用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望
go

德望 [複製鏈接]

請問德望小學是否直升德望中學?謝謝

hppa    發表於 17-11-2 15:00
   2    0    0    0

YuiYeeMa 發表於 17-11-2 13:17

好似話近年一半左右

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3539895

升中版有有關討論

上年去簡介會,校長講明唔係一條龍,只算是"半龍"。好多人話上年收了六成德小。

德小肯定不是全直升德中, 呢一點你要留意.

devotedpapa 發表於 17-11-2 13:21
上年去簡介會,校長講明唔係一條龍,只算是"半龍"。好多人話上年收了六成德小。
...
今年會員透露, GH中一簡介會上校長講24X個位係公開俾全港學生去考

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3539895
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-2 13:36
今年會員透露, GH中一簡介會上校長講24X個位係公開俾全港學生去考

https://www.edu-kingdom.com/forum.php ...

喺學校讀咗6年,更甚至乎9年,若成績中游都唔收返,都算幾殘忍

hppa    發表於 17-11-2 15:01

devotedpapa 發表於 17-11-2 13:50
喺學校讀咗6年,更甚至乎9年,若成績中游都唔收返,都算幾殘忍

咁德幼有幾多成上德小?

人情VS競爭力
若不汰弱留強,如何繼續追趕女拔?
這就是我們的下一代的教育制度,多可悲!

唔係全部直升,大概會收返 5-6 成。但係校長講 d 位係公開競爭,來自咩小學都考得,高分者收,汰弱留強。

HauMiranda 發表於 17-11-2 19:37
人情VS競爭力
若不汰弱留強,如何繼續追趕女拔?
這就是我們的下一代的教育制度,多可悲!

"汰弱留強"...umm.. 又冇錯嘅,其實唔至係我們下一代,這個是一直以來的定律,如果唔係咁,香港人點可以具競爭力喺國際舞台站足。

有競爭至有進步嘛,所以我都不太認同在教育上對小孩太過鬆懈。用啱嘅方法,他們也可以快樂地學習和成長。

包括我在內,現在有很多家長經歷過填鴨式教育,往往就不希望子女是這樣,但諗深一層,香港的確是出了很多有能耐的人才。

回覆樓主

壓力很大呀!
~easybring~

似乎除女拔外,其他九龍top女校,就算有小學中學都唔係真正一條龍(如有錯請更正):

Maryknoll: 7-8 成
德望: 5-6 成
協恩: 已「斷龍」

悲觀啲睇,如果有日德望學協恩一樣「斷龍」我都唔意外。。。

TsurugaRen 發表於 17-11-9 11:31
似乎除女拔外,其他九龍top女校,就算有小學中學都唔係真正一條龍(如有錯請更正):

真正一條龍既學校, 只有津校既龍校 (官校只有聯繫學校, 唔會有直屬或一條龍學校)

真龍女校, 只有St Mary (小學部係天神+St Mary)

MCS, 聖家, 中小學一向都只係"直屬"既關係

協恩未轉直資前, 中小學亦只係"直屬"

仲有一間有直屬中小學 (小學部係九龍, 中學部係沙田) 既女子津校, 係聖羅撒

另外, 還有一間有直屬中小學既男女校 - 瑪神

hppa    發表於 17-11-13 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

另一方面諗, 轉得做直資既學校, 都係想收生自主.

咁佢地年年可以搬籠門改直升要求, 所謂既保障有幾多呢? 自己諗諗

中游一般都可收返

hppa    發表於 17-11-13 10:10
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-11-9 12:08
中游一般都可收返
建議你問吓GH既家長..... 現實可以係好殘酷

hkpapa852 發表於 17-11-9 12:14
建議你問吓GH既家長..... 現實可以係好殘酷

是的,只要最top果班願意去其他更top school,咁響收返一半既前題下中游份子仍是有不錯機會
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Good Hope 已說了他们中学全開放学位了。在今年的seminar

lui 發表於 17-11-9 12:34
Good Hope 已說了他们中学全開放学位了。在今年的seminar
咁係咪算已「斷龍」?
‹ 上一主題|下一主題