用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一月份自主派位報名(喇沙書院 vs 聖若瑟 ) ...
go

一月份自主派位報名(喇沙書院 vs 聖若瑟 ) [複製鏈接]

我仔數學競賽成績比較好,曾經在去年華夏杯中取得決賽一等獎,成績在60同級同學中排12左右。小學屬於Band2。我仔比較活躍,辯論隊,Lego等活動都參加。他非常貪玩,不是願意死做功課的那種。
老師推薦一月份試一下聖若瑟。喇沙書院的數學一向不錯,我也有意去試試。但是為了保險,我只會在喇沙書院和聖若瑟之間撿一間,然後另外選一所排名靠後的Band1學校。

不知各位有何建議。

MCLIAN  其实如囝囝口才了得 , 喇沙未必無机会 ,我覺得可以一試。  發表於 15-12-2 00:26
王家爸爸  華夏杯一等獎對申請兩間都無太大幫助,原因係太多人有。  發表於 15-11-30 09:25
elbar  魚與熊掌   發表於 15-11-29 23:06
   1    0    0    0

引用:我仔數學競賽成績比較好,曾經在去年華夏杯

原帖由 mrying 於 15-11-29 發表
我仔數學競賽成績比較好,曾經在去年華夏杯中取得決賽一等獎,成績在60同級同學中排12左右。小學屬於Band2 ...
唔好介意,我係講事實同你分享下。二線學校全級六十人考十幾,其真只屬於中上左右。而聖約瑟同喇沙呢個級數學校,大把一線小學十名內會去報。如果去報呢兩間好大機會會落空,浪費左一個自己既機會。

siden    發表於 15-11-30 10:09
王家爸爸    發表於 15-11-30 09:37

醒目開學勳章 王國長老

mrying 發表於 15-11-29 21:13
我仔數學競賽成績比較好,曾經在去年華夏杯中取得決賽一等獎,成績在60同級同學中排12左右。小學屬於Band2 ...

另一例子, 不過係考直資同林護加荃官.

二線中至尾小學, 全級頭幾名, 華夏盃係香港預賽既一等獎 (最勁既係深圳既終極比賽丫), 考英華連 2nd in 都無, 兩間 B1A 都無緣.

以你仔 12/60, 當全校真係平均地各 banding 係 1/3, 你仔係 B1B 學生.

你要揀其中一間無問題, 自行時好多都會搏, 但你自二個間真係要好小心咁去揀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

二線小學成績排12/60,除非游水好叻,應該機會唔高。老實講,可能兩間華仁、高主教等更適合。

miriam 發表於 15-11-30 00:36
另一例子, 不過係考直資同林護加荃官.

二線中至尾小學, 全級頭幾名, 華夏盃係香港預賽既一等獎 (最勁既係 ...
我反而覺得佢有機會係邊緣人,原因係二線小學,B1比例唔會太高,可能只有20-25%。
另外,學校得60人,其中三、二個發力,其他人既名次既變化可以好大,唔可以太進取。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-30+00:36+另一

原帖由 王家爸爸 於 15-11-30 發表
我反而覺得佢有機會係邊緣人,原因係二線小學,B1比例唔會太高,可能只有20-25%。
另外,學校得60人,其中 ...
點解我畀二線中至尾呢個例子,你應該明既

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-30+00:36+另一

另外,學校得60人,其中 ...
學校為求業績唔會理咁多。

當日聽到某校老師叫家長放晒兩間 B1A 我已經話癡線。

文又唔得,武又唔得,即係無特異功能,咁樣放自行炒硬。

老師咁叫之下家長洗濕左個頭,大抽獎時焗住甲乙一都要放荃官,甲乙二先可以放其他。

話明大抽獎,有幸碌中家長都唔知係自行定大抽獎入,但對學校黎講業績即刻靚晒。

個家長交晒自行後有畢業學生家長同佢講,話佢地學校頭幾名等於一線學校 B1B-B1C,佢先知點解我話佢咁勇去陪跑。

最終大抽獎入左乙二。

回覆 evacalbee 的帖子

1. 過去兩年,我仔的小學僅一人入讀聖若瑟,無人入讀喇沙書院。2. 今年兩校的自行位與去年大致相同,喇沙書院 76人,聖若瑟54人。

首先非常感謝各位的回复。
我補充一下,我仔在環亞太盃及新加坡數學競賽中均進入過香港賽區前三名,另外在區比賽中奪冠,加之課外活動非常豐富,老師建議在成績不算突出的情況下,上博一線。
本來,因為喇沙書院的數學特別強,我們一直對喇沙書院印象不錯,但是周邊人都講喇沙書院只注重成績,而聖若瑟則注重全面發展。因此特向諸位請教,在只能二選一的情況下,那間更好一些。
再次感謝!

