用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大部分直私面試是否通常在K2學期發生? ...
go

請問大部分直私面試是否通常在K2學期發生? [複製鏈接]

我仔現就讀K1,9月升K2,想了解一下如要考直私的大概時間表。直私面試結果通常是幾時知?K3上學期?大抽獎是在K3下學期?謝謝解答!

9    0    0    0

回覆:panda_clau 的帖子

回覆:請問大部分直私面試是否通常在K2學期發生?

大部份要 K2 成績表副本,好少部份要埋 K1. K3 派上學期成績表時已考晒放榜。K3 成績表只在叩津校門有用,大約就係貢上下時間。直私小最早報考的是音小,你以他為準,跟住其他排山倒海到。

英華,真道,優才,音小 好早. 有心請留意website

回覆 panda_clau 的帖子

通常K2下學期開始(即係農曆新年之後),有D直資或私小就有小一入學簡介會,及開始遞交小一入學申請表。過去幾年,最早報名及安排小一面試有優才、真道及音小,K3上學期不同直資及私小有結果,K3下學期就係大抽獎結果。

回覆:HappyCheerBaby 的帖子

謝謝各位既回覆及指教!請問是否大部份學校都需要交portfolio ? 應該幾時準備好比較適合?謝謝!

引用:謝謝各位既回覆及指教!請問是否大部份學校

原帖由 panda_clau 於 16-04-06 發表
謝謝各位既回覆及指教!請問是否大部份學校都需要交portfolio ? 應該幾時準備好比較適合?謝謝!

...
第一,唔係間間收。第二,唔係個個收表都鍾意收,有時有臉口睇。第三,收了也不知會否睇?第四,個個都擺豬肉奬,寫同一樣內容 ,不吹谷重創意玩吓音樂睇體育,多家庭照,(除非你暗示好有財力攺善吓校舍), 你要諗真有乜嘢會拎到百忙的老師有興趣睇你扮嘢超過 30 秒。如我再要考,一定唔做。

有些學校在K2下學期已經報名同面試,有些有8月暑假時,高峰期就是9至11月,當然有些去到年底!當中2nd in在11月已經開始及完成添

most at K3

引用:Quote:原帖由+panda_clau+於+16-04-06+發表

原帖由 stockmike 於 16-04-06 發表
第一,唔係間間收。第二,唔係個個收表都鍾意收,有時有臉口睇。第三,收了也不知會否睇?第四,個個都擺豬 ...
咁係咪即係唔交都冇咩影響?有冇一d學校一定要交架?或自由選擇?

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-04-06+發表

引用:Quote:原帖由+stockmike+於+16-04-06+發表

咁係咪即係唔交都冇咩影響?有冇一d學校一定要交架?或自由選擇?
我未聽過一定要交,限交幾多張就聽過。如有時間又想做請簡單明確及少紙,其實無乜人關心你家庭生活照片及包裝是否特出,整齊唔太多字明確又有位擺縮印 cert 已很足夠。順便 draft 定求位信,反正都要諗,一次過 draft 埋。

回覆 panda_clau 的帖子

有d話收,但你可以無交;亦有d吾收。
如果你重視考小一的家長,考吾到、派吾好,會叩的,咁整番份啦。做portfolio係幾煩,來來回回揀相花好多時間,亦只係marginally有用,但你做完會了解小朋友多左,亦係家長可以為小朋友出力的地方之一。

交與不交,好自由,但未聽過有人唔交。
K1開始儲定有用的CERT,如運動,音樂,學術,美藝各一些,到時慢慢選用那張。

引用:交與不交,好自由,但未聽過有人唔交。K1開

原帖由 five555 於 16-04-07 發表
交與不交,好自由,但未聽過有人唔交。
K1開始儲定有用的CERT,如運動,音樂,學術,美藝各一些,到時慢慢 ...
我就係第二年無交嗰個,聽天由人命

k2暑假開始有form開始填下,k3開學的9-11月是高峰期,有的交表、有的開始面試,有運就有second in。Portfolio可以開始構思,總有幾間話可以交,到時好多人心思思想交,不如依家做定。

回覆:maymay321 的帖子

謝謝各位指教,請問那裡可找一些portfolio 的reference呢?Thx!!

我直頭唔知要整 portfolio, 我地以為夾下幾張沙紙就係 portfolio.

In 左七八間直私包括 TSL, SGJS, KTS, 全部去到 final interview

‹ 上一主題|下一主題