用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校
go

國際學校 [複製鏈接]

囝囝喺學校兩個月內俾同一個小朋友打傷,但學校咩都冇做,只係話會慢慢教,去monitor 佢地,但打人嗰個小朋友已經係全部家長都覺得佢係好過火,成日撩人打架, 又鬧人,不過學校都只係話會採取consoling 嘅方法去俾小朋友去學點樣處理問題,冇正視過,校長直情覺得我小題大做,因為我話想withdraw,佢話我逃避冇用...

我知道所有學校都會有呢d事發生,但學校處理手法係咪唔太好呢?定係我太激動?
   0    0    0    0

幾大?

EconFather 發表於 17-12-5 17:18
幾大?

5歲

有幾傷? 教小朋友保護自己,如見到對方開始鬧人、情緖激動就避開,又或者一見佢有打人的迹象,就和週圍的同學仔同老師講。

本人不是局中人,但可以分享下,因為本人當年都有相同經歷,而且對方是一個有名的人。

一開始時,本人的另一半認為學校有偏愛另一位小朋友,覺得學校想低調處理(本人覺得正常事)。我相信你是一位媽媽,任何一位媽媽都會比爸爸更心痛(女人生仔好痛架)小朋友比人打,但我想通左一件事情。幼稚園小朋友心智未成熟,動手動腳在所難免。

開頭我另一半希望學校分開佢地,但本人反對,反而要佢地多d一齊(如果小朋友被告知要分開,反而會影響心智),老師係附近就得。原因係,本人認為,如果分開佢地,之後可能令打人個小朋友更難學習社交能力,而形成惡性循環。

本地中學就係罰d壞學生,當d壞學生被人罰企係操場時,反而會更壞,就係呢個道理。

最後我小朋友同佢好好朋友。

希望幫到你,都祝你小朋友快d好。

EconFather 發表於 17-12-5 17:37
本人不是局中人,但可以分享下,因為本人當年都有相同經歷,而且對方是一個有名的人。

一開始時,本人的另 ...

R到成塊面損哂,我本身都覺得要面對嘅,囝囝都要學識,但係已經第二次,學校仲要話冇可能時時刻刻會有老師睇住佢地,我要求嘅係想學校喺件事未變成打交之前停止到,但校長就一句話佢地講中文冇老師聽得明佢地係咪嗌緊交,所以冇理到,到最後就係我囝受傷,其實我知小朋友要學,但學校處理得好馬虎,我話退學之後仲過份,完全係嗰d噤你走啦

本人個案,大約打左3次,中間有插眼,扯頭髮。我當然知道係小朋友應該係無意(好似係爭烹飯仔時整到),不過一次一次動手少。老師校長都答應我會睇實。(鬼知有冇真睇)
如果真係覺得唔好,退學都是好事,最緊要安心。

呢d情况,個個都唔識,又唔係現瑒,好難評論。我唔會假設人之初、性本善,亦唔會話個小朋友係無心,5歳唔同2歳,亦唔知個小朋友有無情緖問題,會唔會係好容易好激動控制唔到自己。所以,要教小朋友睇情勢,保護自己。

呢類型小朋友唔知點解,多咗唔少,轉校亦可能有,亦唔關國際學校事。

我覺得國際學校唔似local school 咁有班長、prefect多咁多對眼睇住,淨靠老師好難睇到十足十,尤其肢體衝突

朋友間IS 老師教導小朋友儘量自己嘗試用"Wind" strategy 去handle, 跟大家分享一下:

W - Walk Away
I - Ignore
N - Say No
D - Defense and protect yourself

去到高年級可能會由肢體變cyber bullying, 萬一唔好彩發生在小朋友身上都希望佢地正面去面對,見血受傷校方應嚴正對待(近排屯門小學單野喺反面教材)

babyjip 發表於 17-12-5 19:06
我覺得國際學校唔似local school 咁有班長、prefect多咁多對眼睇住,淨靠老師好難睇到十足十,尤其肢體衝突 ...

呢d我一直都有教囝囝,但我囝話佢say no左同行開,但個同學追住佢話佢冇禮貌就推跌佢坐喺佢身上打佢,但學校堅持唔覺得要對呢個小朋友做任何disciplinary action, 淨係話佢made a bad choice..

jenny1029 發表於 17-12-5 20:14
呢d我一直都有教囝囝,但我囝話佢say no左同行開,但個同學追住佢話佢冇禮貌就推跌佢坐喺佢身上打佢,但學 ...

