用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘x思小一面試班?
go

九龍塘x思小一面試班? [複製鏈接]

邊個老師比較好?

8    0    0    0

引用:邊個老師比較好? +

原帖由 eltonmi 於 16-03-09 發表
邊個老師比較好?
Miss Leung

引用:Quote:原帖由+eltonmi+於+16-03-09+發表邊

原帖由 咪臣 於 16-03-09 發表
Miss Leung
Why she is the one better? How about ms Cheung?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+16-03-09+發表Miss+L

原帖由 my_lau_wong 於 16-03-09 發表
Why she is the one better? How about ms Cheung?
Ms Cheung taught my daughter until last Oct. my daughter likes going to her class very much.

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+16-03-09+發表Miss+L

個個讀個間都係搵佢啦。紅牌阿姐!

引用:Quote:原帖由+eltonmi+於+16-03-09+發表邊

Miss Leung
謝謝你!唔知這裡有冇上過的小朋友家長可以分享下呢?

引用:Quote:原帖由+my_lau_wong+於+16-03-09+發

個個讀個間都係搵佢啦。紅牌阿姐!
下.... 大件事啦,完全唔知

回覆:my_lau_wong 的帖子

我都想知。

回覆 eltonmi 的帖子

有朋友既阿仔上過依間,阿仔上完變得好緊張,最終只得一間offer,脾氣差咗;另一朋友既阿囡上過一年課程,跟最top既老師,考小學都係考到二線學校;再另一朋友阿仔同我阿囡一樣,冇上面試班,反而考到好多心儀學校。

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+16-03-09+發表個個讀

下.... 大件事啦,完全唔知
第一次聽人話唔知

回覆:九龍塘x思小一面試班?

其實上唔上面試班見人見智。不過隨著K2小一面試即將開始,大把打手在發放假消息。始終EK係網絡世界,有心讀倒不如請教自己朋友、親戚仲好。費事畀人呃

回覆:九龍塘x思小一面試班?

讀呢D唔係好幫到,眼見模擬面試有唔讀嗰D亦可好高名次的,實際亦最後考到一線,而一路讀住的不見得在模擬面試大躍進,咁讀嚟做乜?

hppa  agreed  發表於 16-3-14 16:42

回覆 eltonmi 的帖子

我唔知依家係點, 但幾年前我小朋友係呢間上面試班, 佢地D教材竟然有好多錯處, 包括串錯字, 所以好唔好就見仁見智啦.

我不建議到這家耶⋯我們很多同學包括我都是幾個月的用家⋯這是名氣最大,但是效果最不好的面試班**

為何這樣說,我未讀過,但在揾緊呢間的資料,先決定報邊間

引用:我不建議到這家耶⋯我們很多同學包括我都是

SoLM 發表於 16-3-11 02:37
其實間間都唔建議,面試班冇用,講過n次。
大家喜歡俾D錢去令自己安心D啫

retriever  so true  發表於 16-3-21 11:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-11 11:51
大家喜歡俾D錢去令自己安心D啫

心態上真係冇得輸. 考到好學校就話面試班好有用,考唔到就同自己講已經做左最好嘅安排, 盡晒力.

我表妹個仔舊年就係讀e間面試班,次次接放學,問個導師點,個導師一直都話佢個仔好得好叻,去面試冇問題。跟住到五六月去考音少,優才嗰啲,點知衰晒,表妹返去問個導師試點解,個導師話因為牙仔係一線學生,嗰啲二線學校唔收,要考番一線先得!(真係笑死我)

跟住表妹覺得唔對路,打畀我呻,咁我介紹左我女以前個間俾佢!我女以前都考到所謂神校架!不過抽到好野,又有個妹跟尾所以以忍痛放棄!佢個仔上去做評估,點知阿老師話佢d學術唔得,中英文認字好差,又唔係好願意讀,排卡講故事個d又無纙輯,又坐得唔好周身郁!我表妹初頭都唔信,點知老師俾返段片佢睇,即刻謝曬。跟住表妹話牙仔平時有去上英文堂中文班,唔應該唔識啲字。老師又問咁平時有冇同小朋友一齊讀下書認下字,跟住表妹話好忙,諗住出去上堂就得。牙仔係讀SC ,老師都有講平時坐得唔係咁好,但係X思面試班的導師話呀仔坐得都OK ,所以以為去面試冇問題。

結論,如果父母冇擺心機時間落去教個仔,去咩面試班都冇用!揀導師都要小心,唔好搵啲淨係識講小朋友叻,但係又講唔出小朋友嘅問題同點樣去改善嗰啲。

hippoo  can u pm the interview class info, tks!!!!!!!  發表於 16-3-30 18:45
hppa    發表於 16-3-14 16:44

my son attended 8 lessons, then he quitted. every time, i was told he was not paying attention, did not sit well..... no solution, suggestion given..... his teacher was mentioned above
‹ 上一主題|下一主題