用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港人, 港地, 讀IS?
go

港人, 港地, 讀IS?   [複製鏈接]

<Quote>

【晴報專訊】粵語地位愈來愈低,有家長甚至以英語或普通話作為子女第一語言。有資深中文系教授指粵語是港人母語,無法取代,父母利用外語教學可能影響子女發音成長,甚至影響彼此溝通。

中大粵語研究中心主任鄧思穎指,不少父母為增強子女外語能力,以英語或普通話作日常溝通語言,但外語非他們的母語,發音可能欠準確,有機會影響子女發音成長。鄧認為,表達內心最真摯想法非母語莫屬,若父母希望與子女進行心靈溝通,母語最有效。
普通話應學 毋須全面取代粵語
政府過往有意推「普教中」、「繁轉簡」,以提高普通話普及程度。資深中文系教授張洪年認為,香港學生應多學普通話,因普通話是國家語言,多學一種方言,可拉近與當地人距離,同時亦增發展機會,但沒必要全面取代粵語,因過往推簡體字及普通話的理由,已不適切香港。
鄧思穎指,粵語擁逾40詞尾、9個音調,較其他語言多,當中的虛詞配搭更千變萬化,香港學生不學習粵語知識,便會與傳統文化脫節,建議政府及老師投放更多時間及資源於粵語教學。

<Unquote>

大家點睇? 為此我都好矛盾, 好迷失. 最近因憂心三歲的女兒IS面試, IS對英語很講究, 所以日常都多用英語溝通, 考到了, 仍擔心開學時跟不上, 所以仍用英語溝通.  如此說來, 以粵語為母語的港人跟本不應該讀IS? 漠非港人除了主流學校別冇他選? 政府為何要求IS收7成港生?

純粹聽聽家長心聲, 多看別人意見, 別冇惡意引起任何紛爭, 以上內容不付事實, 請給意見/更正.

9    0    0    0

回覆:何B仔Adrian 的帖子

家中繼續粵語,學校由N班起一直英文。

我認識大部分的IS父母都是用粤語的、但小朋友的英文都好地道、証明没有必要在家要用英文。 有時聴到D父母講D好香港式英文、音又不準、講得又辛苦、会毛管動。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:港人, 港地, 讀IS?

考IS之前,會set 睡前一小時作英文時間,只看英文書,講英文。考入左,我唔擔心英文跟唔上,冇之前咁堅持每日一個鐘了

我明白, 但成功考到入IS才如此輕鬆, 在家母語, 讓學校教好英文.  但IS的入學門檻, 不是簡簡單單幾個英文字母或詞語嘛.
我大仔都是爺爺麻麻湊大, 雖然現在英文唔差, 但頭兩年讀IS幼稚園時挫敗感好大, 老師直頭在成績表評語上寫: he is reluctant to speak English, 不知是否因為呢個評語令到佢搵IS小學都難. 當時好後悔我沒有努力跟佢在家多練習英文呢?

直情應該唔教英文拉。這是外語,外國都是中學才教外語

我以前都認為幼兒階段, 先要學好母語才學外語, 但假若決定讀IS, 學前若不苦練英文, 跟本冇機會掙到IS學籍, 從此就跟IS說bye bye.
補充少少: 雖然我唔敢話自己英文很了得, 但我唔認自己係核突英文人架, 我都是自幼稚園開始一直讀英文書院, 之後都有出國留學, 除英文也懂法文, 在外資工司公作十多年

samsam123321 發表於 16-4-26 16:32
直情應該唔教英文拉。這是外語,外國都是中學才教外語
唔教英文, 間學校要執笠喇喎, 唔通搵阿茂去讀咩

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-26+17:05

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-26 發表

我以前都認為幼兒階段, 先要學好母語才學外語, 但假若決 ...
其實你去in幼稚園面試時都係得果兩歲幾,你想佢語言有幾勁?我相信能夠掌握其基本溝通係咪就夠?我唔覺得需要100%講英文囉

dbchu 發表於 16-4-26 17:38
其實你去in幼稚園面試時都係得果兩歲幾,你想佢語言有幾勁?我相信能夠掌握其基本溝通係咪就夠?我唔覺得需 ...
問得很好, 我都想這樣問學校. 上年我四月女兒被邀請去Abacus play visit, 當時只得兩歲4個月大, 唔太識講野, 老師叫佢做的, 做到一些, 做唔到一些, play visit 之後, admission staff是這樣回我e-mail:

Thanks very much for coming for a play visit on Wednesday.

