用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大圍英藝, 馬鞍山綠茵 K1, 邊間好?
go

大圍英藝, 馬鞍山綠茵 K1, 邊間好? [複製鏈接]

好難決定, 請問大家有咩意見?
   1    0    0    0

引用:好難決定,+請問大家有咩意見?

原帖由 elee1212 於 16-02-17 發表
好難決定, 請問大家有咩意見?
我小朋友讀過英藝,我建議你揀綠茵

回覆:大圍英藝, 馬鞍山綠茵 K1, 邊間好?

樓主選近屋企那間吧,2間都是雞肋,另外,有冇報迎海學之園?

回覆:大圍英藝, 馬鞍山綠茵 K1, 邊間好?

我小朋友讀緊綠茵,教我仔既兩位班主任都好好,老師有愛心,語境好好。雖然唔係咩名幼,但我唔覺得係鷄肋。

回覆:paris308 的帖子

同意,我比較過綠茵同其他名幼k1課程,講真真係差唔多,而老師好有愛心,自己小朋友又鐘意返學,個人覺得真係唔算雞肋喎

回覆 paris308 的帖子

同意 x 2 . 綠茵一D都唔雞肋. 佢只係冇咁出名, 課程一D都唔淺, 我小朋友考小學, D小學老師望到本手冊內容, 嚇一嚇都話咁多功課做, 意思是指學D野咁深. 我都有不滿學校的地方, 但問心過句, 語景真的一流, K3已學緊部份小一二的東西, 跟到的話, 上小一應該不難適應.

回覆:waiwaileung1 的帖子

我小朋友而家讀緊greenfield pn ,我自己就嘛嘛地滿意,覺得老師無乜愛心,只一味谷小朋友學術,而且k1已有offer, 都唔會再升greenfield 的k1

回覆 kkgai 的帖子

對, 我只是同意不是雞肋, 但我認同綠茵是谷學術, 喜不喜歡, 看看家長自己本身所需. 至於有冇愛心, 我想睇下遇著D咩老師, 我小朋友過班D老師不錯, 但認識別班家長都有說老師沒有愛心.

回覆 mrsloklok 的帖子

有in到迎海學之園, 不過waiting list, 打左去問, 都係話有就會通知

真心希望大家唔好再用D "雞肋"呢D睇唔起人哋幼稚園嘅字眼.  有無諗過讀緊呢兩間幼稚園嘅家長嘅感受?

其實我小朋友本身讀緊英藝N班, 考慮緊幾個問題:

因我屋企姐姐講英文, 唔知英文方面有幾多係學校令佢有進步, 但我個小朋友Aa (for Apple, Aeroplane)- Zz (for Zebra, Zero) 已全部識晒, 亦已識簡單英文對答.  至於普通話, 肯定係學校學返黎, 眼耳口鼻手山果天大小米肉蛋...等生字佢全部都識晒, 佢已識用英文, 粵語數有幾多張椅, 幾多隻雀.   英文1-20, 普通話, 粵語既1-10佢都識講, 佢識分用英文對答, 同粵語對答.  仲有十幾首英文普通話歌, 我個小朋友隨口唱住, 佢上年8月依家2月, 上左7個月課, 已有K班程度, 小朋友亦返得開心, 英藝其實真係好ok.  而我個小朋友1班有20個學生, 1個外藉班主任, 1個本地班主任, 再加1個普通話老師, 而英藝最大賣點係佢多外藉老師, 一間學校有成6,7個外藉老師, 而d老師主要都係英國, 澳洲等地方黎.  依家我個小朋友個班主任就係英國黎.  

而因返工順路, 我地可以搭馬鐵自己送小朋友返學, 放學由姐姐接, 唔洗校車. 綠茵就要搭校車.

但英藝校譽麻麻, 擔心第日升小學扣門或揾直資學校, 人地一見英藝個名就已扣減d分.  另外開學頭4個月已換左3次外藉班主任, 加上之前九龍塘校發生事, 見學校處理手法都有問題, 擔心日後有起事上黎學校未能公平公開處理.  另外學校行政亦真係幾混亂.

至於綠茵, 揀佢係因為覺得佢語境都幾好, 亦無聽過有咩唔好既野發生 (至少新聞無報過), 喺BK見d comment亦話小朋友返得開心. 我同小朋友上過幾個月綠茵playgroup, 見佢地既外藉老師係印巴藉, 唔係真正既NET.  而學校有3,4位外藉老師, 問過學校, 佢地話按教育署規定, 每班每15個學生就有1個老師, 30個學生就會有2個老師, 唔可以確定1班最多會有幾多個學生, 所以亦有諗緊係咪無咁好呢?

我打算比小朋友第日上直資小學, 擔心到時d小學會唔會一見英藝個名就唔想收呢個學生.  依家仲15, 16轉唔轉好.

我唔明點解你會擔心第日升小學扣門或揾直資學校, 人地一見英藝個名會減分? 間小學收唔收個小朋友都係睇面試表現啫.

我都諗緊,但由於仔仔是超級細仔,所以考慮緊GREEN FIELD K1定BOX HILL N班

回覆 vpo0615 的帖子

因英藝之前好多負面新聞, 好多人一聽倒英藝個名已覺得唔係好野.

但都唔影響小朋友嘅學習吖.

回覆 vpo0615 的帖子

當然, 問題係若果有另一間更同類型但更優質既學校, 咁當然想揀間優質d, 問題係綠茵同英藝差唔多, 而我只係上過綠茵playgroup, 並非真正用家, 所以先喺度問.

回覆:大圍英藝, 馬鞍山綠茵 K1, 邊間好

我情況同你差唔多,我小朋友有英藝同Joyful K1 Offer,兩間學校差唔多唔知點簡好。

Joyful 口碑及聲譽也不錯

引用:+本帖最後由+elee1212+於+16-2-23+09:42+編

原帖由 elee1212 於 16-02-22 發表

其實我小朋友本身讀緊英藝N班, 考慮緊幾個問題:
同意英藝其實唔係咁差,我阿仔都係識晒呢啲嘢,self discipline 方面亦有進步,呢啲我好相信係學校學返黎,而阿仔返N都返得好開心。

我個仔都有greenfield offer, 但我應該兩間都唔揀

回覆 elee1212 的帖子

我同你一样,我BB是細仔11月才读英zenith,當然無你bb咁厲害。請問你是咪英普班,你覺得班主任和net對bb有愛心嗎?我都唸緊k1讀邊間。我都有以上2間的offer.
‹ 上一主題|下一主題