用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 臨呈分試先送部 Switch 畀個女
go

臨呈分試先送部 Switch 畀個女 [複製鏈接]

衰女生日,有人扭佢姨丈買嘢,我叫咗佢唔好畀佢。

結果生日果日真係送部 Switch 畀佢,仲連 pokemon 同動森…
但佢下星期第二次呈分試…

我叫姨丈收番,衰女即扭計,我同佢講為自己好最好收埋等考完試先玩,呢個時候有人同佢講動森要日日開

王家爸爸    發表於 20-11-7 09:08
   0    0    0    1

fwsaefong 發表於 20-11-5 13:54

結果生日果日真係送部 Switch 畀佢,仲連 pokemon 同動 ...
開咗個頭好難收返,
唔只呈分試, 中學都好忙, 一日机上身畢業繼續机上身,
真係要三思

pccw2017    發表於 20-11-6 10:35

是啊,我的豬隊友小學5年從來不送禮物,今年卻無端端話,如果呈分考得好,送部switch作爲獎品。我啞口無言,三條黑綫頓時出現在我額頭。

結果生日果日真係送部 Switch 畀佢,仲連 pokemon 同動 ...

即收。考完呈分再講。

即收, 應承考完試嗰日即打

收埋先。

如温習過程認真盡力,考完先有得玩。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你可以同女約法3章,傾好幾時可以玩??!!

BTW動森OUT OUT 地開始唔多人玩了,  
加上你唔買ONLINE, 佢出唔到島,得佢自己玩
幾天即好悶唔玩... !

#我家有PS4 +SWITCH, 我女都唔多玩 !

回覆樓主:

打機呢家嘢上癮容易戒癮難。。。一定要盡力約法三章,忍一個星期鬆d考完先玩啦。。。就算玩緊都要提佢,讀書學業一定優先過娛樂。。。

收起,唔使比面,如有人同我講個 game 要日日開,件貨我一定當面比番佢,開壞個頭,你後患無 窮, 尤其係人哋送嘅機,佢會話係佢自己嘅你冇權管

b3410    發表於 20-11-5 16:09

回覆 Chowying 的帖子

可惜個豬隊友唔聽我講,成日話日日都要讀書讀到傻,搞到我要做衰人

fwsaefong 發表於 20-11-5 16:21

可惜個豬隊友唔聽我講,成日話日日都要讀書讀到傻,搞到我要做衰人 ...
衰人 阿媽一向做硬~慘
我 Fd 同你情況差唔多,舅父送 iPod touch 比佢女, 全家都喺度指責我個friend 唔畀個女玩, 佢個女一樣要呈分, 仲要舅父一家三個細路讀國際學校,唔使擔憂升中問題, 佢老公都竟然幫口話埋佢, 真係陰公

提外話阿姨丈又好重手喎!不過好心做壞事 同阿女講乜都呈完分先講。

fwsaefong 發表於 20-11-5 16:21

可惜個豬隊友唔聽我講,成日話日日都要讀書讀到傻,搞到我要做衰人 ...
同豬隊友講, 玩時都要睇時候, 傾好什麼情況下先玩啦 !
我家ps4同switch都是某日回家見到的,
當時覺得...

不過時代少女原來是手機隱, 多過電玩隱 ! 

呢個時候搵d甘既野來玩。我細佬每年聖誕都想送手機,iPad 俾我仔,我嚴禁的。我自己公司聖誕聯歡會抽中switch, 我即日半價讓俾同事,費事拎返屋企。

回覆樓主:

其實大家媽咪會否太緊張呢?其實小朋友小六又好初中又好都總會玩和迷某d野,小學可能都重控制到,中學青春期受朋輩影響總愛玩某d野,有電話就手遊、youtube、IG , 明星就blackpink 、bts呀!我見band1生放學都係巴士站係咁打,所以我現在除非老師投訴,佢攪得掂我都由佢。

考完呈分試才玩比較好。

姨丈擺明同你有仇

2jkidsfather    發表於 20-11-6 11:55
pccw2017    發表於 20-11-6 10:34

200904 發表於 20-11-5 14:45
是啊,我的豬隊友小學5年從來不送禮物,今年卻無端端話,如果呈分考得好,送部switch作爲獎品。我啞口無言 ...
switch 呢D野等DSE放榜先好送

pccw2017 發表於 20-11-6 10:36
switch 呢D野等DSE放榜先好送
好似跨左D , 可能到時已經又出左新野 ! 不用買SWITCH swtich 不及智能手機掛, DSE前不要用智能電話 !   

動森頭三四日係冇野做,要等。係好後期「解放」先可以上癮。
而且 Nintendo 係有 parent control app,到左約定時間係可以停止個遊戲。
‹ 上一主題|下一主題