用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去年將軍澳區跳船情況
go

去年將軍澳區跳船情況 [複製鏈接]

有聞去年大量net95既小學頭10名既學生都跳船跨區。
又聞區內某龍頭小學兩班精英班都會跳船,有冇咁嚴重呀?
   6    0    0    0

joanray 發表於 17-11-13 23:09
又聞區內某龍頭小學兩班精英班都會跳船,有冇咁嚴重呀? ...
將軍澳區龍頭小學精英班,或者中游前幾名,跳船去他區,其實都好正常。將軍澳區勁既B1學校比較少,無辦法。

joanray 發表於 17-11-13 23:09
又聞區內某龍頭小學兩班精英班都會跳船,有冇咁嚴重呀? ...

樓主無啦啦硏究95區?唔通你又係西貢友?

bb鼠 發表於 17-11-14 10:27
樓主無啦啦硏究95區?唔通你又係西貢友?

係呀

joanray 發表於 17-11-14 16:24
係呀

跨區好正常呀因為如果小朋友b1a將軍澳真係無1a中學

王家爸爸 發表於 17-11-13 23:25
將軍澳區龍頭小學精英班,或者中游前幾名,跳船去他區,其實都好正常。將軍澳區勁既B1學校比較少,無辦法。 ...

請教將軍澳係咪暫時得迦密主恩全開英文班? 景嶺同宣基都係精英班先開到英文班?

王家爸爸 發表於 17-11-13 23:25
將軍澳區龍頭小學精英班,或者中游前幾名,跳船去他區,其實都好正常。將軍澳區勁既B1學校比較少,無辦法。 ...

認同,95網 馮晴,王永樹,將天,宣基既精英班唔少人跳船去他區

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

將軍澳除迦密,景嶺,宣基及將官都是英中

回覆 joanray 的帖子

樓主孩子是今年升中?其實,你看看小学升中派位的结果,便可知道答案了!
TKO区B1A学生最多人跳船去東区或觀塘区的B1A学校。

回覆 TLHE 的帖子

其實,補充一下……TKO的学生,更多人是小学已跨区讀書,再升外区中学
我兒子說他們有十多位同學也是住TKO的,但只有他讀TKO小学,其他都是一早就在外区讀小学。可能家長都担心校網問題吧!

TLHE 發表於 17-11-15 00:13
回覆 TLHE 的帖子

其實,補充一下……TKO的学生,更多人是小学已跨区讀書,再升外区中学

我都識唔少

TLHE 發表於 17-11-15 00:13
回覆 TLHE 的帖子

我仔小學去了東區讀書,現在也在港島中學就讀。

但最初小一的時候,每天我要5点半起身,仔要5点9起身,而小學功課也非常多,總算應付下來。但今天能在現在的中學讀書,一切辛苦也值得的。

回覆 Hellomimi112 的帖子

我们比較懒,而且又不想老人家辛苦,所以留在本区讀,升中学時,因為本区沒有B1A学校,所以自行才跨区而已。
我仔在港島男校官校讀書嗎?我們有可能是同學呢!

TLHE 發表於 17-11-15 08:49

我们比較懒,而且又不想老人家辛苦,所以留在本区讀,升中学時,因為本区沒有B1 ...
入到令朗間中學既, 非一般成績既人可以做到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TLHE 發表於 17-11-15 08:49

我们比較懒,而且又不想老人家辛苦,所以留在本区讀,升中学時,因為本区沒有B1 ...

嘩!你形容的似乎很正確,竟然在這裏遇上你,有缘!我仔是港島官校的,阿仔同你仔久唔久仲係飯腳添……(emoji)

alanyeungsl2011 發表於 17-11-14 22:34
請教將軍澳係咪暫時得迦密主恩全開英文班? 景嶺同宣基都係精英班先開到英文班?
...
景嶺同宣基都係EMI 。

王家爸爸 發表於 17-11-15 10:42
景嶺同宣基都係EMI 。

咩係EMI?

bb鼠 發表於 17-11-15 11:34
咩係EMI?
EMI = 英中

王家爸爸 發表於 17-11-15 11:56
EMI = 英中

將官中都係喔⋯⋯

bb鼠 發表於 17-11-15 11:58
將官中都係喔⋯⋯
你應該大聲話: 將中唔算EMI..... 等少D人同你爭呢個保險線嘛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題