用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問邊間直資比較關愛
go

請問邊間直資比較關愛 [複製鏈接]

阿女成績大概屬於1C,佢情緒管理較弱,請問有無邊間直資比較關愛,會支援學生情緒。太傳統既學校唔係好啱佢
   1    0    0    0

kamababy2011 發表於 22-11-17 17:53
阿女成績大概屬於1C,佢情緒管理較弱,請問有無邊間直資比較關愛,會支援學生情緒。太傳統既學校唔係好啱佢 ...
匯基東九比較關愛, 亦較包容, 但有冇支援就唔太肯定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

基崇,培基

李國寶中學

UCCKE真係好關愛,校長話自己返工係校長,放工只係爸爸,青春期d仔做咩佢唔會用校長身份來睇,對學生都一樣,我仔話中學時校長試過同佢地一齊打機,呢間學校有呢位校長,一定關愛

小時了了    發表於 22-11-19 18:43

回覆樓主:

多謝大家既建議,我都會好好再同阿女溝通,都希望佢可以入到一間讀得開心既學校

小時了了    發表於 22-11-19 18:43

回覆樓主:

港青基信, 會關顧學生惰緒!

回覆樓主:

關愛,愛心,有heart ❤️!
呢類咁質化嘅嘢,同好吾食,靚吾靚仔,好吾好睇一樣。就算有用家講到A校,但又如何同B校比較?
我夠胆講,去問勻全港校長,吾會有一個會話佢間校唔關愛學生。同你去食飯問老細你D野好唔食一樣!

我會先睇成績,有成績亦反映學生質素,我覺得成績好/學生乖/有關愛這三體會是正向增長的。用成績選校最正路!

fatman69 發表於 22-11-18 19:52
呢類咁質化嘅嘢,同好吾食,靚吾靚仔,好吾好睇一樣。就算有用家講到A校,但又 ...

不太同意。

以B1校來說,若學生家長着重關愛選校,會選B1B/1C關愛中學,放棄不選不關愛的B1A中學。

tpmon 發表於 22-11-19 14:19
不太同意。

以B1校來說,若學生家長着重關愛選校,會選B1B/1C關愛中學,放棄不選不關愛的B1A中學。

有冇好辦法證明某某B1bc是關愛中學?或者證明某某B1a是不關愛呢?
我相信你問佢地,佢地都會話「本校學業關愛並重」。

fatman69 發表於 22-11-19 14:27
有冇好辦法證明某某B1bc是關愛中學?或者證明某某B1a是不關愛呢?
我相信你問佢地,佢地都會話「本校學業 ...

我反而聽大人(當然不在公眾)講自己孩子的學校負面嘢多。公眾的確少聽到。

學生自己的圈子,在不同IG secrets 會有學生發表自己學校負面方面,那些都有参考價值。

呢類咁質化嘅嘢,同好吾食,靚吾靚仔,好吾好睇一樣。就算有用家講到A校,但又 ...

如果以上#2 的hkpapa852 前輩單以成績推介,為何他不推介B1A校,而要推介B1B匯基(東九龍)。

當然我好肯定hkpapa852 知道很多間B1A校並不關愛,只有少量B1A校是。

又要B1A校(成績要keep 到很好),又要關愛,中學方面不容易做到。

最尾嗰段唔認同,成績好/學生乖放响b1b2中學好難唔會得到老師關愛,相反成績唔好或反叛學生而又得到學校老師關愛先至最難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

tpmon 發表於 22-11-19 14:45
如果以上#2 的hkpapa852 前輩單以成績推介,為何他不推介B1A校,而要推介B1B匯基(東九龍)。

當然我好肯定 ...

樓主係問直資,直資有幾多間1A,邊幾間,大家心中有數,是否關愛,就要等用家分享下

關愛的定義好廣泛,包容,關心,關懷,問暖,鼓勵,問侯,品德,微笑態度等,樓主講得啱傳統學校太注重成績,未必啱情緒管理弱的同學。保良局嘅1C中學如何?聽講多支援有特殊需要學習嘅同學。

Rpp 發表於 22-11-19 17:12
關愛的定義好廣泛,包容,關心,關懷,問暖,鼓勵,問侯,品德,微笑態度等,樓主講得啱傳統學校太注重成績 ...

黃大仙、屯門的津校保記,不是關愛型,成績行先。

直資的保記,的確有些冇咁谷。

路過,答訕離题吹水一下,只係非常個人濾鏡及非常主觀感覺(多年來被以下電影影片影响),感覺男拔現任校長包容及關愛學生,現任校長好似係影片中合唱團指揮

KJ 音樂人生
https://www.ln.edu.hk/mcsln/archive/16th_issue/interview_01.shtml

tpmon 發表於 22-11-19 17:45

黃大仙、屯門的津校保記,不是關愛型,成績行先。

NPL谷到爆
我估呢兩年NPL  DSE 成績下跌原因因為冇咗面授課,冇得谷!

dovema 發表於 22-11-19 17:58

NPL谷到爆

將軍澳呢?

B1A 女校,我又有濾鏡及非常主觀感覺,直資聖保祿 N年前,前校長為學生,願意借出學校地方作為香港首架飛機裝嵌,感覺學校關愛
https://m.facebook.com/inspiration.bkoo/

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20151116/mobile/odn-20151116-1116_00176_025.html

"香港起飛"在正式誕生前,有五年時間在聖保祿學校度過,Hank憶述,曾到多間學校「敲門」冀借出地方裝嵌,均被拒諸門外,唯獨聖保祿學校校長黃金蓮一口答應,期間一班學生的全力協助亦成為他的推動力,校方兩年前更不惜拆除校舍窗戶,來移出已成型的飛機。Hank指出,在中學裝嵌飛機可向學生傳授自己喜歡的事,亦可讓對方接觸航空及飛機知識。
‹ 上一主題|下一主題