用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英中學 定 沙崇, 哪間是好?
go

華英中學 定 沙崇, 哪間是好? [複製鏈接]

華英中學 及 沙田崇真, 學術成績哪間是高些?

同樣都是B1A?   

謝謝指教

elbar  just try it   發表於 17-1-5 12:11
   9    0    0    0

matg000 發表於 17-1-5 11:20

同樣都是B1A?   

根據2016 DSE, 今年好像沙崇高一些,以坊間排名, 華英band 1A 沙崇 band 1B

matg000 發表於 17-1-5 11:20

同樣都是B1A?   

兩所皆是"頂級"好學校,同屬區內極受歡迎的英中,亦吸引到一少些區外學子慕名申請,在我心目中兩所都係"實至名歸"嘅Band1A英文中學呢!

入到任何一間都好好.

YmOra 發表於 17-1-5 18:29
兩所皆是"頂級"好學校,同屬區內極受歡迎的英中,亦吸引到一少些區外學子慕名申請,在我心目中兩所都係"實至 ...

沙崇會易入D,好多沙田友及坊間仍把沙崇定性為1b校,真奇怪!
3322-97,入U-86,Lv4&up-79,仍然係B1b校,對準備報的人係超值的!

fatman69 發表於 17-1-5 19:19
沙崇會易入D,好多沙田友及坊間仍把沙崇定性為1b校,真奇怪!
3322-97,入U-86,Lv4&up-79,仍然係B1b校, ...

是的,"沙崇"在前年開始入讀會是非常(超值),當時大家仍然把"沙崇"[鐵定]為B1b時已經係非常好的時機,尤其對("外區")生特別見得容易入呢!因為當時((出生率低))因素和校長間的((君子協定))因素影響,造就了外區生的吃香,但是,經過兩年的""優惠期""過後,加上"沙崇"成績一年比一年的好,更催使"沙田區"內(B1a)學生和(B1a-B1b)學生和(B1b)學生的("垂青"),故變得難入得多了,所以,""優惠期""過後執唔到""正貨""就需要付出得更多更多的[[實力代價]]才入到"沙崇"呢!不過,有一點我的睇法就與你有不同呢!反而,我認為"沙田友"大多數人係把"沙崇"看作{{B1A學校}},原因有二:

1..以上年2016年沙田區Band1生有::1361人計,1361/3=454人屬區內B1a學生,由於沙田區屬強區,故整體B1a人數在全港次弟裡會比454人要高,意思係有部份沙田區內B1b得好上好上一批學生雖然在沙田區被視為B1b生,但是在全港性次弟就排定為B1a生了,所以(((真實中的B1a學生)))會比454人多,就算假定為增加5%亦不為過呢!故,454x1.05=477人就是沙田區真真正正有實力為B1a學生的數字了,而沙曾和沙呂總學額為160x2=320人,縱使兩所已經老早就被定為B1a嘅英中亦不能吸納得晒全部477人之B1a學生,剩餘的477-320=157人B1a學生的出路會是如何呢?!入唔到曾呂的157人之沙田區家長們心目中真的只有曾呂兩所B1a英中嗎?!曾呂崇係有能力吸納得晒477人B1a學生的,因為曾呂崇總學額為160x3=480人呢!理論上,三所英中係可以全數吸納得晒所有477人,但事實係大抽獎會把B1b和B1c生帶進曾呂崇,又因為呂中有聯繫小學而把B2生帶進,這些種種因素只會把157人之B1a學生的剩餘數字向上增加而沒有減少的呢!即是說,沙田區家長孩子們心中未必單單只有兩所英中,可能一早就把沙崇睇作為Band1A英中去選擇了.

2..沙田區B1a學生多以以下的配撘為自行的選擇::
曾+呂,曾+崇,呂+崇,曾+培,呂+培,崇+培,培+崇
由此看到,B1a生要競逐曾呂合共48x2=96個自行學額實情係唔夠分,必定有B1a生因(曾+崇,呂+崇)之配搭而流入沙崇裡,故沙崇亦可在自行階段盡收B1a學生,若然清楚局面的家長有可能會把沙崇放置於自1,令其勝算大增呢!其實,自行中沙崇放於曾呂之後唔代表她是B1b英中,而是現階段沙崇成績未夠(曾強)和歷史未夠(曾呂耐),我相信沙田區家長們老早就把沙崇置於Band1A英中行列了.

期待沙崇終有一天,人人都稱她為一所Band1A英中呢!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
以上有少許資料需要修正和補充,並於2017.1.9修正.thx.thx.

