用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有咩睇法

0    0    0    0

回覆:soniacky 的帖子

很好呀。小朋友3歲前睡眠很重要。而且PN本來就不是必讀課程,只要家長能在家教育好,小朋友學習自理能力,K1再去上學,也沒問題。

睡眠很重要,不夠精神,情緒不好,專注力不集中又如何學習呢

回覆:為了瞓晏覺,放棄讀PN(非名幼)

無問題呀

我覺得係正確決定

點解讀pn就要放棄午睡?

hppa    發表於 16-7-4 17:25

回覆:teambuilder 的帖子

因為下午班

1.主要擔心佢社交能力在K1不及人,較難識朋友,本身慢熱型。
2.其次怕家教太hea和冇系統,佢想玩咩就玩,例如A-Z未砌完就走去玩波我都唔理
3.但我又想佢有得瞓同增加相處時間

hppa  point 1... then you should let your kid go to PN  發表於 16-7-4 17:27

如果無AM收,但不失為一個選擇

咁如果k1又係下午班,番唔番學?

回覆 soniacky 的帖子

這樣說吧。。我家姪女兩歲那年是細b入pn班的(非名幼)。.也是有午睡習慣。。。因為經一位幼稚園老師指點。。才去報讀的。。她說過。很多幼稚園會看小朋友有無讀pn班。有。她們會優先考慮。。她說讀過pn班的小朋友。因為早適應了學校群體生活。到了k1..那些未讀過pn的學生還在哭的時候。他們已經在學習了。。所以一定要報。。然後幸好暑假時找到一pn下午班位。。
為了返學。小朋友改了習慣。。遲些起床。(也不會太夜睡)。。還要轉車送她返學。。但兩個月後見到成果。。她由未入學前只會說孖字。兩個月後已經能說完整句子了。。而且pn老師又會提點家長學生那裡不足。那時姪女英文不好(因為家裡沒人教到。)。所以外求補了。。除了學術還有。老師還會提點小朋友性格如何。多注意她那一方面。。。而幸好我們有給她pn。。因為後來希望她讀4正常上午班。。一年後。就出去in  K1了。。in了四間有三間收了。其3中一間還因為她讀pn。in完即收(那間非名幼)。。最後選了給上午班offer的。。。個人認為以細b來說是不錯的表現了

所以個人認為pn是給小朋友適應的地方。不只是學術。。性格各方面了解多些。幫他們選k1時也有個底。。。所以有好過無。。無也要去playgroup適應一下。。尤其是如果家裡人都hea。不懂方法。不只是教abc。。。。那就交給老師們。其實n班下午班有下午班好處。。下午班通常學生少些小班。。老師更能捉緊小朋友的方向。。k1想轉上午再轉也不遲。

hppa    發表於 16-7-4 17:26

細B就無謂讀pn

如果係細b+FTM,基本上問題不大。如果大b又只有工人湊,我會建議返PN。三歲後如果由朝到晚淨係對住姐姐,會好悶,返下學開開心心時間過得快!午睡時間可以調整,揀近屋企嘅唔難適應...

多謝大家回復,到宜家都未決定倒。

一向自己湊,學校阿媽屋企樓下(都係我附近)。唔讀驚出年讀唔倒心儀幼稚園而又放棄了樓下優勢,讀驚影響大腦發育和同佢的bonding.

中B

引用:多謝大家回復,到宜家都未決定倒。 一向自

原帖由 soniacky 於 16-07-06 發表
多謝大家回復,到宜家都未決定倒。

一向自己湊,學校阿媽屋企樓下(都係我附近)。唔讀驚出年讀唔倒心儀幼稚 ...
可以一試。早少少起身,10點半左右nap一陣,個零鐘醒後食飯換衫返學,自己接送又近屋企一定夠時間。放學睇情況補眠,唔補就早d瞓!

真係唔work咪退學囉,反正你唔一定要讀,可以見機行事!

kt.yan    發表於 16-7-7 16:26
kt.yan    發表於 16-7-7 16:25

agree with ensy. 可以試下先,返下晝班唔係等於唔夠訓,話唔定佢適應到,又或者等多一個月俾你轉上晝班呢。

我地也是pn pm,都是hea讀,佢下學期終於適應到。讀pn係有得着既,佢得到既超過我們預期。

我囡剛完成n班,放左幾日假已經覺得悶⋯問我點解放假無得返學

‹ 上一主題|下一主題