用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

而家小朋友真係舉一反三, 應該如何應對?
   8    0    0    0

用「駁咀」形容孩子有個前設:孩子說歪理。但客觀去看,為甚麼孩子不可以有不同意見?和父母意見不同就叫歪理,叫駁咀。

我還記得小時候,非常乖的我,與及極之乖的兩個姊姊,所提出的莫不是合情合理,反而父母都是滿口歪理。理在想起,父母真的經常駁我們咀。

到了我做家長了,「駁咀」這個詞彙在我家裡是禁止使用的,女兒從小到大都有自由表達自己的權利,她完全有權用理據去和爸媽辯論。我和內子都會很有耐心去和女兒討論問題。結果,我很多親友都以為我生了一個天生乖巧的孩子。但是,如果大家都我,你們的孩子也會這樣乖巧。

HK-MAN    發表於 17-11-27 16:19

駁嘴原因不外乎: (1) 唔同意你講法,想表達自己意見; (2) 口痕搵嘢講,根本係為駁而駁; (3) 心裏有不滿,駁嘴係發脾氣或發洩,挑戰父母權威。

除非態度好差,或者真係煩到嘔,否則比佢講吓。作為家裏一份子,佢係有權利發表意見的。至于如果係因為3,咁就要了解吓點解佢唔開心了。

回覆樓主:

哎交都係一種交流,好過佢完全拒絕表達同無視你。

Jane1983 發表於 17-11-26 19:07
駁嘴原因不外乎: (1) 唔同意你講法,想表達自己意見; (2) 口痕搵嘢講,根本係為駁而駁; (3) 心裏有不滿,駁 ...

尋晚我病左,由老公幫手睇呀仔(小一)功課,佢哋兩個話已經做哂,仲對住手冊每項check 哂。今日我唔放心再check,基本上每樣功課都有錯,仲有一項英文workbook 係冇做到。我逐樣話呀仔邊度錯邊度錯....數到常識作業有一題,要佢寫「我在ABC小學讀書.....我喜歡/ 不喜歡 上學(要圈出喜歡or 不喜歡)」我就忍唔住話呀仔:爸爸點同你check 功課架!ABC 個 C 字都寫錯嘅!喜歡/ 不喜歡,你兩個都圈哂,咁啫係想點呀?!

仔就答我(語氣好掘):我有時喜歡,有時不喜歡!係咪唔得先!!

咁算唔算駁咀?

yamin 發表於 17-11-27 00:05
尋晚我病左,由老公幫手睇呀仔(小一)功課,佢哋兩個話已經做哂,仲對住手冊每項check 哂。今日我唔放心 ...
唔算, 佢個心可能真係咁諗呢!!! 唯有話比佢知選擇題只可以選一個答案.  

yamin    發表於 17-11-27 11:42
希望每天開心渡過 ;-)

yamin 發表於 17-11-27 00:05
尋晚我病左,由老公幫手睇呀仔(小一)功課,佢哋兩個話已經做哂,仲對住手冊每項check 哂。今日我唔放心 ...

這個答案很有創意也很寫實,哈哈哈!

回覆 yamin 的帖子

唔算。佢圈得2個答案,一定有理由 (唔圈就話啫)。咁你問佢,佢解釋比你知,好好吖。呢個case,如果你鬧佢,多幾次可能答唔知道,再鏟多幾次,就沉默對抗,呢d見得多。
至於佢語氣倔,好正常吖。你唸吓一份report,因為老闆病咗,比隔離部門個老細改咗一次。跟住又比老闆逐樣批評,有d明明隔離部門老細同意的。係人都唔順啦

yamin    發表於 17-11-27 11:43

你一項一項咁逐個錯處挑出黎,咁方丈同落人面,畀我都嬲你啦。 監督不善,係爸爸錯,入埋吖仔數,咁樣仔仔更加覺得唔忿氣,出言不遜正常不過。
呢個唔算駁咀,只能算係語氣不好,好大原因係你都因為一開始語氣表達得唔夠和善。如果你話老細出糧畀你,你都或者低聲下氣吞左佢。但係你唔同,一開始就鬧,個細路自然覺得都冇必要對你好聲好氣。

我同小朋友對功課都係辛苦,不過我一定唔會逐個錯處黎鬧,咁樣太勞民傷財,一陣佢心情唔好一定同你捏過,仲嘥時間。我只會話「功課有 d 地方做得唔係咁好,我圈起左,改返可以收工。同埋你漏做 XXX,小心聽日畀老師罰留堂吖。」如果小朋友唔想合作的話,我會講笑咁話「吖公主/王子殿下,奴才趕收工,麻煩你快手改埋呢幾份文件。」之後吱下佢地,笑一陣,又肯做埋份功課。唔洗下下都動粗。

BTW,睇功課呢家野,10 個老豆,9 個靠唔住,真係齋「睇」。

yamin    發表於 17-11-27 11:43

Jane1983 發表於 17-11-27 08:29

唔算。佢圈得2個答案,一定有理由 (唔圈就話啫)。咁你問佢,佢解釋比你知,好好吖。 ...

