用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs 禮賢
go

音小 vs 禮賢 [複製鏈接]

有無家長一樣煩惱緊音小定禮賢?大家會點揀呢?
本身雙方父母都有音樂底、係基督徒,都會安排呀囡學樂器
呀囡唔喜歡抄寫,較喜歡數理類,我地都疊埋心水諗住讀音小
但近年疫情下音小又無分享會,面試都係zoom,無親身感受過學校

後來禮賢收左,又識有用家朋友大讚禮賢係一間有愛及學術兼備既好學校,
去過面試對禮賢感覺良好,校長老師都非常有愛
身邊人都建議我揀禮賢因為有一定學術對佢將來升學會比較輕鬆
但我真係有d怕呈分試…唔想逼佢為左呈分試而讀書

本身都諗住搬出去,所以地點無影響

爬左好多文都仲係1516
期待大家分享意見,謝謝🙏🏻
   5    0    1    0

回覆樓主:

我都有呢2間offer,會揀禮賢(emoji)

wymui 發表於 22-12-7 21:49
我都有呢2間offer,會揀禮賢(emoji)

可唔可以分享下原因呀?我一直都未過到要呈分試有壓力嗰關雖然可能呀囡到時唔會覺得有壓力 因為身邊大部份人都要呈分試
咁中學有無諗過會揀邊間呀?

回覆樓主:

我會選擇音小
禮賢有愛心,學術中等,但在學費上性價比低,網頁上升中資料只是摘錄,欠缺透明度
音小一條龍,校舍比禮賢大,雖然學費較禮賢貴,但另一貼關於音小已講出,小朋友在音小讀書,可省卻很多學費以外的費用,加上中學也是band 1, 所以在性價比上也較高

通常小一時父母都好雄心壯志, 覺得一定考得好個呈分, 你未讀已經擔心, 似乎音小適合你多D。

禮賢應該有50%左右入到band 1吧 (有錯請指點), 都係比較有愛心﹐但近年聽聞谷咗。如果你只求輕鬆入 band 1, 音小已滿足到你, 但如果你target band 1 津校, 音小係冇呈分, 你只可以靠自行, 咁可能禮賢會比較適合, 不過都要做到頭50%先OK。

我覺得禮賢學術同音小應該差不多, 禮賢唔係出名深, 音小實際上都唔係真係好輕鬆。

我都會選音小,一條龍上band 1英中,呢2年有1b-1c成績, 就算早兩、三年冇咁好時都有band1c-2a成績 ,呈分試壓力真係唔小,如果你唔想迫小朋友讀書就音小,因為呈分試想入band one中學唔多唔少都要付出。認同音小唔係傳聞中咁輕鬆,有測考、評估keep住進度,初小教學循序漸進, 唔會一開始教深,老師有愛心唔會俾壓力小朋友, 好多小朋友都鍾意返學。 好多人唔揀佢可能因為學費貴同音樂同宗教關係但如冇呢啲問題其實可以選音小。

回覆樓主:

會玩音樂就音小啦

回覆樓主:

音小冇呈分,彈性少。
中途想跳船要好優秀
如果女仔留ssp校網都ok。

juneforgbb 發表於 22-12-8 13:54
通常小一時父母都好雄心壯志, 覺得一定考得好個呈分, 你未讀已經擔心, 似乎音小適合你多D。

禮賢應該有50% ...

禮賢升中唔止50%,以往有其他用家分享係接近70%

學校網頁無post人數,因為顧及成績無咁好嘅學生感受

大部分學生係自行派到心儀中學,學校好了解學生,會因應學生情況建議合適中學,所以成功率高

我同樣有音小和禮賢OFFER,兩間都是愛心型學校,學習方面也是循序漸進。
我的家庭不是特別愛好音樂,沒有你有關音樂學習方面的掙扎。我孩子性格較內向,我覺得傳統教學和師生關係密切的學校會比較適合他。

音小因疫情的關係,只能透過YOUTUBE片介紹學校。面試時感覺也不錯,老師有耐性引導小朋友答問題。就算是面試,也感受到信仰氣氛非常濃厚。

參與過禮賢的開放日,被校長的教育理念和熱情深深吸引,學校的時間表編排以人為本,平衡小朋友學術及全人發展的需要。老師和校工也有愛心。面試日的安排,也讓我看到學校十分著重兒童的感受。考慮埋地點因素,加上朋友的口碑,我決定揀禮賢。

希望你也選擇到適合的學校。

melle    發表於 22-12-13 10:02

禮賢的上上下下老師及校長也很窩心, 上年面試成功。不過小朋友有更好的offer, end up沒選擇它,但一直很喜歡this sch.
至於音小好depends想不想music加時間入去。

kumamon_mama 發表於 22-12-13 09:47
我同樣有音小和禮賢OFFER,兩間都是愛心型學校,學習方面也是循序漸進。
我的家庭不是特別愛好音樂,沒有你 ...
很認同

小朋友剛從津校轉到音小。

當小朋友和父母入小一時,通常都雄心萬丈。但到了要面對呈分試,甚麼老師關愛,課外活動都要放埋一邊,到時你就會明白龍校的好處。

leaf6819 發表於 22-12-7 21:38
呀 ...

樓主,請問揀了邊間,我情況同你一樣,真係唔知點揀?

leaf6819 發表於 22-12-7 21:38
呀 ...

6年後禮賢小學轉音中唔難,但音小轉其他中學就比較難。

我會揀禮小, 唔想綁在同一間中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

對音樂有祈望就音小啦

兩間都係很重關愛的好學校,音小一條龍升band 1 音中,禮賢就要谷呈分試,可能升比音中好嘅中學,亦有機會升讀比音中差嘅中學

音中都有 band 1b-band 1c, 要比他更好的中學真是不多。

如果最終目標是甚麼男拔女坺、St Paul Co Ed 等等的神校,家長真不應擇音小。

waiwaileung1    發表於 22-12-17 19:02

我小朋友當年有音小,即無去考禮賢,有龍真係擔心細好多。升中真係唔易,因為去到高小,小朋友就唔會咁聽家長話,基本上讀書要靠自己。講真去到小三後先係睇小朋友實力,到時真係唔知佢叻定唔叻,有龍保障大好多,如果小朋友係級頭,點都跳到船,但到時普通,都唔使擔心。

bbyummy 發表於 22-12-16 22:48
兩間都係很重關愛的好學校,音小一條龍升band 1 音中,禮賢就要谷呈分試,可能升比音中好嘅中學,亦有機會 ...
請問你知不知道音中是英文中學,還是中文中學呢?音小音中都比較神秘。
‹ 上一主題|下一主題