但就算俾你搏到入LS, 阿仔跟得上嗎?佢英文程度好嗎?上top英中,英文好就事並功倍,不竟上到中学,好多科用英文教,只係得数好就辛苦了,到中四揀科唔知夠唔夠人爭~~

聖言、林護、曾肇添唔考慮嗎?

little_yolky  我親戚小孩一線1X/1XX人都無得in。  發表於 15-11-30 16:41
little_yolky  其他唔知,曾肇添應該無可能,而且唔係全in添。  發表於 15-11-30 16:40

miriam 發表於 15-11-30 10:24
學校為求業績唔會理咁多。

當日聽到某校老師叫家長放晒兩間 B1A 我已經話癡線。
N年前我囡表姐, 二綫小學TOP 3, 見完迦密出泥喊,
佢覺得從老師交談中, FEEL自己唔係佢地學校的目标學生,
最后乙六入培道

little_yolky  全in的嗎?點解老師要俾學生有bad feeling咁衰?  發表於 15-11-30 16:42
王家爸爸  一啲都唔意外  發表於 15-11-30 15:01

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-30+10:24+學校

原帖由 TwinWong 於 15-11-30 發表
最 ...
好多時我老實咁講得罪好多人架,實例知唔少,有幾多人會信。

不止一次聽到為業績揾學生前途較飛。

siden  Very true  發表於 15-11-30 23:18
evacalbee    發表於 15-11-30 20:56
TwinWong    發表於 15-11-30 15:13
王家爸爸    發表於 15-11-30 14:58

TwinWong 發表於 15-11-30 14:44
最 ...
始終二綫小學既學生成功上位既勵志故事唔會太多,但係好多人會將一、二個特殊成功個案當係常態,而唔去了解人地成功既原因,以為人人都得。

TwinWong    發表於 15-11-30 15:18

miriam 發表於 15-11-30 14:53
好多時我老實咁講得罪好多人架,實例知唔少,有幾多人會信。

不止一次聽到為業績揾學生前途較飛。
其實我之前食晏, 有兩个媽媽交談,
話好开心囡囡入到迦密, 不过佢媽咪同FD講,
啊囡話: 媽咪係咪揾錯學校比佢, 佢讀得好辛苦

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-30+14:53+好多

其實我之前食晏, 有兩个媽媽交談,
話好开心囡囡入到迦密, 不过佢媽咪同FD講,
啊囡話: 媽咪係咪揾錯學校比佢 ...
我囡唔係可以死谷既讀書料子時,我靠佢個丁屎特異功能入到神校咪即係玩佢。

依家係呢間中學至少讀得開心,有佢鍾意既運動項目,一星期操四日,總平均分合格再高多少少,中英主科無問題,我偷笑 lu。

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-30+10:24+學校

最 ...
請問那間迦密呢?

Yanamami  何文田吧~  發表於 15-11-30 17:50

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:TwinWong+發表於+15-11-30+14:44+N年

始終二綫小學既學生成功上位既勵志故事唔會太多,但係好多人會將一、二個特殊成功個案當係常態,而唔去了解 ...
明明 B3B 又未到 B3A 叫報 B2B,我聽到時真係話玩咩,揀黎面試既話嘥左機會,拎個自行位跨區搏另一間好過喇。

miriam 發表於 15-11-30 15:22
我囡唔係可以死谷既讀書料子時,我靠佢個丁屎特異功能入到神校咪即係玩佢。

依家係呢間中學至少讀得開心, ...
係, 我囡小學同學都係到你囡中學,
佢媽咪都話佢囡囡讀得好开心

秋思 發表於 15-11-30 15:29
請問那間迦密呢?
何文田
‹ 上一主題|下一主題