用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家KT 及 KTS,你們會點㨂?
go

聖家KT 及 KTS,你們會點㨂? [複製鏈接]

無弟妹跟尾,請各位指教!

hppa  KTS  發表於 16-2-25 16:37
   10    1    1    0

引用:無弟妹跟尾,請各位指教! +

原帖由 kch04 於 16-02-20 發表
無弟妹跟尾,請各位指教!
KTS

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

KTS.  

回覆:聖家KT 及 KTS,你們會點㨂?

唔該

KTS

KTS for sure!

KTS

Kts.

我反而有興趣想知大家點解咁一致會揀KTS呢?

sell2japan    發表於 16-4-27 19:53
MrBeast  不能用數據解釋的   發表於 16-2-22 12:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sure KT
Kts 升中。。。有啲可以好差

引用:我反而有興趣想知大家點解咁一致會揀KTS呢?

原帖由 hkpapa852 於 16-02-22 發表
我都唔明點解一面倒揀KTS? KT聖家津校免費更有band 1中學backup, 校風好,女仔又純又乖。可能成績未必有KTS標清,但亦不會差很遠……用每月幾千(可能更多)去換些微成績,真的no doubt, for sure去揀KTS?  真心求教!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-22+發表

原帖由 vkbb0413 於 16-02-22 發表
我都唔明點解一面倒揀KTS? KT聖家津校免費更有band 1中學backup, 校風好,女仔又純又乖。可能成績未必有KTS ...

爬吓文的話,就會知兩間聖家的功課冠絕九龍區,家長學生都大壓力,我記有條thread討論聖家的功課,搵到的話quote俾你睇

vkbb0413 發表於 16-2-22 12:25
我都唔明點解一面倒揀KTS? KT聖家津校免費更有band 1中學backup, 校風好,女仔又純又乖。可能成績未必有KTS ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2963812

回覆:lauwingtai 的帖子

我有爬哂所有聖家嘅post, 但我自行仍然揀咗聖家。上年有去open day, 女學生俾我印象好好,亦有問過現在家長意見,有人話辣,亦有人讀得好開心……小女幼稚園亦出名功課多,但算做得快,所以我估聖家應該handle到。

有幸也有KTS 2nd, 如果有final offer,都要好好想清楚!

hkpapa852 發表於 16-2-22 08:55
錢係好大问題,又無中学backup,但……
—年只有長假後既三考(無測驗無quiz),少功課,少默書(又唔計落成績表),男女校(小学我喜欢男女校),升中好,校園靚……或者都有人会考虑

聖家。看過KTS的中學allocation, 覺得added benefit 不是太多。如果要得到好的中學青睞,努力是在所難免。

好多家長都覺得學費免費好, 但我識人讀聖家, 多功課多測驗都暈, 攪到那小朋友本來性格開朗到好沉靜, 成日說好唔舒服好累, 聖家唔駛錢真的不是個個都讀到

hppa    發表於 16-4-27 12:07
MrBeast    發表於 16-2-22 15:01

vkbb0413 發表於 16-2-22 12:25
有直屬中學係有一定好處...但去到升中選校...若果想要搏一搏...就只可以報直私 或自行果2個位
統一階段 乙1唔填直屬中學.....就要自行計下風險了...即係局限左選擇 ~~~

mcl203 發表於 16-2-22 14:12
有直屬中學係有一定好處...但去到升中選校...若果想要搏一搏...就只可以報直私 或自行果2個位
統一階段 乙1 ...
有直屬中学仲有—点要考慮,除非一心一意上中学部,否則升中支援同排名資料近乎0,要外闖要花更多功夫。

有朋友個女讀聖家,佢話學校話得成績最好的一班穩入中學,因為仲要留位比九龍城聖家,入唔返果D要抽籤

‹ 上一主題|下一主題