用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇讀完中二過去英國讀year10
go

[英國] 有冇讀完中二過去英國讀year10 [複製鏈接]

小兒2007年尾出世, 現在讀緊中二。英國學校及Agent見佢嘅年齡就話佢出年先應讀year10,但skip咗中三,我有點擔心怕掂唔掂,跟唔跟到,想聽吓你們的意見。謝謝!
   3    0    0    0

回覆 KHappy 的帖子

英國學校入學係跟年齡唔理之前讀到邊個form,所以小朋友出年9月1日足14歲就應該讀Year 10。其實GCSE係設計成一個兩年嘅課程,俾Y10-Y11讀,所以嚴格上嚟講Y10入讀係一定應付到。當然每個小朋友能力程度都唔同,不過絕大部分人都應該無問題,而且如果學校肯收讀Y10即係話佢哋都覺得讀得嚟。

唔使太擔心喎。

香港過去一般數理科目都問題不大。係humanities(Eng lit /history/geography/RS等)同MFL要追(因為無學過或者課程好唔同)。可以同學校傾傾考幾多科(盡量少啲),咁容易handle啲。

明白,謝謝您。

KHappy 發表於 21-12-14 10:39
小兒2007年尾出世, 現在讀緊中二。英國學校及Agent見佢嘅年齡就話佢出年先應讀year10,但skip咗中三,我有 ...

我女2008年10月出生,2020年9月過去讀Y8
親戚之前講過唔洗擔心,Y8Y9都唔難,而女去到讀都唔吃力

因為我個仔出年去讀year10,是會考班第一年,所以我會比較擔心佢追唔上。year 9相對容易適應。

SmileSmileSmile 發表於 21-12-14 11:15

我女2008年10月出生,2020年9月過去讀Y8

請問當時你有冇一齊陪佢過去開學?通常要開學前幾時就要過到去?

KHappy 發表於 21-12-14 15:13
請問當時你有冇一齊陪佢過去開學?通常要開學前幾時就要過到去?

上年第一次過去,我有一切,九月五日開學,我地早兩星期到,熟習一下環境,我就睇下學校附近有咩商店,超市有咩賣,教定小朋友,要買咩就係邊度買,但我做漏左一樣嘢,無同佢開戶口,有debit card方便得多,好彩學校帶左佢地開

明白,請問用那間銀行開戶口?我在考慮喺香港開定係去到先同佢開。

KHappy 發表於 21-12-14 10:39
小兒2007年尾出世, 現在讀緊中二。英國學校及Agent見佢嘅年齡就話佢出年先應讀year10,但skip咗中三,我有 ...

好多學校都會收你讀y9,信agent一成,雙目失明

回覆樓主:

英國學制跟香港不同。英國小孩5歲是Year 1 , 相對是香港K3. 所以,英國有Y13 ,即是香港的中六,你的case 不存在"skip 中三"。你兒子過去應讀Y10,即是距離入大學有4年, 倒轉計容易些。英國學校應該跟他的程度計。

2007 年尾出世的小孩有些早入學,現時已經是Y10 ,即是GCSE 第一年

謝謝您們的意見!(emoji)(emoji)

回覆樓主:

看看此圖,台灣學制跟香港一樣

Yuacc 發表於 21-12-15 09:37
英國學制跟香港不同。英國小孩5歲是Year 1 , 相對是香港K3. 所以,英國有Y13 ,即是香港的中六,你的case  ...

不對。
Y13係香港F7 , 香港舊學制是5年中學,2年預科。Y11考GCSE即香港中五考會考,Y12,13是香港中六,中七,Y13考的亦即是香港中七考的A level。

longlokma 發表於 21-12-15 17:11
不對。
Y13係香港F7 , 香港舊學制是5年中學,2年預科。Y11考GCSE即香港中五考會考,Y12,13是香港中六,中 ...

你看看歲數就明白。
舊學制怎樣吾重要,真人真事有2例子:我小朋友讀完中一,轉去國際 (行英制, Y1 收5歲,有Y13)讀Y9

佢好友遲一年轉,讀Y10

2個冇跳班,學校比較flexible , 跟學術程度收生,吾一定跟歲數。

有時聽見家長話子女去英國boarding school .讀,仲跳班,真是美麗的誤會。基本上,任何學制也是18 歲入大學。

Yuacc 發表於 21-12-16 09:00

要清楚,現在不是比較年齡,是學制,这完全是兩回事。

學制是客观事實,學業程度不會因個別學生的入讀年齡不同而影响。
正如我認識有人13歲香港讀完中二入讀英國中學Y12, 莫非英國的Y12又等同香港的中三??

回覆樓主:

自家經歷,我兒子就是在香港讀完中二後,去英國讀Yr 10, 主要係我兒子在9/1前出生,屬大仔,年齡上可以入讀YR 10, 如果在9/1後出生,那麼讀完中三後去讀Yr10, 開學時仍未夠14。分水嶺在這裡。
沒有所謂跳班情況。

longlokma 發表於 21-12-16 09:42
要清楚,現在不是比較年齡,是學制,这完全是兩回事。

學制是客观事實,學業程度不會因個別學生的入讀年 ...

如果在香港讀完中二去英國可以入讀Yr 12, (又未考dse, 又沒有GCSE成績)咁既情況當然叫跳班而且是非常少有極端資優先例子吧,我們要說普遍入學年齡。

Yuacc 發表於 21-12-16 09:00

以為18歲是入大學年齡也绝对是錯的。
即使大部分人18歲的時候進入大學並不代表 18歲才能入讀大學。
大學更不會以年齡規範,某些課程可能有最低入學年齡要求,但能力才是入讀首要條件。事實過去不少資優兒童十歲前已入大學,亦有老人家70歲才讀大學。

manman333 發表於 21-12-16 09:49
如果在香港讀完中二去英國可以入讀Yr 12, (又未考dse, 又沒有GCSE成績)咁既情況當然叫跳班而且是非常少 ...

我是在回應上面網友說学制「英國有Y13即等同香港的中六」这是錯誤的。
這不是在討論普遍入學年齡。
单纯用學制去比較,香港讀完中五應到英國讀Y12, 二年预科+3年大學,即5年後大學畢業,这才等同香港再讀1年中六+4年大學,同样5年後畢業。

longlokma 發表於 21-12-16 09:50
以為18歲是入大學年齡也绝对是錯的。
即使大部分人18歲的時候進入大學並不代表 18歲才能入讀大學。
大學更 ...

我想網友們也明白我說的是普遍入學年齡。
我說你去看看圖表裡的歲數就會明白是指入學年齡在英制下與香港學制不同嘛。我也說有學校是根據程度而不是歲數收生。

不過,英國大多數Lower Six , 即Y12 收生要16歲,相對即是入讀香港Form 5的年齡
‹ 上一主題|下一主題