Unfortunately we do not have a place available at the moment but your daughter will remain on our waiting list. When she is next on our waiting list, we will invite her for another play visit. At the next visit the teachers will be looking for a little more language from her.

自此, 我沒辦法唔改變, 生怕再有機會時又錯失嘛.

回覆:dbchu 的帖子

學位僧多粥少,機會係留給有準備的人,未收到心儀offer, 多用英語,練聽說能力係唯一可以做的事。當然,我的大前提係不放棄母語

我真的沒有放棄母語,我明白母語既重要性,到現在我仔8歲了,在職媽媽,我幾忙,幾攰都好,我每晚睡前都堅持同阿仔一齊讀中文故事書,當中有些中文字我也不懂,我會同佢一齊查字典。只是女兒我暫時我要解決眼前問題先,之後再作打算。

Remember the original purpose of International School is 外國人, 港地, 讀 IS. 外國人 doesn't have to mean people of a certain skin colour, but the general expectation is they will (eventually) be living most of their lives in 外國.

港人, 港地, 讀 IS would be like bringing up a 港人 to be like a 外國人, and will inherit both the advantages and disadvantages of a 外國人 living in HK. Some believe the advantages will outweigh the disadvantages, some aren't so sure.

This is a recurring topic that has been discussed many times in this forum.

引用:Quote:dbchu+發表於+16-4-26+17:38+其實你

問得很好, 我都想這樣問學校. 上年我四月女兒被邀請去Abacus play visit, 當時只得兩歲4個月大, 唔太識講野 ...
你依個情況就算佢mother language係英文一樣會發生,我覺得可能係要你小朋友主動同talkative?

dbchu 發表於 16-4-26 18:30
你依個情況就算佢mother language係英文一樣會發生,我覺得可能係要你小朋友主動同talkative?

...
Native speaker 都有如此遭遇我真係唔知道,就算真係的話,佢地都唔會擔心英文,因為係佢地既母語。但我地呢啲唔係native speaker嘛,遇到這情況,我唔知其他人會點,可能會繼續我行我數,照全粵語,但我唔敢把孩子既書途押下去作賭注囉!就當我冇吉屎啦⋯⋯ 同埋要我小朋友主動talkative 都要佢儲夠詞彙先有野talk架

He is reluctant to speak English. It has to do with his willingness, not ability. I understand how you feel when you find yourself in such a dilemma. But my experiences with my two boys (5.5 and 3.5 year old now) reveal that it is more about characteristics. Just keep on what you have been doing for the bilingual development of your kid.

引用:Quote:dbchu+發表於+16-4-26+18:30+你依個

Native speaker 都有如此遭遇我真係唔知道,就算真係的話,佢地都唔會擔心英文,因為係佢地既母語。但我地 ...
等同local school interview, 大把小朋友用廣東話母語考,大把都只係waiting list, 唔通佢地又係唔識廣東話咩,大把local 小朋友考local school 十問九唔應,只係interview 未表現得到學校要求又有幾奇?

Some families adopt a role play strategy, i.e. one parent talks in English and the other in Cantonese.

回覆:港人, 港地, 讀IS?

學好英語,不用放棄母語。好多例子學校英文,家庭中文,孩子不失掉母語,又有高水平英語。不過,廣東話咁了lung,咩「蛋家雞見水」的俚語,就未必全部明晒,因為真係少用。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:dbchu+發表於+16-4-26+18:30+你依個

Native speaker 都有如此遭遇我真係唔知道,就算真係的話,佢地都唔會擔心英文,因為係佢地既母語。但我地 ...
大把人去interview local kinder, 廣東話都吾肯開金口吾講野啦,不過local school不會質疑你吾識廣東話。但IS見你吾肯講會當你吾識囉。所以重點吾係英文夠吾夠好,係肯吾肯在interview時開金口,如果本身怕醜當然蝕底,事實IS就係鐘意吾怕醜的小朋友。

‹ 上一主題|下一主題