未聽過國際學校會係呢啲情況下對小朋友有disciplinary action(講緊只係五歲),通常係老師會同打人嘅小朋友講唔好咁做,又或者更多情況係由得小朋友自己互相處理解決。當然明白媽咪係會好心痛,我都試過見自己小朋友放學返嚟隻手又損面又損,不過的確係小朋友慢慢會學習到點樣保護自己,有事我同佢講問佢有冇話比老師聽佢都話冇,其實佢哋朋友之間亦唔想成日咩都同老師或者大人篤背脊。我覺得讀國際學校真係要由細去學習處理呢啲俾人蝦嘅情況,因為大大下係會越嚟越嚴重,如果小朋友自己唔識處理,老師亦好難次次都幫到佢。

jenny1029 發表於 17-12-5 20:14
呢d我一直都有教囝囝,但我囝話佢say no左同行開,但個同學追住佢話佢冇禮貌就推跌佢坐喺佢身上打佢,但學 ...

講真既,俾阿仔去學番D武術旁身。因為佢好大機会小學都俾人蝦。

我仔都係林善類,但老師有同我講会重点培訓佢保護自己,堅定say no. 其實佢地好重視個人權益,不過老師想阿仔能自己學識保護自己。唔可以野野靠大人。冇人可以24小時保護佢地,真係要靠佢地自己。

抺茶雪糕 發表於 17-12-5 20:24
未聽過國際學校會係呢啲情況下對小朋友有disciplinary action(講緊只係五歲),通常係老師會同打人嘅小朋 ...

所以我都有諗係咪算...但個校長嘅態度令我好唔舒服

jenny1029 發表於 17-12-5 17:48
R到成塊面損哂,我本身都覺得要面對嘅,囝囝都要學識,但係已經第二次,學校仲要話冇可能時時刻刻會有老師 ...

請問邊間學校校長?

jenny1029 發表於 17-12-5 22:36
所以我都有諗係咪算...但個校長嘅態度令我好唔舒服

家長, 其實一個人去都邊度都會遇到一些你唔中意O既人, 一係選擇離開, 離開唔到的話, 一係你避開佢, 一係你忍佢, 要接受佢O既存在.
如果你覺得那個小朋友確實影響到你仔仔, 我建議你同老師講掉位, 坐開D , 或者佢同另一個同學坐會受到佢O既影響和感化,
行為會改變, 對於一個5歲小朋友, 懲罰不是一個理想的教化……
好多時罰完佢都唔知咩事的.

小朋友同小朋友之間的人際關係要慢慢學習和建立, 不是個個人都係天生交際高手, 要多碰釘字和摸索, 才能學到如何與別人相處, 要有不同的對手才能練成不同的交際手腕, 放手讓他們學習吧! 你也要讓仔仔自己去學習如何面對和處理一些比較與別不同的同學,
你可以教他如何應對, 然後讓他照著你的方法去實踐

jenny1029 發表於 17-12-5 17:48
R到成塊面損哂,我本身都覺得要面對嘅,囝囝都要學識,但係已經第二次,學校仲要話冇可能時時刻刻會有老師 ...

你都講到要退學了,
咁嗰一刻你想學校俾個咩答案你呢? 佢唔留你, 你又唔開心, 佢留你, 你又唔buyD 處理方法, 咁你覺得學校應該要點答同點做先係你O既滿意安排和答案
?

我都好想提升下自己呢方面O既公關技巧………..

回覆樓主

5歲,但講中文的國際學校?

貝珠 發表於 17-12-7 00:39
5歲,但講中文的國際學校?

Yc?

抺茶雪糕 發表於 17-12-5 20:24
未聽過國際學校會係呢啲情況下對小朋友有disciplinary action(講緊只係五歲),通常係老師會同打人嘅小朋 ...

同意!我囡囡有一晩同我講話隔離個男同學成日搞佢同打佢塊面,囡囡好唔開心!我叫囡囡同個同學講話唔鍾意佢咁做,或者去同老師講。到第二晚問阿囡個男同學仲有冇打佢,佢就話個同學今日好乖。原來阿囡帶咗好多貼紙返學校,佢同個同學講,如果今日乖乖就會送個貼紙俾佢做奬勵。有時小朋友自己都會找到解決問題的方法。

凝聚態    發表於 17-12-7 09:25

CaCa800 發表於 17-12-7 09:05
同意!我囡囡有一晩同我講話隔離個男同學成日搞佢同打佢塊面,囡囡好唔開心!我叫囡囡同個同學講話唔鍾意 ...

‹ 上一主題|下一主題