用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5歲小朋友學小提琴進度?
go

5歲小朋友學小提琴進度? [複製鏈接]

5歲小朋友學小提琴進度?

5歲小朋友學小提琴進度可以去度點,我個女好有興趣去學,不過只學了3 堂,呀sir已有些不耐心地教佢了,個女不是坐不定又不是不明呀sir意思,只是佢不懂拉a弦技巧及執弓的手姿勢沒有力握穩,(呀sir已對我有怨言話我唔同佢練習,其實我有協助個女練,我都無比壓力老師要教好d,第一二堂好地地咩都得,問佢女女5歲學又話得,而家第3 堂又講等6 歲學好d ,我都買晒野先講)那麼大家意見呀女是否再等大d先學或是換個有老師呢   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 5歲小朋友學小提琴進度?

joey媽媽 寫道:
5歲小朋友學小提琴進度可以去度點,我個女好有興趣去學,不過只學了3 堂,呀sir已有些不耐心地教佢了,個女不是坐不定又不是不明呀sir意思,只是佢不懂拉a弦技巧及執弓的手姿勢沒有力握穩,(呀sir已對我有怨言話我唔同佢練習,其實我有協助個女練,我都無比壓力老師要教好d,第一二堂好地地咩都得,問佢女女5歲學又話得,而家第3 堂又講等6 歲學好d ,我都買晒野先講)那麼大家意見呀女是否再等大d先學或是換個有老師呢   

乜咁鬼無耐性架,識駛乜搵佢

你女女係邊間學ar 買o左個小提琴幾多錢ar 我都想學 但唔知邊間好 又唔想去返而家學琴果間學 不如你幫你女女轉老師la 如果等大d 佢冇興趣部小提琴咪冇用 睇你咁打 我覺得你女女都好聰明知亞sir講咩

1) 沒有力其實比用力好啊!!
2) 執弓的姿勢想三堂就好? 是甚麼老師?! 我拉了這麼多年仍然要每天很努力地練空弦!!

換個老師試一下吧
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

我個囡都係5歲幾開始學,現在學了年半才剛剛用BOOK2 個半月左右,阿SIR 話以這年紀算進度幾好,當然因每個小朋友不同,不過你個老師比較差D,就係基本功才用多D時間去教,禁冇耐性對小朋友,換個老師把啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果對小朋友沒有耐性、又或是只怨家長或是小朋友沒有盡力,這些老師根本不是好老師。

快快換了吧 ! 出面有很多有心教學的老師的。

(有些琴行或學習中心,通常第一、二堂咩都得、但係之後又話mug, mug, mug, 等家長買了東西才說不能教或說小朋友跟不到、簡直不負責任的表現和行為......)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我都想比個仔學小提琴(或其他樂器)有咩好介紹﹖

Smiile 寫道:
如果對小朋友沒有耐性、又或是只怨家長或是小朋友沒有盡力,這些老師根本不是好老師。

(有些琴行或學習中心,通常第一、二堂咩都得、但係之後又話mug, mug, mug, 等家長買了東西才說不能教或說小朋友跟不到、簡直不負責任的表現和行為......)

[size=x-small]是呀,你完全知我晒心情,我今次係去柏斯琴行,仲左計tim   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

IrisLSK 寫道:
我個囡都係5歲幾開始學,現在學了年半才剛剛用BOOK2 個半月左右,阿SIR 話以這年紀算進度幾好,當然因每個小朋友不同,不過你個老師比較差D,就係基本功才用多D時間去教,禁冇耐性對小朋友,換個老師把啦!

[size=x-small]我呢個呀sir,仲好似想講到係我個女資質問題,推晒佢到,你話幾hurt 呢?   

kaka0814 寫道:
1) 沒有力其實比用力好啊!!
2) 執弓的姿勢想三堂就好? 是甚麼老師?! 我拉了這麼多年仍然要每天很努力地練空弦!!

