用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.4去or 留 ? 
go

F.4去or 留 ?  [複製鏈接]

F.4去or 留 ? 

我女女今年讀f.4,成績不好..
今年學校話如果平均分不合格就要留級or離校....
但女女不想留級(之前從未留級)..........
我想問各位jjmm有冇學校會收呢類學生讀f.5?
我同女女商量過話如果搵到,讀一年f.5畢業之後
再去讀ive.......

Re: F.4去or 留 ? 

梗係留級好啦! 打好基礎,再戰會考。
係有學校會收呢類學生....但係都唔荒好野

我當然建議你留級啦!仲要享原校留,因為你出到去,真是風大雨大未必有位你讀,因為中三西出來的學生,都會到處找學校,若他們找不到,教統局亦會派位給他們,但若果你個女某某然走出去找,原因是你的成績不好,人地都唔會收你,所以都是留番享原校,因為就算學校話要你離校,但你唔走,佢亦一定要比位給你,若果出去讀中五,肯定會考死梗,因為中四成績已不好,讀不多幾個月,又話要會考,你話會點,不如重讀中四打好基礎實際o的.

blythe222:
在此分享一下個人經歷。

我升中四時,個人志願是選擇文科(我的中文和中史一向是全班第一,可是數理成績卻科科不及格),然而我媽媽覺得讀理科才有出路。後來我真的被編入理科,結果整個中四,完全不明白老師說甚麼,就算我有備課和溫習,依然搞不清公式和化學符號,自信心嚴重被摧毀。

渾噩了一年,學校以成績欠佳為理由,將我掃出校門。幸好最後我找到一所私校收留,重讀中四,並轉讀商科,兩年後會考,成績不過不失,還可以轉到一所津校唸預科。我想講的是,你囡囡成績差,究竟是多年來如是,抑或只是中四這一年?如果是前者,問題或者是她沒有讀書推動力,如果是後者,或許是她對就讀的科目力有不逮,建議你先和囡囡商量,若果她想轉科,就要再跟班主任商量可否留班轉科?

我知道部分前身是私校的直資中學有開辦高中課程(包括收留我讀中四的母校,坦白講,我至今仍很感激該校各位老師)。不妨叫你囡囡想清楚,自己的目標是甚麼?有甚麼興趣、專長和能力?再作決定。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

係有學校會收呢類學生....但係都唔荒好野

桃源街香島好不好?我讀大學時有很多人來自此校,現時會考每人有0.67個A,比很多很多英中還好。我試過問大學同學(來自香島)band 幾,他們哈哈笑了幾吓,英雄莫問出處嘛。

新法好不好?君不見馬時享局長麼?

這些直資、私校,學生人棄我取,教師心懷熱情、學生心存感激,怎會不好。

學校比你留班代表你仲有得教(or 救),如果唔係采你都傻你咪照升F.5 law.學校肯哉培點解要夾硬升班
seegui

judy 寫道:
[quote]係有學校會收呢類學生....但係都唔荒好野

桃源街香島好不好?我讀大學時有很多人來自此校,現時會考每人有0.67個A,比很多很多英中還好。我試過問大學同學(來自香島)band 幾,他們哈哈笑了幾

阿姐,
我女話讀某諾貝爾得獎者學校,但唔係band 1(我覺得好差的,唔知band 幾),但我話你會唔會係佢地開校以來既第二位諾貝爾獎得主丫,你覺會既,你咪讀囉

無反對過呢類型學校d老師比band1學校係辛苦幾百賠,亦唔係/想label呢d學校,將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎   [/quote]
<某諾貝爾得獎者學校>借問聲係o係崔琦母校呀?
如果o係唔算差o架 我表弟讀緊 :-|

<將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎>對社會有無貢獻,好似唔o係讀o那間學校定奪o架 黎智英o係例子 可能o係你眼中,體力勞動者就是無貢獻既人

個人意見係.....同大家相反...緊係找學校升中五啦......
第一. 無謂留一年, 反正留完會考都未必考得好, 如果真係不是讀書材料, 只會浪費光陰. 如果係讀書材料, 中5 一年就追得返la.
第二. 都未考會考, 又點知考唔到呢, 現在會考好鬼易合格的, 當年我中5 全年上電腦科都走堂, 會考前一天先看書, 完全無做練習, past paper, MC 亂撞咪一樣拿個D 仔..你話幾易, 所以我覺得考完會考先, 唔合格先再算. 什麼打好基礎??語文就可能要, 其它科邊使ga?
第三. 重讀....點係學校抬頭呀?

d 學校係咁ga la, 唔想會考整体合格率拉低, 咪迫d 學生重讀law.

