用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教港同媽媽- 學校運動校隊問題
go

請教港同媽媽- 學校運動校隊問題 [複製鏈接]

請問有籃球及羽毛球校隊嗎?
我想發展小朋友呢兩樣運動,但爬文好似無呢兩樣運動校隊.....
我好鐘意港同,除左感覺太少運動可選...可以想請教下,謝謝!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

睇小一概覽,似乎你提及的兩樣都無提及

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 11:48
睇小一概覽,似乎你提及的兩樣都無提及

Thanks
如果學校可以多些運動選擇就好啦...我覺得運動對男仔嘅發展好重要

回覆 karllambb 的帖子

學校運動校隊有:游泳、田徑、欖球、足球、乒乓球、花式跳繩、劍擊,學校有校隊當然好,可以參加校際比賽,冇嘅唯有自己參加出面私人訓練班。運動校隊一般小三、四時由老師挑選,所以小四前可以參加學校興趣班(唔記得有冇籃球同羽毛球),通常有成績嘅同學,都係自己參加出面嘅訓練班多。

haihaimom 發表於 19-12-9 15:40

學校運動校隊有:游泳、田徑、欖球、足球、乒乓球、花式跳繩、劍擊,學校有校隊當然 ...

但有校隊同同學一齊努力練開心好多嘛....而且有校隊收係一種認同。但學校真係好少選擇,唔係個個小朋友都只叻個幾種運動,羽毛球叻嘅可能足球跳繩好差... 自己細個都經歷過鐘意嘅運動學校無,而無繼續,我覺得好可惜。

而家睇埋另一間男校收唔收阿仔,到時再諗..

Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

學校無校隊係事實,如果咁岩玩開嘅無,又的確會失望。不過除左正規校隊、訓練,港同有樣野叫單元,係每日下午試不同嘅野,即小一第一學期,星期一至五會學唔同野,(體、藝、學術、興趣、服務都有)全年3學期就有15樣,全個小學都試唔少。係無校隊咁專,但亦令唔少同學偶然發掘到興趣,有同學由零接觸非熱門運動作,試玩過鐘意,自己去學打到入港隊。呢個又係另一種得著呢!

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 17:15
學校無校隊係事實,如果咁岩玩開嘅無,又的確會失望。不過除左正規校隊、訓練,港同有樣野叫單元,係每日下 ...

唔該晒版主解說!又令我了解港同多一點點

港同 學界都無出隊參賽!~~~

mcl203 發表於 19-12-9 18:23
港同 學界都無出隊參賽!~~~

你係指籃球羽毛球定所有運動項目?

印象中網頁上有show 足球跳繩游水田徑rugby有參賽攞獎嘅..

karllambb 發表於 19-12-9 18:40

你係指籃球羽毛球定所有運動項目?

我指你所講果2項,你自己睇下HKSSF 網頁~

mcl203 發表於 19-12-9 18:41
我指你所講果2項,你自己睇下HKSSF 網頁~

原來可以咁睇,thx thx ar!

運動校隊係得我講嗰啲咋,冇辦法學校一級得4班,仲有一半係女仔,唔似得一級有5、6班嘅男校可以有多啲運動校隊選擇。

haihaimom 發表於 19-12-9 20:30

運動校隊係得我講嗰啲咋,冇辦法學校一級得4班,仲有一半係女仔,唔似得一級有5、6 ...

都唔係,我見我個區嘅一二線津校都有齊足球籃球排球羽毛球...一樣係得一半仔...而且運動野,又唔係只限仔可參加...雖然我好鐘意港同,但呢點都唔係好幫得落....究竟學校唔整多幾隊校隊,係不為定不能...就不得而知...
最衰我仲有個細嘅,怕得罪學校,如果唔係,入讀左一定個寫封信要求下....

haihaimom 發表於 19-12-9 20:30

運動校隊係得我講嗰啲咋,冇辦法學校一級得4班,仲有一半係女仔,唔似得一級有5、6 ...

點解一半是女生,選擇就會較少?唔明。

醒目開學勳章 王國長老

karllambb 發表於 19-12-9 20:45
都唔係,我見我個區嘅一二線津校都有齊足球籃球排球羽毛球...一樣係得一半仔...而且運動野,又唔係只限仔 ...

港同係有商量嘅學校,有意見放心向學校表達啊(唔係發爛就得)
實話實說,聽講港同書院籃球隊都唔係好叻(我朋友個女小5都係玩籃球,佢有點介意

回覆樓主:

呢個問題,我小朋友問過老師:

首先,學校已經太多校隊了,一隊輪一日已經唔夠場地了。
仲要有老師帶隊,好多老師已經帶緊一隊了,一比賽就夠忙了。
而且學生都好踴躍,唔少係一個學生孭幾個校隊,小朋友都攰喇!

佢話老師咁答。

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 21:45
港同係有商量嘅學校,有意見放心向學校表達啊(唔係發爛就得)
實話實說,聽講港同書院籃球隊都唔係好叻:w ...

我見學院女子藍球都總算係D1, 17/18年攞過3rd rubber up,都算唔錯啦。最ironic係小學好重視嘅足球,上到中學係D3....

不過中學有籃球隊,都叫做等六年有機會見阿仔做流川楓(如果佢仲肯聽我點去打籃球)

buzzanna 發表於 19-12-9 22:10
呢個問題,我小朋友問過老師:

首先,學校已經太多校隊了,一隊輪一日已經唔夠場地了。

唔該晒你小朋友!
咁即係唔洗指意會加...

karllambb 發表於 19-12-9 22:19
唔該晒你小朋友!
咁即係唔洗指意會加...

咁又唔係嘅,可能我小朋友想玩嗰個唔係老師嘅專長呢!

以我所知,大部份學校開甚麼校隊,都係視乎帶隊老師自己的專長。

回覆樓主:

同時,根據我了解,學校體育校隊都唔少啊!
‹ 上一主題|下一主題