換個老師試一下吧

[size=x-small]其實我都無要求即有成績睇,但呢個呀sir竟然係第三堂已不停看時間想快d教完個女咁,我仲心諗係我個女做唔到或是呀sir無本事教呢?因我個女好留心地去學,但做唔到佢要求,佢就話個女唔留心學,話人家5歲得我個女唔得   

[quote]
Sindy 寫道:
[乜咁鬼無耐性架,識駛乜搵佢

kayan_329 寫道:
你女女係邊間學ar 買o左個小提琴幾多錢ar 我都想學 但唔知邊間好 又唔想去返而家學琴果間學 不如你幫你女女轉老師la 如果等大d 佢冇興趣部小提琴咪冇用 睇你咁打 我覺得你女女都好聰明知亞sir講咩

[size=x-small]而家我付了琴費$650.書$24(未用,但要我買),學費$480.[size=x-small]我個女真明白呀sir講咩野,但佢控制唔好,所以比呀sir話佢唔留心學,我個女好多野講,但去學琴又唔出聲,本來個女想唔學∼放棄,但我話同佢轉老師佢又肯學返咋.

[quote]
joey媽媽 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
[乜咁鬼無耐性架,識駛乜搵佢

事實上沒有說那一家琴行比較好, 我也認識不少拉琴拉得不太好的人也教琴, 而且收費很貴, 有些還在這些大琴行教琴教樂理, 當學生考試不及格時就說他們不努力。

多少歲學小提琴不是重點, 而是小朋友自己喜歡。我眼見很多小朋友三歲已經學小提琴, 到五六歲已經能掌握1-2級的曲目, 算是不錯。他們的成功, 除了是學生和家長的努力外, 也是老師的功勞。學習音樂, 在學校課堂上其實也有教小朋友看音符, 數拍子, 當然這些比私人學要來得基本很多。

試著找找私人老師, 有需要我可以給你介紹。經驗告訴我, 老師的性格和著眼方向都比他們的技巧/能力來得重要。以前我學拉琴, 老師只教我左右手要合作, 要拉得音準, 卻沒有教我用弓的力度和持琴的動作。現在的老師用了很多時間給我改正, 我才明白為何以往多多練習也做不到。沒有人天生就識拉琴的, 只要小朋友喜歡, 願意付出, 一定可以做得到。

控制持弓, 在小提琴的世界裏是一門很大的學問。就在那用力和不用力之間, 令弓和弦可以發出最大的聲音, 太大力會不響, 太細力又響得怪怪的。有機會再分享。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814,

請問可否介紹個小提琴老師或琴行老師給我個囡,小女現在於TOM LEE學初級,新的老師教佢拉琴時,將所有的音符寫上按第幾條線及按幾多隻手指,並不是以前那位要她先於音符上寫上ABCDEFG再拉音,方法是否有問題呢?  那小朋友甚會識看音符呢?所以現在差不多每堂都教新歌,我深信小女並不是天才,亦不勤於練習,進度是否太快呢? Thanks,

kaka0814,
我正在找老師.可介紹給我嗎??
之前睇你講話音柱會轆黎轆去..先知咩事.都冇人話我地知
冇跟個老師學啦..今日約左個新老師免費同我整..整唔到
佢話太窄整唔到..係咪真架...叫我用住先..但個琴會裂開
好有厭力,唔知裂開個時會唔會整親個仔...仔6歲..
請問琴仲有冇得整??

[img align=left]http://www.filecabin.com/up1/1160493500-SUM.gif[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

mug 栢斯琴行都有些咁ge老師 ? 不過真係好講老師的性格和對學生的關心程度、基本上同那間琴行有關。

我女女學琴那一間都不是什麼 "名校",但老師真係好好 ......

joey媽媽 寫道:
[quote]
Smiile 寫道:

[size=x-small]是呀,你完全知我晒心情,我今次係去柏斯琴行,仲左計tim    [/quote]
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

ink~ tom lee how much ar 有冇表演機會ka 我見街d小朋友要用dtom lee袋 唔用得ma thz

kayan_329 寫道:
ink~ tom lee how much ar 有冇表演機會ka 我見街d小朋友要用dtom lee袋 唔用得ma thz

我女都係呢度學,但無咁既袋喎................佢地好似有音樂gathering的
‹ 上一主題|下一主題