醒目開學勳章

Sindy姐:
smartkaka 寫道:
<阿姐,
我女話讀某諾貝爾得獎者學校,但唔係band 1(我覺得好差的,唔知band 幾),但我話你會唔會係佢地開校以來既第二位諾貝爾獎得主丫,你覺會既,你咪讀囉

無反對過呢類型學校d老師比band1學校係辛苦幾百賠,亦唔係/想label呢d學校,將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎   [/quote]

<將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎>對社會有無貢獻,好似唔o係讀o那間學校定奪o架 黎智英o係例子 可能o係你眼中,體力勞動者就是無貢獻既人 [/quote]>請問你講緊果間係咪培正"崔琦"呀!我好多朋友的仔女都係到讀緊喎!??????????
     請錫教.

betty

阿姐,

無反對過呢類型學校d老師比band1學校係辛苦幾百賠,亦唔係/想label呢d學校,將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎  

<將來係一個有無貢獻既人,百份比好似好低喎>對社會有無貢獻,好似唔o係讀o那間學校定奪o架 黎智英o係例子 可能o係你眼中,體力勞動者就是無貢獻既人 [/quote]

我心目中差既學校,有一個好重要既因素,就係學生既質素,係門口見到佢地男男女女,嘻嘻哈哈,言語粗老,你追我續,唔得斯文,呢間學校係北角的

我心目中對社會有貢獻既人定義係:唔會好食懶飛,可以幫到人,無論工作上或做義工,就算七老八十推住架木頭車既婆婆,都算係有貢獻的

[quote]
fannychoi 寫道:
個人意見係.....同大家相反...緊係找學校升中五啦......
第一. 無謂留一年, 反正留完會考都未必考得好, 如果真係不是讀書材料, 只會浪費光陰. 如果係讀書材料, 中5 一年就追得返la.
[\quote]

我女幾年都追唔返呀,同埋中五得幾個月就話會考架啦

[quote]

第二. 都未考會考, 又點知考唔到呢, 現在會考好鬼易合格的, 當年我中5 全年上電腦科都走堂, 會考前一天先看書, 完全無做練習, past paper, MC 亂撞咪一樣拿個D 仔..你話幾易, 所以我覺得考完會考先, 唔合格先再算. 什麼打好基礎??語文就可能要, 其它科邊使ga?
[\quote]

唔合格可以點算呀,可否過定d料比我呀
[quote]

第三. 重讀....點係學校抬頭呀?
[\quote]

我諗仲識再黎過既,應該受人專重先

1。我女幾年都追唔返呀,同埋中五得幾個月就話會考架啦
-->點解會幾年都追唔返??總有原因的, 但要你自己先知, 但repeat 中4 會改變佢的學習態度嗎?但只要學習態度改變過來, 半年時間一定可以合格的. 科科拿A當然唔得啦
2。唔合格可以點算呀,可否過定d料比我呀
->repeat 中五, 反正你都想重讀中4。一樣是浪費一年時間。但可能會過到骨呢,那麼便save 左一年的時間。
3。第三. 重讀....點係學校抬頭呀?
[\quote]

Sindy,

係啦,我都好同意尼個定意. 雖然自己都做過嘻哈學生,但係而家睇到咁又覺得好唔順眼喎.

Sindy 寫道:

我心目中差既學校,有一個好重要既因素,就係學生既質素,係門口見到佢地男男女女,嘻嘻哈哈,言語粗老,你追我續,唔得斯文,呢間學校係北角的

我心目中對社會有貢獻既人定義係:唔會好食懶飛,可以幫到人,無論工作上或做義工,就算七老八十推住架木頭車既婆婆,都算係有貢獻的

蝦! 奇怪,我識個細路讀培道,升佢讀F4都唔讀,另願留班去讀一間BAND 3 中學,佢呀媽見過女一意孤行,就由得佢,老師都至電叫佢留番係學校讀F4,佢都唔制,而家佢考第一係BAND 3學校,仲攞埋奬學金,老師又啺,佢好開心,呀媽都冇佢乎. 我諗細路係你身邊不知不覺長大啦,有佢自己睇法,可能係錯可能係對,但教佢知道條路係自已揀,呀媽我已經比咗意見,話過你知[可能] 口既 後果.希望經一事長一智啦.
所以我覺得同個細路一齊商量分析而決定會好d.

