用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南屬band幾?
go

聖道迦南屬band幾? [複製鏈接]

小女是2A學生,試過福中唔收。報名是想比小女試多次面試,點知被錄取,所以問咗班主任,佢話最好攪珠,因為該校屬band3喎!如果攪唔到返轉頭都收喎!究竟迦南書院是band幾???
   1    0    0    0

照我所知唔係band 3甘差wor.....都收左我個女, 2月18日deadline, 我未知點, 我樓下有人讀緊話唔錯

上年B3唔收

den168 發表於 17-1-24 16:09
小女是2A學生,試過福中唔收。報名是想比小女試多次面試,點知被錄取,所以問咗班主任,佢話最好攪珠,因為 ...
要睇下你係邊區, 如果係九龍城區, 女仔都多學校揀, 攪珠都係啱既, 不過, 我又唔覺得迦南係B3咁差, 佢哋主要係收B2為主, 都聽聞話有B1邊緣人報讀, 又間中收到風話B3都有收到, 不過, 主要係收B2學生, 雖然DSE成績唔係好理想, 咁你就當係B2B-C吧, 反正學校校風都唔錯。

回覆:聖道迦南屬band幾?

我覺得主要B2為主,B1無乜,B3小量,當然到最尾有人跳船,扣門的是b3可能到會收!成績每年在進步中,校風好,老師好,校長也很努力呀!

因為很久以前學校校風各樣不太好,前幾年已開始绩極改進,現在很好,系欠家長對他信心傘!😊😊😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 17-1-25 10:44
我覺得主要B2為主,B1無乜,B3小量,當然到最尾有人跳船,扣門的是b3可能到會收!成績每年在進步中,校風好 ...

認同。

小女是2A學生,試過福中唔收。報名是想比小女試多次面試,點知被錄取,所以問咗班主任,佢話最好攪珠,因為 ...

2A就唔好入聖道迦南,D學生質素差,又du,只是家庭比得起學費又想入英中,但他們本身能力讀不上。
若你喜歡直資不如試匯基,入聖道不如去有潛力的b2A,入到英文班好過去聖道浪費金錢和時間。
單看乘巴士的行為態度便知差,人少少見位唔坐企位塞滿走廊,和上班族一樣,等巴士坐巴士手機不離手,落車行動緩慢,可見返學動力如何。等巴士常打尖。

AHGU 發表於 17-1-30 05:06
2A就唔好入聖道迦南,D學生質素差,又du,只是家庭比得起學費又想入英中,但他們本身能力讀不上。
若你喜 ...
我以前住順利,撘車真係間中見到呢個情況。。-_-”同隔離學校D學生差好遠。。

每間學校都有好學生,唔好學生,家長亦有!這些行為,我覺得學校有責任,但作為父母的責任更大!孩子不會上到中學才開始企係車門唔行入車箱,亦唔會上到中學才突然唔肯讓座!我時常經過佐敦搭地鐵時,亦有不少名校生係地鐵門口企係度唔肯行入去,見到老人家唔肯讓座,難道憑這些行為就斷定這間學校有問題?
我明白見到有需要的人讓唔讓座係個人決定,但同感心係從小教育,唔係上到中學才教

2jkidsfather    發表於 18-1-19 21:49
sasa_suen    發表於 17-2-1 12:19

回覆 den168 的帖子

回覆樓主講真,如你小朋友真的係band2A,我覺得咁快需要報迦南,除非好鐘意呢間學校,可以先試自行和大抽獎,唔好彩派得唔好才去迦南叩門亦可

sasa_suen  我朋友2年前BAND1C-2A, 九龍城區入左BANK3學校,叩所有直資,聖道迦南都叩唔到,最終照讀,我諗真係好睇每   發表於 17-2-1 12:41

認同樓上所講的,如果是band2頭,而又是九龍城區真的可以一試等抽奬,而很好二線的直資如東九龍匯基,顏寶玲, 李國寶都比迦南好,以前的人都評迦南為b2尾

東九龍匯基,顏寶玲, 李國寶都是已是屬BAND1學校,當然入到以上學校都唔會諗二線BAND2啦,如果係BAND2你要知道你自己個區BAND2位多唔多,BAND2學校好多只有一、二班英文班,我相信直資學校選學生方面應該有準則,老師關愛很重要,聖道迦南申請人數每年亦有增加,我相信學校係積極中。

近年多收B2學生,當然B1 學生就真係比夠少,所以學校以B2/B3生為主,學校非常關愛和鼓勵學生,相信學校是進步中。
好果真是B2A,真的是有其他選擇,除非很喜歡和應同這學校

我女屬黃大仙區

黃大仙區2A中學只有聖母、文理,2B得培敦、聖文德

回覆 den168 的帖子

最後你決定註册 or 放棄聖道迦南

回覆樓主:

我兩個仔分別四年前及上年都IN過迦南亦取錄

我自己在家長面談環節感覺老師用心了解孩子,亦會問孩子強弱科學習困難等,並不是草草了事。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 17-2-20 20:34
我兩個仔分別四年前及上年都IN過迦南亦取錄

我自己在家長面談環節感覺老師用心了解孩子,亦會問孩子強弱科 ...

最終有入讀嗎

annie126 發表於 17-2-20 20:51
最終有入讀嗎

我兩個仔都無入讀
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆樓主:

估計band 2 吧,阿仔 in 過,老師好 nice
‹ 上一主題|下一主題