(((呂中聯繫位小,不可能有B2生被抽入.)))

zzeta  很厲害的分析, 佩服  發表於 17-1-6 09:09

YmOra 發表於 17-1-6 00:14
是的,"沙崇"在前年開始入讀會是非常(超值),當時大家仍然把"沙崇"[鐵定]為B1b時已經係非常好的時機,尤其對( ...

未見過有人咁數據性分析,好詳盡,好有道理。近年就算沙崇未及曾呂,但成績上升之氣勢就係沙田區最勁!可能是五班拆六班小班教學的原固,未來幾年的低班經過五六年的小班,成績會更好。

是的,"沙崇"在前年開始入讀會是非常(超值),當時大家仍然把"沙崇"[鐵定]為B1b時已經係非常好的時機,尤其對( ...

多謝你詳盡解釋,我地住沙田,但仔仔就讀華英,太太問過我幾次轉唔轉沙崇,我又唔熟。

stanleysham 發表於 17-1-6 08:18
多謝你詳盡解釋,我地住沙田,但仔仔就讀華英,太太問過我幾次轉唔轉沙崇,我又唔熟。
...

按道理華小升華中較易識應及易入,但若考慮居住地點,沙崇是好選擇,加上九龍入沙田會有小小著數,可一試!

fatman69 發表於 17-1-6 00:47
未見過有人咁數據性分析,好詳盡,好有道理。近年就算沙崇未及曾呂,但成績上升之氣勢就係沙田區最勁!可 ...

"沙崇"教學由5班分6組小班學習,我同你一樣(欣賞)呢!兩班強中,兩班強英,兩班強數,各展所長之餘成效亦大大提升,這點亦是我其中一個喜歡"沙崇"之原因呢!班開多咗,亦請多咗老師,為的都是想有真正的成效,"沙崇"做到了,"沙崇"真真正正找到一套""適合""自己走的{教學方法},大大提升學生的能力,方法找到了,自自然然就會走得快且有成效,成績和成功呢!孩子成長也是同樣,若然找到一套自己的{學習方法},亦可以在短時間內進步神速,相信大家在讀書年代總會遇著一兩個同學仔,不知為何可以在短短一兩年間進步驚人,由中下游位置猛烈地游到上上游位置呢!可能由於她付出的時間比不上長勝將軍年年頭5名的"尖子群"多小時多天數多年月吧!!!她一直得不到多人的[認同],但佩服和欣賞她的粉絲雖則少數,但非常珍貴,幾個人做了好朋友之餘亦齊齊入大學讀相同的學系,最後亦一起在大學繼續為興趣做深入的研究,反觀年年好成績的"尖子群"各自找份平平無奇的工作,中學時期,也許大多數人都屬於[不認同者],但[認同]者所得的往往超出大眾人的想像呢!

stanleysham 發表於 17-1-6 08:18
...

首先,"華英"和"沙崇"都係非常好的英文中學,而最唔同嘅地方是"華英"的中一和中二比較輕鬆,學生之自我提升能力需要高D會好,若然懂得在閒暇時多多多多多睇中英文書會是為中三或高中打下(不倒的根基)呢!唔知你係咪正正因為讀得比較輕鬆而無乜"實在感"而想轉去一間谷DD嘅學校呢?!"華英",若然了解她們的""教學方法"",好好利用與配合,亦會是可以把孩子的實力大大提升呢!至於"沙崇",除上文提及之外,最重要的是要清楚"沙崇"正值{壯年},目標路向清晰,初中開始就無得有閒暇時間去奢侈奢侈,因為"沙崇"有["系統地谷"]和主張不單只是學習,亦需要發展孩子其他學習以外的如["聯課活動"],都沒有太多時間做第樣嘢了,若然,你覺得孩子好""適合""這種校園生活和成長,"沙崇"會是你的考慮呢!不過,溫馨提示下你,因為對你的孩子不太認識,你要("審慎詳細考慮")孩子是否可以((由比較靜態走進比較動態)),((由比較多時間用走進比較忙碌))的環境會是無問題呢?!

為孩子,繼續努力呢!

YmOra 發表於 17-1-6 14:34
首先,"華英"和"沙崇"都係非常好的英文中學,而最唔同嘅地方是"華英"的中一和中二比較輕鬆,學生之自我提升能 ...

