!

B1A中學內,其實都有不少學霸是二、三線小學級一,成績比一線小學級十好。

tpmon 發表於 22-12-29 15:16

B1A中學內,其實都有不少學霸是二、三線小學級一,成績比一 ...

有的甚至比一線的級一還好   

回覆 gracelam 的帖子

Band1abc 仲可以分校內外

回覆 10090 的帖子

統計學咁深奧??

AndreaLaaa 發表於 22-12-29 15:19
回覆 gracelam 的帖子

Band1abc 仲可以分校內外?

自行計所報中學全港排名, 大抽奬就計自己區內banding
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

AndreaLaaa 發表於 22-12-29 15:36
回覆 10090 的帖子

統計學咁深奧??

係呀,要做t-test才可以知道各個banding有沒有統計學上的分別

tpmon 發表於 22-12-29 15:16

B1A中學內,其實都有不少學霸是二、三線小學級一,成績比一 ...

人哋就係話二三線小學級一,同一線級一,大家RO應該分別不大。你仲用級一同級十比。
‹ 上一主題|下一主題