用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於學鋼琴價錢
go

關於學鋼琴價錢 [複製鏈接]

關於學鋼琴價錢

我想請問下$125/30mins學一堂初級鋼琴算貴嗎??
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

Re: 關於學鋼琴價錢

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
你個價錢係琴行學,私人去老師屋企學定係老師上門教先???老師又係咩資歷呢??單看價錢,好難講貴唔貴架喎??

係0係琴行學
我都唔知老師既資歷, 因為這位老師係教緊女女鋼琴唱遊班,
而我又唔係好清楚揾教琴要注意d咩同埋都唔係好清楚價
錢,可以幫忙一下嗎??
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

簽名被屏蔽

ming2 唔該你呀,我會留意下,不過講開又講我真係唔係好
覺間琴行有貼d學生成績,間琴行d 員工俾我有種好懶既感覺,可能佢0地覺得自己係大琴行卦  
仲有呀請問鋼琴一級需唔需要考呢??

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
祖安
you're welcome la...

大琴行?!你係邊間學呀??Parsons?? Tom Lee??...如果係..咁好大機會唔會同你講咁多野啦..因為你學唔學,佢地都係出咁多糧,..所謂做又三十六,唔做又三十六,唔同d細琴行..樣樣親力親為,負責人會同你講好多野咁...ha..ha..不過當然我亦見過一d細琴行,坐係reception0既人係十問九唔知0既...ha..ha..重要係新開張,真係趕客呀!!!

基本上我D學生係唔考一級架..因為真係冇乜用,晒錢晒時間...除非個家長想個學生有張証書去報學校,而個學生又真係唔到水準考二級,咁咪唯有考一級lor...

唔該你呀,星期日我已經問過柏斯,我有問個D師資但琴行
只係講個個老師都8級以上,冇攞D實際成績出0黍俾我睇,只係話學一級大概要9個月至一年,但係就要每星期學
45MIN.先有機會咁短時間學識??
我好想問下係咪真係要咁樣學至學得識??

ming2,

請問我囡囡4歲半, 學了三堂, 每堂30分鐘, 老師在第一二堂, 只教一頁, 而第三堂, 又教了二頁, 是否太慢呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

Easiest Piano Course - John Thompson's
每天練半小時至一小時!
是否囡囡沒有這方面的天份, 又或是老師的問題???
請多多指教!

ming2 寫道:
我有學生六歲學左約兩年,年尾考二級,都係0岩0岩先轉學45mins一堂........

咁係咪即係話你呢個學生進度算係理想呀?

我覺得彈琴真要有D天份先易D成功,有D人彈幾次隻新歌就好順暢,有D人練極都 '力 cut' 雖然話後者可將勤補拙,但練琴咁枯燥小朋友何來enjoy, 同埋明白父母要佢地練琴嘅苦心?

我地都要體諒D小朋友,唔好話佢地點解咁差呀?就算一級D歌仔都唔係易呀,有D譜成2頁紙咁長,冇鼓勵D小朋友好難學得成呀.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我個女由4歲幾學到而家6歲幾,都係由初級升去1級..學半個鐘.平均一星期練4日,每次差不多半小時..當然吾係咁專心啦..但係上堂老師無話佢吾識彈wor.次次都有2至3首新歌,係未佢真係練得吾好,所以差不多成2年,都仲係學緊一級呢?我都吾係話想佢好快學到好高級,但係我覺得考試係一種實力的表示..

Bell(彤彤媽),

我囡囡也4歲半,用同一本書,上了兩堂30分鐘課.學到11頁.囡囡之前學過樂理班,已熟悉了拍子與簡單的五線譜.老師說這樣對進度會有幫助.我們以後可以多點交流. :

Ming 2 : 我都有o野請教吓

我小朋友是男仔, 佢細細個時見到琴話要學, 當時老師話佢系男仔太細及不定性所以叫佢到5yr后仲有興趣再學。
去年五月開始佢跟現在的老師學琴, 到去年年尾才完成初級, 現在還是1級, 佢有4本書。

通常回家練習2本 或 3本, 佢每天練習 45分鐘 (不過佢練習好吾專心), 所以好多時首歌都要覆琴(即系1首歌要上2-3堂), 佢老師話如果專心的小朋友練 30分鐘就夠, 咁佢的進度是正常定系慢呢? 因為我朋友個仔比他細1yr, 學琴學了大約9個月便升到二級了。
請妳指教下?

簽名被屏蔽

Ming 2,

囡囡到11月才4歲, 她非常好動, 學琴會否適合呢?  一開始便1:1可以嗎? 好會否抗拒, 有些琴行有學琴前預備班, 有沒有用呢? 需要嗎? 會否浪費金錢?  
我希望她能對一種樂器有興趣, 應怎樣栽培她呢?

對不起, 太多問題.

october

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題