用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教下在禮賢小學畢業的媽咪?
go

請教下在禮賢小學畢業的媽咪? [複製鏈接]

請教下在禮賢小學畢業的媽咪?

各位好,
想請教下有冇在禮賢小學畢業的家長, 因聽人話佢低年級課程較淺, 那麼高年級的又如何?我想囡囡入讀, 但又擔心小學太淺, 上到中學會吃力, 有冇媽咪可以分享一下..

Re: 請教下在禮賢小學畢業的媽咪?

更正..
請教在禮賢小學畢業小朋友的媽咪..

朋友個係禮賢小學畢業,佢讚到禮賢不得了,佢個畢業之后,仲損左3萬比禮賢,但佢唔有錢果種人+!因佢個係禮賢過左好開心童年,但你追求學術方面既野,甘搵宣道,
KLN小學,德望會好好多。朋友話可以介紹比我,不過得唔得,要睇父母有無教養,同埋注唔注重小朋友學業。佢地
學生為本。

請問你朋友個仔開心係哪方面的活動le?我都有朋友個仔今年畢業既,但佢講到麻麻地,我又唔係好相信佢會畀錢畀學校,咁即係點le?

catcatmom,

首先多謝你先. 甘請問你朋友個仔派到邊間中學呢?中學的情況又如何?
個人perfect 小朋友讀書要主動同有興趣, 反而唔係太著重成績比重, 但當然中學唔希望太大轉變, 令佢程度上太大差異.

wi-wi
我朋友個女考左沙田呂明才,因佢住沙田,呂明才係沙田叫好正,當年INTERVIEW之后,沙田呂明才叫我朋友第一志願選我就得,即收硬喎!朋友囡囡E+讀F5。好多人唔LIKE禮賢,因佢無中學,同埋中學SCHOOL NET係深水步,仲有禮賢收得好少學生,我好多朋友都考唔到,最后去左宣道,但宣道BAND1比率比禮賢高。朋友話可以介紹,同校長講下,但唔擔保一定收+。仲叫我INTERVIEW時候要扮到"C文"D喎!
gckl0121
我朋友係咪捐左3萬蚊,我就PROOF唔到啦,我無睇過捐款張收據,但禮賢的CHURCH的興建係由禮賢's FUN捐出來,係事實。禮賢係以學生為本,你可以CHECK番BK媽咪's comment,幾個媽咪都同樣甘講,以學生為本,唔係一味讀書,甘係學生都讀得開心D啦!EVERY學校都有人唔鍾意,有鍾意+啦!但禮賢老師就多數教左十幾年,有97%大學學位教師,宣道65%,德望66%,比其他私校為高,聽朋友講老師教得很開心。一間學校老師教得很開心同佢地持有學術水平,對學校發展很重要呢!

catcatmom,

我send左信去禮賢, 諗算插小二, 可能會麻煩你朋友架, 我可以點做呢? 你可以pm我喎..

今年的家長會,校長話會有30個位是匯基書院(東九龍),唔使考入去,只要校長寫信,就OK嗱。
但這間 匯基書院(東九龍)好唔好, 就無人知,因為是新校(直資),也沒有會考成績,不過,可以一定入英中的﹪會上升。
講到派位,校長只會寫信給中華基督教會的中學,男仔派位最好是英華,不過英華有小學,所以遲d會很少位。女仔派位最好是上智也是很少位。
如果你想考頭幾名,你就要所有小測、作文要考好d,因為全部都計分。每學期二測一考,每星期少都有(中、英、聖)默和一測(英、數、reader)。
功課和工作紙就少嗱,每次考測都要d家長自己買作業同佢地温囉,有d家長覺得少功課就是小朋友讀得心開。
每個月比$2600,六年後派位同一d津貼學校無分別,
仲要成曰測默,連reader書都唔放過,每學期得兩本reader書,都要測四次,所有中作都計分,有d家長嗰仔讀佐六年都唔知。

1. 唔明?
           禮賢收得好少學生,我好多朋友都考唔到,最后去左宣道,但宣道BAND1比率比禮賢高。咁兩間你選邊間?
2. 唔明?
             但禮賢老師就多數教左十幾年,有97%大學學位教師,宣道65%,德望66%,比其他私校為高。
             有咁好的師資,都不能派得BAND1高過其他兩間…?       
:wave:

我見p.1既卷又真係幾淺, 自己都好矛盾, 一方面希望個女讀得開心d, 而另一方面又擔心佢課程太淺, 上到英中會好吃力, 禁各位認為禮賢既英文程度如何?課程會否上了較高年級時漸漸加深些?

因為佢自己有幼稚園,所以收得好少街外學生,幼稚園有四班,小一得三班,自己幼稚園都收唔哂。
禮賢校net唔好,所以都不能派得BAND1高過其他兩間。

crystalcbh,
你小朋友現讀哪一年級?

Wi-wi:

你小朋友係唔係讀禮賢?

crystalcbh,
我小朋友唔係讀禮賢, 但因為讀開間官津多功課, 所以考慮同佢轉校, 但個心又十五十六, 又想佢讀得輕鬆, 但又驚課程較淺, 上到中學追唔上, 所以先搜集各方意見.

我個女考到第二間學校插班,佢係一年班時考第三,今年考第一在上學期,你考慮吓先嗱。
我之前巳經講咗禮賢d嘢,係前幾篇,你再考慮吓。

crystalcbh,
你小朋友好叻呀!佢今年係咪升小三?
其實我考慮禮賢都係因為聽聞佢d先生好有愛心, 功課量唔多, 氣氛冇出面d津貼甘緊張, 我小朋友係豬油包, 資質其實過得去, 唔洗太多時間溫書, 但就唔仲意人迫, 呢間學校功課多, 佢想彈下琴, 畫下畫都冇時間, 日日返到屋企好似打仗甘, 我都唔敢諗跟全呢幾年點挨.
你之前提到中學會有好多去匯基, 我都認同呢間係新校, 冇會考成績back up, 呢點我都好矛盾, 始終佢d學費唔平.
係呢, 你囡囡讀得甘好, 點解會轉校?係咪轉個好d既網, 係邊間呀?

wi-wi :

聖家小學,有值屬中學。

crystalcbh,
真係好好喎, 甘禮賢係咪真係好少功課?係活動教學定傳統教學?課外活動計唔計分?

禮賢真係好少功課,每天三十分鐘就做完,但因每個學期有二測一考,和每星期都有(小測和默書),用晒d時間來温書,不過我個女每天都可以有三十分鐘練琴,上年考五級琴試獲得DISTINCTION。
活動教學教學,課外活動唔計分。

你囡囡甘細個就考左五級la, 真係好叻喎, 甘咪要學樂理囉?
我囡囡都學緊琴, 先生話佢彈得好好, 以為佢成日練, 其實佢一些時間都冇, 放學就做功課, 佢好想多d時間自己睇下書都冇, 我先考慮同佢轉間輕鬆少少既, 當然2,600又真係幾貴..
‹ 上一主題|下一主題