用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 vs SFA
go

培正 vs SFA [複製鏈接]

如果同時有SFA同培正小學Offer,但後面仲有讀緊K2幼稚園(其它私立學術幼稚園,非培正)的細妹和出年9月入讀K1的細佬,應該揀邊間好?
SFA聽聞弟妹比較容易入,但沒有直屬中學,培正無論幼稚園小學即使有哥哥姐姐讀緊應該都好難插班。
   3    0    0    0

培正出了offer?

如果有信心SFA考得前可以插班津校益埋細佬妹,揀SFA
否則揀培正,唔覺SFA siblings 有優勢,都係睇學術

lyt0926 發表於 19-12-12 16:50
如果同時有SFA同培正小學Offer,但後面仲有讀緊K2幼稚園(其它私立學術幼稚園,非培正)的細妹和出年9月入 ...

「SFA聽聞弟妹比較容易入」
因為大嗰個入到,父母就知細嗰個入SFA要去到咩程度

NNbaby 發表於 19-12-12 17:29
「SFA聽聞弟妹比較容易入」
因為大嗰個入到,父母就知細嗰個入SFA要去到咩程度
...

明白了,多謝

NNbaby 發表於 19-12-12 17:27
否則揀培正,唔覺SFA siblings 有優勢,都係睇學術
...

正向思維

入SFA 插油天 帶埋細佬妹 起碼益到細佬先 識玩一定係甘玩
不過調轉諗 一年班時候阿妹考緊小一 SFA嘅學業壓力再加阿妹面試壓力 家長OK嗎?

回覆樓主:

如仲有2個細跟尾,咁應該盡力幫老大叩一線津小先係皇道,除非唔介意付出錢同無價既心血。入左sfa做級頭都要有付出,插返入津亦需要睇你心儀既津小有冇位插,有啲熱門一線真係唔一定有位插的,有都可能好少

為大為細,都選培正.
大既讀培正将来升中容易好多,如入SFA就插到其他名小?插地區一線還不如培正.
大既入左,细既入培正始终有優勢.細既達唔到SFA既程度入左都冇意思.唔覺培正小一面試睇學術.
有直屬中學既男女小學唔多,培正算是上選.

SFA,知道要去到咩學術程度,就自然識幫弟妹鋪路,仲可以玩大抽獎。
有能力的話,阿大可以插直屬津校,帶埋細佬妹。

lyt0926 發表於 19-12-12 16:50
如果同時有SFA同培正小學Offer,但後面仲有讀緊K2幼稚園(其它私立學術幼稚園,非培正)的細妹和出年9月入 ...

選培正,再睇下叩唔叩到官津小學係最正路既選擇。

有讀緊K2既細妹,即係除非今年放榜後叩到官津小學,否則唔會有機會益到細妹(第三個遲D再諗)。
而且更加唔會令佢考SFA有優勢(考既時候大個位都只係讀咗兩個月,會有咩得著/幫助呢?)。

不如叩唔到門就等大嗰個專心係培正讀,除非佢能力屬中下,否則6年都唔需要太擔心。

同時專心攪好細嗰兩個升小。

b3410    發表於 19-12-19 10:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係唔好講到係SFA插出去咁易。要係SFA考得前真係唔易,除左要有D天資,仲要有100分努力,缺一不可。

hkpapa852 發表於 19-12-18 08:23
選培正,再睇下叩唔叩到官津小學係最正路既選擇。

有讀緊K2既細妹,即係除非今年放榜後叩到官津小學,否 ...
唯一要考慮一下學費問題,畢竟如果將來三個都讀私校(培正),學費加加埋埋都唔少。如果經濟方面唔使太擔心,選擇培正應該比較正路。

回覆樓主:

我選SFA,(有條件走但冇走)不是爲插班,是爲打好學術,特別是英文基礎。

noverzero    發表於 19-12-20 10:56

正路揀培正,唔駛諗。

回覆樓主:

但其實培正未出result ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都想講:3個讀私校?正路係想辦法讀官津校

恐龍家

培正, 再想辦法...再扣再插都好

回覆樓主:

培正有B1A直屬中學 值得考慮

2019年文憑試 (校刊 p.42)
中文5+/3+/2+ 35.5% 89.0% 99.4%
英文5+/3+/2+ 34.3% 98.3% 100%
數學5+/3+/2+ 47.7% 95.9% 100%
通識5+/3+/2+ 36.6% 98.8% 100%
主科5+/3+/2+ 38.5% 95.5% 99.85%
3322: ≥87.3%

畢業生出路 (校刊 p.42)
港大 36
中大 31
科大 17
理大 13
城大 13
浸大 6
嶺大 2
教大 2
公大 2
本地大學 122 (70.93%)
其他 9 (5.23%)
海外升學 23 (13.37%)
學位課程 154 (89.53%)
副學士/高級文憑/基礎課程/其他 18
總數: 172人 (100.00%)

三大 84 (48.84%)
八大 120 (69.77%)

培正校刊第54卷第一期 (318MB)
ftp://210.176.23.187/School%20Jo ... 020/Journal54_1.pdf

回覆樓主:

Vote for PC!
‹ 上一主題|下一主題