看了你的評論後,對華英了解多了。
這可能是很多人追求的自主學習,但又有幾多人可以在學習上自主呢?

fatman69 發表於 17-1-6 16:09
看了你的評論後,對華英了解多了。
這可能是很多人追求的自主學習,但又有幾多人可以在學習上自主呢?
...

"自主學習"係好好嘅嘢嚟!值得讓每個孩子,每個中學生,每個大學生,每個成年人作一生人的{""學習利器""},可以讓學者們省下很多時間,組織能力提升,容易找到問題所在,最重要是有能力找到問題之解決方案呢!雖則,能夠做到的人少,但只要不放棄,到老都值得一路朝向這{{自主學習能力}}方向前進呢!

YmOra 發表於 17-1-6 14:34
首先,"華英"和"沙崇"都係非常好的英文中學,而最唔同嘅地方是"華英"的中一和中二比較輕鬆,學生之自我提升能 ...

好多謝你,你講得一啲都冇錯,而家仔仔係比較輕鬆,校內成績也不錯,佢自己亦好開心,更在剛剛收到電話,學校推薦仔仔去資優學苑,佢開心死了,因老婆大人覺得交通比較方便,而多次問我轉唔轉好,但我覺得轉換新環境有風險,唔係話沙崇有咩問題,我係驚轉左環境後小朋友適應上可能會有問題,經你解釋完,我而家有決定了,今晚返去同老虎講,唔好轉了,再一次多謝你!

stanleysham 發表於 17-1-6 17:45
好多謝你,你講得一啲都冇錯,而家仔仔係比較輕鬆,校內成績也不錯,佢自己亦好開心,更在剛剛收到電話, ...

唔駛客氣呢!若然兒子是有能力的人,選校方面真是有好多話事權,故或去或留都不成問題呢!若然孩子已習慣"華英"的""節奏""就繼續在這裡""發亮光""吧!能夠被推薦去參加資優學苑實不簡單呢!囝囝開始""發亮光""了,登你們開心呢!將來沙中線完全通車後,交通問題就變得更細了吧!回家好好與太太相量相量吧!

祝願孩子有個精彩的中學生活呢!

YmOra 發表於 17-1-6 18:10
唔駛客氣呢!若然兒子是有能力的人,選校方面真是有好多話事權,故或去或留都不成問題呢!若然孩子已習慣"華英 ...

感謝你熱心回答
謝謝你

不好意思, 想請教一下, 華英和迦密之間 , 那一間成績較好 ??

另外想請問如自行不選這兩間, 只在大抽獎才選擇, 會否影響扣門 ??

IYY 發表於 17-1-8 22:16
不好意思, 想請教一下, 華英和迦密之間 , 那一間成績較好 ??

另外想請問如自行不選這兩間, 只在大抽獎才選 ...

"華英"和"迦密"實力相約,但以DSE成績近兩年就是"迦密"好些,是否(站得穏)就需要還看未來了,或者你需要自已估算下她的未來成就如何呢!因為人人把尺子不同,所站的角度亦不盡相同呢!估計你想盡用每個階段的[成功取錄機會率],這是可以的,但你需要[[籌算]]得非常準確才可以有[["勝算"]]呢!否則,小心結果會是{兩極化}呢!努力!

"迦密"(叩門)申請[無需]在["自行階段"]有選擇她們才接受申請呢!合適要求者""設筆試""考核.
可參考上年度叩門要求資料:
http://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2015/12/16-17-----------------------------.pdf

"華英"(叩門)申請[需要]曾申請"華英"自行分配學位者獲優先考慮,無申請者估計機會非常微但不是完全無機會呢!因為她們""不設筆試""考核,所以,只靠((自行時資料與當時面見表現))和((自行時從教育局得知的成績次弟))和((叩門時後補小六全年成績與獎項))作為{取錄可依基準}.
可參考上年度叩門要求資料:
http://intranet.waying.edu.hk/waying/F1Application/2016-2017/AppForm/中一申請表16-17_申請手續.pdf

回覆 YmOra 的帖子

謝謝提點  :)

我唯一不認同既係: 呂明才既B2學生, 根本唔會有可能透過聯繫位上到中學

其實任何一間小學既B2學生, 想透過聯繫位上佢間聯繫B1中學, 相信會係不可能的任務

YmOra  對,呂中聯繫位小,不可能有B2生被抽入.  發表於 17-1-9 14:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不好意思, 我也想請教一下, 華英﹑迦密和旅港之間 , 哪一間成績較好 ??

本人的女兒是B1a和B1b之間成績﹐自行選擇哪兩間機會較大呢?
‹ 上一主題|下一主題