用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教: 排s位期間可選讀什麼學校?
go

[學校] 請教: 排s位期間可選讀什麼學校? [複製鏈接]

小兒正讀學前班,但原校K1不收,亦沒有其offer;由於評估為自閉及發展遲緩,相信主流根本無法考入
請問輪候s位期間有什麼學習選擇?

(曾接觸領思,可是課程太貴,比一般幼稚園貴很多,又不接受學券,是否還有其他選擇?)
   0    0    0    0

回覆:ckp2008 的帖子

搵多幾間幼稚園,一月之後,好多k1位放出來,屋邨幼稚園好多時都會有位的。

回覆:ckp2008 的帖子

楊震有密集班,平過領思,用抽籤形式來揀學生,但個人覺得話就話抽籤,但好唔透明,不過都可以報左先,仲有協康密集,要排隊輪候,老師好好,不過都唔平!屯門都有友愛邨的育智中心密集,但呢個要大人陪同上堂,不過最平,聽講要收生足先開到班。

引用:小兒正讀學前班,但原校K1不收,亦沒有其of

原帖由 ckp2008 於 15-12-28 發表
小兒正讀學前班,但原校K1不收,亦沒有其offer;由於評估為自閉及發展遲緩,相信主流根本無法考入
請問輪候 ...
一定貴過幼稚園,極小班教學,專業治療師訓練,根本冇得同幼稚園比較。

想請教S位即係咩?

引用:想請教S位即係咩?

原帖由 gqmummy 於 15-12-29 發表
想請教S位即係咩?
特殊幼兒中心,返全日,有齊3T治療師(物理,職業,言語)及護士,專收中度至嚴重障礙兒童。

如果想俾小朋友讀S 位之前, 早D 做訓練,,咁就考慮下坊間密集式訓練

想平d
唯有一周/隔周上ST/OT/幼兒導師,
然後自己努力做家居訓練。
以前有一周兩天密集班

你上網check朗研社看看還有沒有?

試吓考愛心教會學校

其實,樓主都係等吓邊 d 幼稚園會放翻k1位出黎! 間間打去問吓有冇後備位, 有時好多都話等到6,7月至做後備位!
另外,自己都搵定 d 个別訓練, 社交小組, 或者私人 playgroup , 務求小朋友唔可停係到嘥時間, 點都要有訓練/返學俾佢,
我係過來人, 我住元朗, 我个仔屬兔, 當年係最多小朋友入幼稚園嘅一年, 我報咗15,6間, 好多都唔收, 因為無語言能力 (當時講唔到單字), 同埋排緊政府 s 位 (特殊學校), 真係9月無學返架! 好傍惶, 4月仍未有幼稚園收, 最後勉強有間新開元朗村校幼稚園肯收咋! 但同時間收到政府信, s 位排到, 所以去咗讀特殊學校!

非常感謝各位意見及資料!

回覆:請教: 排s位期間可選讀什麼學校?

另外,樓主試下集中下午班個d 學校, 因為通常比較多人放呢d 位。仲有可以用上午的時間做其他訓練

回覆 KCHK 的帖子

好主意!! 謝謝

methy 發表於 15-12-29 20:27
特殊幼兒中心,返全日,有齊3T治療師(物理,職業,言語)及護士,專收中度至嚴重障礙兒童。

...
THANKS~

VictoriaMa 發表於 15-12-30 22:06
試吓考愛心教會學校
愛心教會邊度有?
我而家囡囡上緊言語班, 咩都無做.. 唔知幫唔幫到她

引用:小兒正讀學前班,但原校K1不收,亦沒有其of

原帖由 ckp2008 於 15-12-28 發表
請問輪候 ...
我女之前的情況同你一樣,但冇你江好彩有 n 班收佢,考 k1 又有學校收最後就返油麻地楊震,但學費震成八九千蚊一個月,因為佢地包左 3T 的服務比其他我機構平,我讀左九個就退學,因為我女已經派到 S 位,你如果有問題問就 pm 我啦,我可以比多 d 資料關於依方面

回覆 kiki_kittyhk 的帖子

Kiki-kitty, 請問您覺得楊震密集好唔好吖?同埋你排s位排左幾耐?

回覆:gqmummy 的帖子

特殊幼兒中心

回覆:DollyCC 的帖子

s位-特殊幼兒中心

引用:回覆+kiki_kittyhk+的帖子 Kiki-kitty,+請

原帖由 love_son 於 16-02-16 發表
回覆 kiki_kittyhk 的帖子

Kiki-kitty, 請問您覺得楊震密集好唔好吖?同埋你排s位排左幾耐? ...
楊震密集的老師好好只係有少少管理層問題,我排左 S 位一年三個月就有

‹ 上一主題|下一主題