用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思,啟基VS聖三一VS音小VS禮賢VS聖若瑟(九龍灣)VS德萃 ...
go

啟思,啟基VS聖三一VS音小VS禮賢VS聖若瑟(九龍灣)VS德萃如何選 [複製鏈接]

小兒啟小幼生,家住黃大仙

性格:

開朗唔怕羞:喜歡跟人談話,整個街市都係佢老友記.

有愛心:同學犯錯主動跟老師說原諒同學

關心別人:會主動協助新插班同學了解學校環境.

好奇心強:喜歡探索新事物,要開電視睇天氣報告,放假主動要去郊外郊遊,

玩玩玩:唔使返學最happy,可以玩足一日,因平日公公,婆婆湊返學前或平日唔使返學日子都會帶佢去公園玩或球場踢波.

唔專心:坐唔定,經常坐得半個patpat,做功課擔天望地,上課經常望出窗外,曾被老師提醒以上要改善

當初因小兒無特異功能,學術唔係突出,只係K1上學期尾開始逢星期六早上上兩小時英文班,每晚溫15分鐘~半小時功課,所以大包圍報多幾間,希望有機會中到1,2.

無乜特別大期望,開開心心返學唔想佢太大壓力,學術唔須要太突出.只要英,普語言打好基礎就夠,足夠應付將來工作上須要就可以.

升中目標Band 1英中.

小學:中小,英小都可以.

個仔就想讀番啟思,但又想玩劍擊(聖若瑟[九龍灣]&啟基)

希望大家比啲意見,可以盡快放位出來給其他小朋友,感謝

4    0    0    0

虎DAD 發表於 18-11-24 12:13
性格:開朗唔怕羞:喜歡跟人談話,整個街市都係佢老友記.有愛心:同學犯錯主動跟老師 ...

以上情況就音小

回覆樓主:

我會選kln Bay St Joe/禮賢

回覆樓主:

想開心D,當然啟思或啟基

minichopper 發表於 18-11-24 12:36
想開心D,當然啟思或啟基

啟思

如果比較活潑好動,可能啓思和啓基適合些。
禮賢,九龍灣st joe很傳統要坐定定的。劍擊等課外活動如時間配合到可考慮外出參加。

最重要性格適合

虎DAD 發表於 18-11-24 12:13
性格:開朗唔怕羞:喜歡跟人談話,整個街市都係佢老友記.有愛心:同學犯錯主動跟老師 ...
音小間中學,已經接近B1水平

Lingfung813    發表於 18-11-24 12:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-24 12:51
音小間中學,已經接近B1水平

請問如何知道這資料?

按個性啟思合適

回覆樓主:

聖三一無人提及不太適合嗎??
英文堂有Drama及Story.中文堂用普通話上堂應該語境不太差.而且爬過文見學校都算愛心又唔太催谷.
有用家可分享嗎?謝謝 (emoji)(emoji)

Lingfung813 發表於 18-11-24 12:49
如果比較活潑好動,可能啓思和啓基適合些。
禮賢,九龍灣st joe很傳統要坐定定的。劍擊等課外活動如時間配 ...

啟基教學模式我跟太太都很喜歡,而且學校課外活動有劍擊可參加,可以不用額外時間參與,星期六,日可以多點時間陪佢出街玩,所以暫時都係首選.
多謝你嘅建議 (emoji)(emoji)謝謝 (emoji)(emoji)

虎DAD 發表於 18-11-26 00:48
聖三一無人提及不太適合嗎??
英文堂有Drama及Story.中文堂用普通話上堂應該語境不太差.而且爬過文見學校 ...
好似我記得最近都有唔少聖三一用家分享過學校的資訊,雖然我不是用家,但綜合各方面,我本人也是最心儀聖31的

yipleo 發表於 18-11-26 00:59
好似我記得最近都有唔少聖三一用家分享過學校的資訊,雖然我不是用家,但綜合各方面,我本人也是最心儀聖31 ...

所以先心大心細 (emoji)(emoji),我比31個Drama同Story吸引左,如果唔係已經揀定啟基了.

回覆樓主:

心目中有沒有心水的b1英中?
六年後中學大抽獎可跟小學地址或住址
中學校網都是考慮因素之一

Yanamami    發表於 18-11-26 07:15

回覆 虎DAD 的帖子

我們也是啓小幼畢業生,按小孩子的性格,我會覺得啓小較合適。

著重培訓創意思維,啟思ib 應該會唔錯,也是愛心校,少人提及佢有宗教背景。

jojosesame 發表於 18-12-6 00:03
著重培訓創意思維,啟思ib 應該會唔錯,也是愛心校,少人提及佢有宗教背景。 ...

那這6年的ib中文的課程,能和traditional 中學課程接得上嗎?

h9459520 發表於 18-11-26 08:42
回覆 虎DAD 的帖子

我們也是啓小幼畢業生,按小孩子的性格,我會覺得啓小較合適。 ...

所以暫時只留啟思及啟基,其他的都已放了。

jojosesame 發表於 18-12-6 00:03
著重培訓創意思維,啟思ib 應該會唔錯,也是愛心校,少人提及佢有宗教背景。 ...

所以我留啟思其中一個原因,發現佢原來知道唔少書本外嘅知識,有時返黎同我講完上堂嘅野,我都要上網搵返相關資料先知佢講咩

虎DAD 發表於 18-12-6 06:56
所以我留啟思其中一個原因,發現佢原來知道唔少書本外嘅知識,有時返黎同我講完上堂嘅野,我都要上網搵返 ...
如果你日後唔係諗住讀國際學校, 或者一定有方法去讀國際課程, 我勸你唔好小學就讀非本地學制既學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題