用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園名氣對考小學影響?半龍校定語境好學校 ...
go

幼稚園名氣對考小學影響?半龍校定語境好學校 [複製鏈接]

小女在HKPS姐妹校harts讀pn直升k1,兩校課程一樣,語境自信培養演說能力訓練閱讀習慣培養全部暫時黎講都十分滿意,但因校新即使是姐妹校但名氣不大,如果名氣不會對升小有影響其實偏向留低;同時有幸有宣幼offer,雖只係半龍,但點都好似好過冇,請各位過來人指導下該如何取捨?
ps:本人ftm家裡有支援比小朋友進補
   6    0    0    0

宣幼

feimahoba 發表於 17-1-10 23:41
小女在HKPS姐妹校harts讀pn直升k1,兩校課程一樣,語境自信培養演說能力訓練閱讀習慣培養全部暫時黎講都十 ...

經過一輪考試, 我覺得幼稚園名氣係對面試有影響的, 會俾普通幼稚園學生受歡迎, 至於讀邊間, 就要你自己諗下點安排了.

explorerhk 發表於 17-1-11 00:22
經過一輪考試, 我覺得幼稚園名氣係對面試有影響的, 會俾普通幼稚園學生受歡迎, 至於讀邊間, 就要你自己諗 ...

請問點解甘講?因你小朋友名幼有好offer嗎?

whycyh 發表於 17-1-11 00:22
宣幼

有兩手準備比較好嗎?

feimahoba 發表於 17-1-11 00:24
請問點解甘講?因你小朋友名幼有好offer嗎?

我感覺係小一面試時名幼係有小小優勢, 有部份名小好明顯係簡名幼先, 唔好問我點証明, 但我身邊朋友都feel到. 例如我女去interview 好明顯話好多唔識都照收, 我又唔係有錢人又唔係住豪宅, 又唔係舊生又無學校關係, 只係打份普通文職, 如果佢唔係睇幼稚園我都唔知佢睇乜選我女

引用:+本帖最後由+explorerhk+於+17-1-11+00:50+

papageorge 發表於 17-1-11 04:07
睇你囡行舉止/性格。

性格活潑開朗有性格,但都受教
比較獨立,有自己想法

老實講,讀名幼的家長,在選校時已經表現出心態上,定位上及進取程度上的分別,學校好現實,你又想考好的直私,又想享受免費幼兒園教育,冇免費午餐,學校都係好現實,爭得入名幼普遍都會谷和比較進取,學術會高d, 興技能又學多d,學校都會揀配合到的家長吧,會分到邊d肯「投資」

回覆 feimahoba 的帖子

無可否認宣幼是好學校,學生品德又好,但半龍校的幼稚園有個擔心,就是如果小學唔收,要出去搵學校,其他小學覺得點解自己學校唔收你,尤其是宣幼比樂基淺,怕唔怕到時競爭力唔夠,不喜勿插

explorerhk 發表於 17-1-11 00:50
我感覺係小一面試時名幼係有小小優勢, 有部份名小好明顯係簡名幼先, 唔好問我點証明, 但我身邊朋友都feel ...
唔好意思, 多口問句係邊間小學同名幼?

gg33 發表於 17-1-11 09:43
老實講,讀名幼的家長,在選校時已經表現出心態上,定位上及進取程度上的分別,學校好現實,你又想考好的直 ...

但我呢兩間都係私幼

gg33 發表於 17-1-11 09:51

無可否認宣幼是好學校,學生品德又好,但半龍校的幼稚園有個擔心,就是如果小學唔 ...

甘係咪應該選樂基?

akbb2014 發表於 17-1-11 09:52
唔好意思, 多口問句係邊間小學同名幼?

我只係純粹分享個人經歷姐, 但有啲人又會話你曬命, 所以都係唔開名啦

adrio  根德園,国際,宝山,維多利,。。。。  發表於 17-1-11 11:36

回覆 explorerhk 的帖子

明白, 我其實係諗緊K1 offer, 要語境定要名幼好

gg33 發表於 17-1-11 09:51

無可否認宣幼是好學校,學生品德又好,但半龍校的幼稚園有個擔心,就是如果小學唔 ...

請問佢點知宣小唔收呢? 果時應該大部份學校都係interview 應該仲未公佈結果, 何況如果佢真係問你點解唔讀返宣小, 你俾頂高帽佢, 話覺得佢學校更好更加適合自己小朋友已經拆解到啦(其實一定唔會問). 如果覺得自己小朋友係得嘅跟本唔洗驚升小問題, 無謂為左龍校保險問題而唔俾小朋友可以有更上一層樓機會。

回覆:幼稚園名氣對考小學影響?半龍校定語境好學校

我會博宣幼,就算harts係樂基分校,小學都未別當佢名幼咁睇吧!

explorerhk 發表於 17-1-11 10:14

請問佢點知宣小唔收呢? 果時應該大部份學校都係intervi ...

我就係唔知要保險好定博上一層樓好,但其實預左讀兩間都樣樣進補,係咪應該揀宣幼?學費平d又有保險。但樂基比到既出面上堂都未必比到

feimahoba 發表於 17-1-10 23:41
小女在HKPS姐妹校harts讀pn直升k1,兩校課程一樣,語境自信培養演說能力訓練閱讀習慣培養全部暫時黎講都十 ...
語境係香港既教育制度嚟講係無乜用, 只係日後生活同工作可能有D用.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-11 10:26
語境係香港既教育制度嚟講係無乜用, 只係日後生活同工作可能有D用.

姐係應該揀宣道?自信同presentation skill既培養都冇用嗎?
‹ 上一主題|下一主題