用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 本身住沙田小女band 2 In 羅定邦有offer , 博唔博大抽獎 ...
go

本身住沙田小女band 2 In 羅定邦有offer , 博唔博大抽獎好? [複製鏈接]

本身住沙田小女屬band 2 In 羅定邦有offer , 博唔博大抽獎好呢苦惱中?
   8    0    0    0

回覆樓主:

B2中想入英中不易,我會take Law算!

fatman69 發表於 19-3-22 17:25
B2中想入英中不易,我會take Law算!
我都係甘諗 , 自行揀了基督書院及馬祟, 所以諗緊博唔博 , 如果揀羅就要放棄大抽獎 , 所以打算問下其他有經驗的家長 !

christy_siu 發表於 19-3-22 17:28
我都係甘諗 , 自行揀了基督書院及馬祟, 所以諗緊博唔博 , 如果揀羅就要放棄大抽獎 , 所以打算問下其他有經 ...

基/馬兩間都要排名高先入到英文班,搏吾過!

christy_siu 發表於 19-3-22 17:22
本身住沙田小女屬band 2 In 羅定邦有offer , 博唔博大抽獎好呢苦惱中?
你自己覺得羅中係點??? 佢地有西班牙文學...

masterunion 發表於 19-3-22 17:40
你自己覺得羅中係點??? 佢地有西班牙文學...
我覺得學習輕鬆, 活動教學好似冇甘大壓力, 而且又係英中, 但最近上網睇話教師流失率高, DSE 成績又唔係好好 !

christy_siu 發表於 19-3-22 17:45
我覺得學習輕鬆, 活動教學好似冇甘大壓力, 而且又係英中, 但最近上網睇話教師流失率高, DSE 成績又唔係好好 ...

如果學生本身英文成績好,自行入了馬崇有英文班至高中,学校放了很多資源到英文班。否則,就中中到尾。
另,你再看看羅定邦高中選科的自由度。
直資有選科的弹性。
地點,有考慮嗎?

快樂Emi 發表於 19-3-22 18:06
如果學生本身英文成績好,自行入了馬崇有英文班至高中,学校放了很多資源到英文班。否則,就中中到尾。
另 ...
地點ok ar 都方便,而且娘家也在大埔

羅定邦放榜後一定會接受叩門,不用擔心。DSE result 比沙田區學校差,估計除英文成績外,其他科未必比馬崇好,但又會好過大埔區個幾間band2頭。

學生人數回升, 夾心階層最慘 (band 2)
band 1生仲可以填埋band 2英文班學校做安全網,
band 2生 一下太進取跌落band 3 就....
襯有時間快d去做下現場視察羅中

回覆樓主

本人Band 3入羅中....想知入面係點,就pm我
利申:兩年前起羅定邦讀完中三依家去咗英國

朋友仔讀羅定邦中一,話好輕鬆,一年兩考而已。 而另外一位朋友的仔B2,德信收咗,所以佢直情唔去自行in了(又係馬崇&基督)。

不過學童回升,羅定邦收B3生情況會減少,但可以的話先試其他,大埔始終是弱區。

christy_siu 發表於 19-3-22 20:43
地點ok ar 都方便,而且娘家也在大埔

我們是沙田一缐小學,有幾個B2同學take offer了,另有幾個B2同學考唔入,而家同學仍努力叩門中!學校也曾推介羅中給B2同學!
雖然網上有d評論不太好,但曾向用家了解,小朋友們也讀得開心,英文強。
我欣賞他們外語老師多,活動教學及重視每一位學生。
仔也曾看基督書院,他不太喜歡,因為他仍覺此校傳統,他看馬崇後也喜歡,但同樣地他也喜歡直資英中,故我們也選擇了直資了,不攪珠。
相信每位家長選校也有不同準則,最緊要看的是否合自己小朋友。

Fanny_ma 發表於 19-3-22 21:24
不過學童回升,羅定邦收B3生情況會減少,但可以的話先試其他,大埔始終是弱區。 ...

今年有幾位同學B2也入不到,有d武術校隊有成績也未入到。
一位同學B1C-2A,也在第二輪報名才有offer ,所以今年直資競爭也大了。
沙田培基書院,同學B1成績,有兩方面運動善長及成就,也在最近先有offer(第五、六批offer)。
所以考慮直資前,也要考慮今年的升中人數

羅中的收生比重調整了,以往學業成績和面試各佔四成,現在學業成績佔四成,面試只佔三成,相信是為了避免收太多B3。而羅校近一兩年改革較多,換了管理層,連副校和校監、校董會成員也不同了,相信上面舊生三年前的資訊,也不能全面反映學校現況。而且羅的高中課程較有問題,我個人認為,老師對教學的熱誠也成疑,即使副校有心改善成績,但仍欠缺具熱誠的下屬配合,所以成效不大。

cfyting 發表於 19-3-22 21:32
我們是沙田一缐小學,有幾個B2同學take offer了,另有幾個B2同學考唔入,而家同學仍努力叩門中!學校也曾 ...
你小朋友也take 了offer ?

christy_siu 發表於 19-3-23 00:32
你小朋友也take 了offer ?

是呀!因為此校是我們兩間喜歡的直資中的其中一間,當然最喜歡那間因為有強烈競爭至今仍未著落,我們權衡後,仍決定留位。我們想選英中,而仔津校也只喜歡馬崇,諗過今年升中人數增,我們仍不想冒險了,而這校活動教學較合仔

Fanny_ma 發表於 19-3-22 21:13
羅定邦放榜後一定會接受叩門,不用擔心。DSE result 比沙田區學校差,估計除英文成績外,其他科未必比馬崇 ...

羅定邦,同其他直資一樣,雖然也會放榜後接受叩門,但也和其他直資一樣,第1天已收滿額。

今年,如果以B2成績在叩門才找羅,未必被收。大家都知多人左。

羅定邦有DSE同gce A level揀,而且一定係英中,總比馬崇不知能否讀英文班好;當然,錢和交通當唔理會。

cfyting 發表於 19-3-23 09:33
是呀!因為此校是我們兩間喜歡的直資中的其中一間,當然最喜歡那間因為有強烈競爭至今仍未著落,我們權衡 ...
好多謝你比左甘多意見我。所以我都決定留位了,放棄統一派位🙏🏻🙏🏻🙏🏻
‹ 上一主題|下一主題