用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 培道
go

德望 vs 培道 [複製鏈接]

德望有2in (當然不是一定收或唔收),培道有offer !! 如果德望真係收,但我簡培道是否好傻?

我自己大家會話德望咁好彩收左你先諗啦,但係想聽聽大家意見!

利申:我不是會報好多興趣班,會好谷的家長!

3    0    0    1

GH—路升上去係band1中学,培道係band2中学~唔难揀?

回覆:JUNE408 的帖子

德望

個人不太喜歡幼稚園已開始女校,但還是會選德望

回覆:德望 vs 培道

如果你谷, 小朋友又谷得, 當然是GH 好. 但你唔谷, 入到德望都是找死.

而且培道課程原來都唔淺, 話深果d 學校簡直是癡線.

我以為培道happy school,課程淺添,有幾深呀,多功課?

培道功課好淺的

引用:如果你谷,+小朋友又谷得,+當然是GH+好.+但

原帖由 大埔之友 於 15-12-31 發表
如果你谷, 小朋友又谷得, 當然是GH 好. 但你唔谷, 入到德望都是找死.

而且培道課程原來都唔淺, 話深果d  ...
Agreed with 入德望唔谷是找死幼稚園還可以,上到小學就知食老本係唔會夠!

仲要唸有無弟妹近尾、學費,gh 要由幼稚園交到中學,培道如直升,只比小學

如果覺得自已個女係小淑女格 or 想佢係啦 ... 選德望啦 ... 我都好喜歡呢間 !

引用:仲要唸有無弟妹近尾、學費,gh+要由幼稚園

原帖由 nette_ng 於 15-12-31 發表
仲要唸有無弟妹近尾、學費,gh 要由幼稚園交到中學,培道如直升,只比小學

...
沒有弟妹

你有能力買到豪宅的,但你會選擇用呢舊錢買豪宅,還是想鬆動d買普通私人住宅?

課程淺擔心上到小學冇競爭力,課程深又擔心太谷
到最後,都係要睇下家長點定位

回覆 JUNE408 的帖子

唔會傻, 我都有報培道和德望
不幸地, 兩間都reject, 但如我2間都有offer 的話, 我都會選培道

利申: 你放棄邊間都對我無影響, 因爲兩間都reject 咗我, 我無機架啦

引用:回覆+JUNE408+的帖子 唔會傻,+我都有報培

原帖由 piggymonkey 於 15-12-31 發表

唔會傻, 我都有報培道和德望
我自己都好喜歡培道,而且又有學卷又100%上小學!我知有好多家長都覺得培小係二缐,但不是每個小朋友都一定要係一缐!我自己同老公都唔係十分進取的人、怕入左GH之後做得唔夠多而累左個囡!不過我都會去GH 2nd in見識下

Vote for gh

Yes, 去見識當然要啦, 無理由有2nd in 都唔去
都係嗰句, 到時2間都有offer 再算, 每人都有唔同考慮, 選定咗就唔好後悔

有朋友個女讀培道, 我唔知佢成績, 亦唔知佢讀得開唔開心, 因為無問, 但係佢行出LEI 好有自信心, 唔錯.

阿女讀GH P3, 並不是如其他家長說”谷”, 反而有DD Hea.  無論功課量, 默書次數, 都比阿仔讀的官小少好多, 所以有時間培養佢看課外書.  

引用:有朋友個女讀培道,+我唔知佢成績,+亦唔知佢

原帖由 happybibi 於 15-12-31 發表
有朋友個女讀培道, 我唔知佢成績, 亦唔知佢讀得開唔開心, 因為無問, 但係佢行出LEI 好有自信心, 唔錯.

阿 ...
其實二間都係好學校

引用:Quote:原帖由+happybibi+於+15-12-31+發表

原帖由 JUNE408 於 15-12-31 發表
其實二間都係好學校
個人唔喜歡天主教女校,所以無報德望。培道係我心儀,入到非常開心。論名氣學術,一定德望贏哂。
我相信兩間學校好唔同,前者比較嚴厲,聽過用家朋友分享,知道老師會用較嚴苛方法訓練學生。培道係愛心學校,對小朋友有品格要求但以寬容正面方法幫助學生成長。
都好睇家長取向。

恭喜你有德望second in. 祝順利!

正常一定選德望,但德幼唔深,上小學真的第二個轉變,可以話冇老本可食,冇得靠學校,家長要狂谷。

‹ 上一主題|下一主題