用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

近幾年聽到都有人插小二
應該每年都係小貓一兩隻
上年call到八月尾嘅係SFA,今年有SFA嘅7月收到call,不過唔清楚有無要
恐龍家

daisylhn 發表於 15-10-2 21:16
問定先

有冇過來人分享下?
點解要插DPS?
要考插班都去插間有直屬/聯繫中學既學校啦!

插入DPS, 幾年後又要再煩過 (男你可能仲有頭10位直上DBS, 女仔就.....)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-10-2+21:16+問定

原帖由 hkpapa852 於 15-10-02 發表
點解要插DPS?
要考插班都去插間有直屬/聯繫中學既學校啦!
咁姐弟組合,又中學校網好,又英小⋯⋯入左唔使煩細佬

有咩插班好選擇?(唔搬了)

引用:近幾年聽到都有人插小二應該每年都係小貓一

原帖由 小曳人 於 15-10-02 發表
近幾年聽到都有人插小二
應該每年都係小貓一兩隻
上年call到八月尾嘅係SFA,今年有SFA嘅7月收到call,不過 ...
即都係名私小

回覆:想問DPS有小二插班位嗎?

插名津,都係名直私的機會較高。無計,人地的學術水平的確係高一點⋯⋯

daisylhn 發表於 15-10-2 22:32
咁姐弟組合,又中學校網好,又英小⋯⋯入左唔使煩細佬

有咩插班好選擇?(唔搬了)
官津小學全港九新界得4間英小係大把人想入, 當中只得一間男女校.

但我對呢間男女校既升中前景有保留.

我寧願去插CSK, 油天, 愛德, 瑪神; 另外, 沙田官小, 兩呂, 雙仁, 同埋港島區幾間官校當然更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係唔好貪個名

回覆:kaboBB 的帖子

Sorry 你係用家 ? 點解呢間得個名?願聞其詳

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:daisylhn 的帖子

DPS派位透名度低,升中無乜保障!學額又少,好難插呀!不如試埋九龍區其他男女校啦

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝回覆

我不是用家,但有朋友在入面工作過。
而其實很多人都開始知道入面是如何⋯⋯

引用:我不是用家,但有朋友在入面工作過。 而其

原帖由 kaboBB 於 15-10-03 發表
我不是用家,但有朋友在入面工作過。
而其實很多人都開始知道入面是如何⋯⋯

...
可否透露些?是邊方面問題?

daisylhn 發表於 15-10-3 14:49
可否透露些?是邊方面問題?
啱啱諗起, 想要插入DPS其實唔易, 因為小一至小三無考試全部直升, 除非有人走, 唔係未必有機會插.

個人亦覺得唔值得插入去.

如果住九龍又想男女津貼學校,我覺得油天都係一個唔錯嘅選擇。

小曳人 發表於 15-10-3 06:55
DPS派位透名度低,升中無乜保障!學額又少,好難插呀!不如試埋九龍區其他男女校啦
Hi, 小曳人,

Do you know the details about the curriculum of DPS?  Is it the same as typical aided school? Would they teach say Primary 2 curriculum in P1?

How about the english standard? Do they use english as the major medium of instruction?

Thank you.

醒目開學勳章 貢獻勳章

CasperChan75 發表於 15-10-7 13:42
Hi, 小曳人,

details 可能要DPS家長先答到你喇
不過見朋友FB分享,佢地用書無快到,但相信教得比其他學校深入

恐龍家

小曳人 發表於 15-10-7 14:09
details 可能要DPS家長先答到你喇不過見朋友FB分享,佢地用書無快到,但相信教得比其實學校深入

...
Thank you.

Is there any DPS parents who can tell more about the school curriculum and the real situaion inside.

CasperChan75 發表於 15-10-7 13:42
Hi, 小曳人,

或者我有資格多事一下:DPS 唔算正式教高一級,中文用原級書,英文也是原級,但是英國書,坦白講,比香港standard 都有點距離。他們極重視英文,全套書都是英國Collins, 有textbook, grammar, comprehension, phonics, writing 等
數只是教快少少。即二年級尾會教三年級頭少少,全英數
佢地所有科目都英語,當然除左中文同普通話同中常,所有通告全英,家長會無論校長同老師都全英。另外,佢地有教中常,但同時用英國science, 三年級有history & geography, 問心,我覺得深,是以前初中內容但淺些,如小三剛教earth structure, 要學crust, mantle, continents 等字

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-10-3+14:49+可否

原帖由 hkpapa852 於 15-10-06 發表
啱啱諗起, 想要插入DPS其實唔易, 因為小一至小三無考試全部直升, 除非有人走, 唔係未必有機會插.

個人亦覺 ...
我吾同意 值得與否其實好主觀 正如DSE 與IB  
另外想講DPS 是一所好學校 雖然課程教得深入 但至少小朋友投入 同時亦訓練小朋友自學能力 倒要看看是否自己杯茶 不喜勿插

‹ 上一主題|下一主題