用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS VS SSGC
go

HYS VS SSGC [複製鏈接]

如果唔計學費和車程大家會點揀?
   12    0    0    0

回覆 sandysiu 的帖子

用家(a.k.a. 阿女) 有無preference?

ucw 發表於 20-4-8 13:34

用家(a.k.a. 阿女) 有無preference?

其實佢2間都Ok,HYS會喜歡多D。

如果無特別活動/專項,跟用家意願都OK嘅。

我㨂左SGCC

回覆樓主:

我最後揀咗HYS

Poyau    發表於 20-8-4 18:39

回覆樓主:

咁如果GH vs SSGC?

cmir 發表於 20-4-26 11:41

你2間都收咗?或留咗SSGC, GH waiting?

sandysiu 發表於 20-4-26 12:27
你2間都收咗?或留咗SSGC, GH waiting?

唔係呀,阿女P5,
純粹想問下各位意見,做定功課

cmir 發表於 20-4-26 12:29
唔係呀,阿女P5,
純粹想問下各位意見,做定功課

2間都係好學校,不過我覺得直資啲資源多啲,我建議你出年考多幾間直資學校,俾多啲機會嗰囡面試!

sandysiu 發表於 20-4-26 12:37
2間都係好學校,不過我覺得直資啲資源多啲,我建議你出年考多幾間直資學校,俾多啲機會嗰囡面試!
...

多謝你既建議,我都諗住報4-5間試試,知道阿女嘅程度

sandysiu 發表於 20-4-8 13:29
如果唔係小朋友喜歡或好想小朋友多參與不同既體藝ECA,無乜特別需要去HYS。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-26 16:01
如果唔係小朋友喜歡或好想小朋友多參與不同既體藝ECA,無乜特別需要去HYS。 ...

可唔可以再分享多D睇法(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 20-4-26 16:01
如果唔係小朋友喜歡或好想小朋友多參與不同既體藝ECA,無乜特別需要去HYS。 ...

我個囡佢就係話喜歡HYS多D和想入去玩多D唔同嘅嘢,所以最後揀咗HYS!  

sandysiu 發表於 20-4-26 16:13
我個囡佢就係話喜歡HYS多D和想入去玩多D唔同嘅嘢,所以最後揀咗HYS!  
...

考慮學術、體育或音樂也選HY

Bluegene 發表於 20-4-26 21:47
考慮學術、體育或音樂也選HY

冇錯

HYS 和 SSGC 均是聖公會主理的女校,兩校在歴史上也甚有淵緣,定位接近。但時移世易,前者明顯受重視得多,轉行直資後勢頭更勝從前,這能直接影響資源分配及校本管理。所以我會選擇HYS

sandysiu 發表於 20-4-8 13:29
揀小朋友鍾意嗰間。

cmir 發表於 20-4-26 11:41

德望2020年主科5+重返幾年前水平
各主科成績皆向下 英文5+歷屆新低

(%) 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020
考生(人) 161 | 168 | 174 | 182 | 168
中文5+ 13.7 | 13.4 | 28.7 | 26.0 | 18.5
英文5+ 62.1 | 60.4 | 60.3 | 63.2 | 56.8
數學5+ 32.9 | 32.3 | 40.2 | 43.4 | 30.5
通識5+ 28.6 | 25.6 | 34.5 | 40.7 | 30.5
主科5+ 34.3 | 32.9 | 40.9 | 43.3 | 34.1
3322率 85.1 | 83.9 | 94.3 | 93.9 | 89.9

2020年
https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2020

Our achievement in HKDSE 2020

The performance of our students in the DSE was as follows: 89.9% of Good Hopers met the basic entrance requirement for admission to publicly funded undergraduate programmes (3322).

Our best students: Mico Chan (S.6F) achieved Two 5**, Six 5* and M1 5*, Rachel Tang (S.6F) achieved Two 5**, Four 5* and M1 5*,  Camille Lee (S.6D) achieved Two 5**, Two 5*, Sannya Li (S.6D) achieved Two 5**, Two 5*, Agnes Chung (S.6F) achieved Two 5**, Two 5* and Yoyo Mak (S.6F) achieved One 5**, Four 5*.

Subject % of Level 5 or Above 
GHS HK
Chinese 18.5 10.4
English 56.8 10.2
Mathematics 30.5 14.5
Liberal Studies 30.5 7.1
‹ 上一主題|下一主題