用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒 ...
go

真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒 [複製鏈接]

(以下內容有點長,不喜勿插,謝謝)
太久沒上EK了,寫這篇文並非想show off,而係自己今年報學校嘅心歷路程,希望同仍然等待心儀學校(直資私小或是官津學校都好)放榜等offer的家長們打氣!

昨天下午終於有一間私小call我仔去面談(算係扣門,因為一路都冇報呢間私小,直到前兩個星期先寫信去問),今天上午果間學校打電話來通知我話收我仔,當時我個人全身震哂...我終於鬆了一口氣!這一年的努力及委屈,終於可以放下擔心...

我仔係虎年11月尾細仔,今年讀緊K3,學校老師建議佢來緊9月repeat多一年K3做大仔(對,又係大細仔嘅問題...唉),但我覺得佢跟到,所以我想佢照上小一。於是去年暑假已經開始部署,面試班亦報,就咁一路由去年六月開始音小第一間面試,一直到今天三、四月九龍塘小學最後一間面試,大大小小in超過10幾間,全部冇offer,只有1間waiting(呢個時候我終於明白點解K3老師叫我俾我仔repeat做大仔了)...

另外我今年冇報自行及大抽獎,因為我太太想佢做大仔,所以經過compromise 之下,我地決定下年(即係今年9月)先參加自行及大抽獎,而我自己搞定我仔今年報小一所有事情。

這一年,很辛苦,真的很辛苦,我仔亦很辛苦,10幾間面試。我完全冇俾壓力佢,每一次都同佢講,我地去玩,去認識新老師新朋友。

這一次又一次的失望(次次收reject信已經收到麻木咗),我又唔可以向我老婆講及呻(因為佢唔buy我,佢想我仔讀多年K3做大仔),眼涙只能往肚裏呑,心中的焦急及憂慮,大家真係感同身受...

今天符碌收到第一個私小offer,心中頓時踏實了好多,如釋重負。雖不是什麼有名的私小,但這一年來我所受的委屈,全都放低了。

後日(6月4日放榜)我會去扣門,不為別的,理由只是為了細佬考小一及學費兩個理由,因為有細佬跟尾,如果官津扣門又符碌扣到,日後細佬條路會輕鬆好多。

各位仍在等offer的家長們,加油!祝福大家都有好消息!

karen55407  叩門不靠符碌  發表於 16-6-3 12:37
hppa  Congrats and add oil  發表於 16-6-2 22:58
   1    0    1    0
存感恩的心

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒

恭喜晒

晞晞爸b  謝謝Orz  發表於 16-6-2 20:50

引用:(以下內容有點長,不喜勿插,謝謝)太久沒

原帖由 晞晞爸b 於 16-06-02 發表
太久沒上EK了,寫這篇文並非想show off,而係自己今年報學校嘅心歷路程 ...
祝你叩門成功。也祝我叩門成功。你成功左記住報喜呀

晞晞爸b  些些!努力!祝你我都成功   發表於 16-6-2 20:58

太久沒上EK了,寫這篇文並非想show off,而係自己今年報學校嘅心歷路程 ...
恭喜你!🎉 祝大家好運

晞晞爸b  謝謝!  發表於 16-6-2 21:12

記得你呀,當年都係細B搵Pn呀!
加油,預祝成功!

晞晞爸b  謝謝你呀😬  發表於 16-6-2 21:13

晞爸,真心恭喜!

晞晞爸b  些些🙇🏻🙏  發表於 16-6-2 21:13

Add oil

晞晞爸b  Thanks  發表於 16-6-2 23:32

回覆:晞晞爸b 的帖子

加油呀

晞晞爸b  Thanks  發表於 16-6-2 23:32

恭喜晒!

老師真係希望佢做大b而repeat k3? 老實佢讀到, 真係唔好side 左1 年囉  

恭喜!不過,其實你無參加大抽獎,無註冊証都可以照叩津校?

首先恭喜你!!
想問 repeat k3 是否即是下屆幼稚園升K3時有空缺?幼稚園畢業典禮進行2次,及幼稚園同學仔全部不同這會否影響心態?

弓起你

回覆:晞晞爸b 的帖子

你仔的case 同我仔一樣! 月份都一樣, 但我仔今年先升k3, 我都諗住同你做法一樣

晞唏爸我好有印象,比較少認識爸爸對孩子求學咁出力(可能我家的那位咩都冇參予)
我家小孩都係今年升小,大家努力加油!祝馬到功成,有“叩”必應!!

冇參加統一派位也可以扣門,未聽過

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+16-06-02+發表(

原帖由 boyi 於 16-06-02 發表
首先恭喜你!!
想問 repeat k3 是否即是下屆幼稚園升K3時有空缺?幼稚園畢業典禮進行2次,及幼稚園同學仔 ...
我女女差不多情況, 虎年12月尾超細女, 原校k3 留左位.... 亦心大心細升小一中

我地幼稚園之前都有唔少repeat k3 做番大仔既case.... 其實都無乜問題, 睇吓老師家長點樣manage.... 好似我女佢知道自己未夠6歲.... 遲d 先讀小一...佢好ok 亦好期待讀多年k3 唔駛返小學咁早起身喎

引用:冇參加統一派位也可以扣門,未聽過 +

原帖由 MT1212 於 16-06-02 發表
唔出奇啊,冇讀過幼稚園都可以讀小一啦,叩門點解吾得?入份申請表姐,又不一定有得見,又不一定收,買個希望

引用:冇參加統一派位也可以扣門,未聽過 +

原帖由 MT1212 於 16-06-02 發表
無問題架, 一早有直資/私校收果d都可以唔玩大抽獎架!

恭喜你,身同感受,我都係自己一個攪哂,報in左差不多二十間。我好彩少少,都有一兩間有offer,但絕不是心儀的。成年以黎都冇法子放鬆,煩完in,煩完報,又要不斷寫信求位,又要顧個仔校內考試要考得好去叩門。直到今日,仲未有好歸宿。係人地太勁?定個仔太差?真係好心灰。但而家放棄就輸,唯有捱落去,盼有曙光。

hppa  Add oil and do your best but do not be too concern about the final outcome  發表於 16-6-3 01:02

MT1212 發表於 16-6-2 23:28
點解唔得 ....放榜後即係第3階段自由收生...只係小學仲有幾多個位剩
‹ 上一主題|下一主題