尋晚老公未返,我差不多9點先check 功課/手冊。我咁興話呀仔,其實係嬲個老公,點解次次佢睇功課都係錯漏百出,明明未用哂就話做哂!呀仔話:爸爸同我一齊tick 手冊架喎,咁佢都睇錯啦!我話:下次爸爸話OK,你自己都要再檢查!老公就解釋話:呀仔話做哂架麻!我話:呀仔話做哂,你都唔可以信佢!兩條友一擔擔

至於個「喜歡/不喜歡」,我冇鬧佢,其實覺得幾好笑。我由佢圈哂兩個。我話咁你不如解釋俾老師聽,你寫「有時」分別在「喜歡 」和「不喜歡」的前面啦。佢寫左一個「有時」啫,然後畫兩個箭咀指住「喜歡 」和「不喜歡」。臨訓前,仔話:媽媽,我覺得爸爸隻眼啦,睇野唔清楚呀,佢睇手機睇唔到呀。我話:係呀係呀,佢有時睇唔清楚

你講隔離team老闆改report 呢個比喻真係一流呀!我真係不停咁數佢同老公呢樣錯果樣錯,係人都唔憤氣

爸爸check功課係咁上下,有次聽到個鬼妹同朋友講,佢亞爸同佢做的project得C,佢partner亞媽,次次都A ga。呢d無分中外添
保持良好關係,保持有傾有講,呢d係親子關係的基石。最怕相對無言,沉默是金。

yamin    發表於 17-11-27 11:44

yamin 發表於 17-11-27 09:08
尋晚老公未返,我差不多9點先check 功課/手冊。我咁興話呀仔,其實係嬲個老公,點解次次佢睇功課都係錯漏 ...
1. 你老公無錯, 阿仔話做晒, 就要信佢。佢衰咗俾老師check到無做, 賴過嘢, 下次就會小心D。你成日同佢check住, 你小心要check到考DSE。

2. 你老公都無錯, 同小朋友check功課唔係幫佢check對錯, 你D係老師既責任, 校長無俾人工你, 你無需要做埋老師果份, 老公仲要係替工, 替工當然拿西D。要check小朋友錯最大既目的只有:1. 唔想改正做多樣功課; 2. 知道小朋友咩唔明再教下佢。我會等佢錯咗再教, 印象會深刻D。

yamin    發表於 17-11-27 11:44

Jane1983 發表於 17-11-27 08:29

唔算。佢圈得2個答案,一定有理由 (唔圈就話啫)。咁你問佢,佢解釋比你知,好好吖。 ...
呢句你講得對極了!當年我阿細唔識做英文, 但我讀俾佢聽佢就答到, 問佢點解呢個答案佢又唔識解釋, 咪俾我鬧佢靠撞囉。鬧得多, 依家問親佢, 佢就即刻答:我唔識 / 我唔知道喎。

回覆 little_yolky 的帖子

咪再鬧啦。識一個媽媽,係惡的,佢女唔知幾時開始問親呢類問題,就係唔出聲,因為以前點答都係死。佢有次又係咁,個亞媽忍無可忍一定要佢答。佢硬頸唔出聲,佢媽出手打佢...搞到好大件事,咪啦!

mypineapple 發表於 17-11-26 17:27
而家小朋友真係舉一反三, 應該如何應對?
你家孩子都幾多问題下……又懶床又駁咀……

回覆樓主:

一巴掌!

1998Ruby1998 發表於 17-11-27 09:02

你一項一項咁逐個錯處挑出黎,咁方丈同落人面,畀我都嬲你啦。 監督不善,係 ...

謝謝你的意見!我會試下用你的建議

little_yolky 發表於 17-11-27 10:04
1. 你老公無錯, 阿仔話做晒, 就要信佢。佢衰咗俾老師check到無做, 賴過嘢, 下次就會小心D。你成日同佢check ...

謝謝你的意見!其實有d 錯,我睇到都由佢照錯,等佢改正印象深d。有更多係我自己都睇唔到的錯,尤其是寫詞語筆劃的問題。希望小朋友下學期時我可以慢慢放手

有時小朋友不懂表達或怕被罵,就唔出聲,十問九唔ying 係好mung,盡量忍話只是想知佢邊唔明幫佢。
駁咀就如其他網友說:dare佢照交比老師
ps ruby個方法好好,不過我知我自己做唔到
‹ 上一主題|下一主題