Sindy:

<<我心目中差既學校,有一個好重要既因素,就係學生既質素,係門口見到佢地男男女女,嘻嘻哈哈,言語粗老,你追我續,唔得斯文,呢間學校係北角的>>

我唸十零歲學生哥O吾係化石,呆頭呆腦,學生時代活潑好動個個差不多,豈不是佔了90%係差學校  
我九十年代畢業間男女校好猛料,個個都玩得好瘋癲

某諾貝爾得獎者華人無幾多個,而且香港生活過就寥寥無幾
楊振寧、李振道、丁肇中、朱棣文、崔琦、李遠哲
究竟誰呢我都想知         

Sindy:

<<我心目中差既學校,有一個好重要既因素,就係學生既質素,係門口見到佢地男男女女,嘻嘻哈哈,言語粗老,你追我續,唔得斯文,呢間學校係北角的>>

我唸十零歲學生哥O吾係化石,呆頭呆腦,學生時代活潑好動個個差不多,豈不是佔了90%係差學校  

究竟誰呢我都想知         

我既思想比較化石年代,我容忍唔到我女會係街度講晒粗口,咁唔知自重 粗口係人都識,但唔係人人都講,係乜原因呢??

我係一個過來人,我女都有咁既煩腦,但過左囉

1.我諗每人追得返既目標都唔同,我係之前話我女考第一,我好開心,點解我又話佢追唔返呢??要考上大學,我諗最少要追返band1先得,咁求其得過扯過,唔係教細路正確既態度,唔好意思,我女係repeat中三,係佢話要比多自己一年時間,追返以前唔得既野,然後再上中四,因為佢話,如果之前既野可以skip的話,咁唔駛讀小一至中三囉咪

2.我睇到一個電視節目,佢話每年都有某數目重讀中五,但考獲十四分既係好少,好似得十幾二十%,所以既然係重讀,點解唔早讀?

3.我女兒自中一開始,已經想重讀,但學校唔比,又搵唔到學校重讀,後來機緣到,個校長好明理,所以比左個機會我女,佢係好開心,我同女都溝通得好好,所以佢諗乜我都好清楚

[quote]
fannychoi 寫道:
1。我女幾年都追唔返呀,同埋中五得幾個月就話會考架啦
-->點解會幾年都追唔返??總有原因的, 但要你自己先知, 但repeat 中4 會改變佢的學習態度嗎?但只要學習態度改變過來, 半年時間一定可以合格的. 科科拿A當然唔得啦
2。唔合格可以點算呀,可否過定d料比我呀
->repeat 中五, 反正你都想重讀中4。一樣是浪費一年時間。但可能會過到骨呢,那麼便save 左一年的時間。
3。第三. 重讀....點係學校抬頭呀?
[\quote]

CHUCHU 寫道:
Sindy,

係啦,我都好同意尼個定意. 雖然自己都做過嘻哈學生,但係而家睇到咁又覺得好唔順眼喎.

我諗正路都唔會覺得係乖的呀

Sindy:

Perhaps I haven't had any children, I don't know your "言語粗老" is implicating coarse language. When we were in high school, playing crazily was just part of our school lives; we DID do voluntary work and study hard. Please mind your words, try putting yourself in others' shoes, you will know what you said hurts many others.

By the way, who's the Nobel Prize winner you were talking about? I'm so eager to know.

Sindy:

究竟誰呢我都想知         

我既思想比較化石年代,我容忍唔到我女會係街度講晒粗口,咁唔知自重 粗口係人都識,但唔係人人都講,係乜原因呢??[/quote]

Sindy:

Perhaps I haven't had any children, I don't know your "言語粗老" is implicating coarse language. When we were in high school, playing crazily was just part of our school lives; we DID do voluntary work and study hard. Please mind your words, try putting yourself in others' shoes, you will know what you said hurts many others.

By the way, who's the Nobel Prize winner you were talking about? I'm so eager to know.

[quote]

Sindy:

究竟誰呢我都想知         

我既思想比較化石年代,我容忍唔到我女會係街度講晒粗口,咁唔知自重 粗口係人都識,但唔係人人都講,係乜原因呢??[/quote][/quote]

我諗我地係講緊細路女,別拖其他人埋黎,挑起公憤,我老公係地盤都會講粗口,但返到黎屋企,佢會專重我地,如果話一個細路女係街度粗言穢語都係自重既行為,我不敢認同

當時我女話我聽想去呢間學校度讀,我係持開放態度的,所以我去觀察間學校,但我無好留心佢講緊邊個諾貝爾得獎者,因為呢個唔係重點,係無關係的,重點係要間學校學生品德質數如何
‹ 上一主題|下一主題