用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優有咩特點?
go

資優有咩特點? [複製鏈接]

想問一下小兒自小很喜歡計數,我讓他學enopi 數,沒有吹谷,任他發揮,小一生懂計小三至小四的數,是否男孩大都這樣?還是可能是資優?

2    0    0    0

回覆:資優有咩特點?

enopi 公文 等課程,好多小朋友都會超前本身學年。
因佢一直教上去,一直操上去。
我識一個二年班男仔巳學到中學數了。

明白了,謝謝回應!

twinstar99 發表於 15-9-15 23:26
想問一下小兒自小很喜歡計數,我讓他學enopi 數,沒有吹谷,任他發揮,小一生懂計小三至小四的數,是否男孩 ...
夠六歲,最好搵個clinical psychologist 做評估,一做WSIC-IV就清楚晒。唔駛估估下。
個個資優都唔同款,很難一概而論。

普遍來說,學野比人快啲,成日問問題,自己找答案。

諗啲野比同年紀啲細路複雜,比如十一歲同你講歐洲難民問題,梁特首施政,世界經濟包括香港、中國、美國、歐洲股市關係及其貨幣政策嘅影響。二次大戰七十周年,能詳細説出歐洲及亞洲戰況及結果,以及一次大戰始末及其對二次大戰的引申作用,簡直係一部小型百科全書。

更以事實作出自己的判斷,及發展自己的理論對日後作預測。

佢IQ149, 可能諗啲野比人唔同啲。

醒目開學勳章 貢獻勳章

同意樓上所講:資優兒諗嘅嘢同普通人唔一樣
另外我想指出IQ相差15已經好大分別,即係係話一個IQ130同IQ145,能力上已經有明顯分別
所以如果孩子唔係太極端(即唔係太似某d例子),並不代表佢唔係資優

資優教育學院網頁有d資料可能可以幫到樓主

我兒係相對極端型,一歲左右開始認字,自通phonics,識睇書之後就乜書都睇,自己响書架攞大人書照睇,一時鍾意巴士站/睇地圖,一時鍾意化學,背元素週期表!鍾意玩推理遊戲,鍾意計數,鍾意諗嘢~某本上唔駛教,d書放响度就有興趣時攞嚟睇

但因為佢地能力上同大部份人都唔同,佢地唔明白點解佢做到,其他人做唔到,佢地會覺得無人明白佢
引起某d情緒問題,有d仲可能覺得自己係怪物,想收埋自己

恐龍家

其實阿仔又冇咁勁,淨係計數好D,但情緒方面有D似小曳人所形容,佢會成日認為我唔明佢而好「忟憎」,但有時我又真係唔多明麻!

另外,找資優學院是為了做評估?我見要成五千元。有用嗎?

twinstar99 發表於 15-9-16 16:05
另外,找資優學院是為了做評估?我見要成五千元。有用嗎?
外面私家做$15000至$20000。
根據美國、澳洲大學教育研究顯示,準確知道孩子的潛能potential及缺點是教育不可或缺的第一步。

因現代教育只為標準IQ100的人設計,假設IQ分佈是否一條normal distribution bell shape curve, 中間IQ100左右會是大多數人。

若孩子的IQ在curve 的一頭(屬資優)或一尾(屬低智),普通教育就不適合。

外國如澳洲就對不同potential的學生有不同的教育政策,除了有特殊學校,更有資優學校。每所普通政府中、小學都有不同的老師統籌特殊及資優教育,那些twice exceptional (2e) 學生,兩方面都得到支援。

正如樓上小曳人所講,IQ 130 跟 IQ 145 完全不同,距離差異相等于由低智到僅僅資優,IQ 越高中間分野越大,bell shape curve 左右X 軸每隔越遠,讀過統計學的一定知道。

引用:同意樓上所講:資優兒諗嘅嘢同普通人唔一樣

原帖由 小曳人 於 15-09-16 發表
同意樓上所講:資優兒諗嘅嘢同普通人唔一樣
另外我想指出IQ相差15已經好大分別,即係係話一個IQ130同IQ145 ...
我仔又係自通phonics, 不過無你仔勁,佢兩歲半可讀書(unseen) . 普通話拼音亦自通了,但無英文強。很愛數學但基本加減運算會有機會錯,佢自背乘數表,可計簡單乘除。又愛問負數和小數,另會出代數,如問A+A=B, 10+A=11, A係幾多?我無比佢出去上課,因覺得佢興趣比補習班教的廣,但佢又不到可自通進位的程度,準確度亦不是百分百。又愛科學/地理,但不見沉迷。佢五歲,可唔可以請教下聽落像不像是資優?

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamadc 發表於 15-9-17 07:54
我仔又係自通phonics, 不過無你仔勁,佢兩歲半可讀書(unseen) . 普通話拼音亦自通了,但無英文強。很愛數 ...
起碼,理解能力強,數感良好,有自學精神,無論佢係咪資優,嗰團愛學習嘅火都要好好保住!學習由興趣出發,事半功倍!

我個人認為如果唔係需要得到某些支援,唔係一定要做評估,我當時係因為阿仔情緒問題,所以去做評估嘅

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

有什麼情緒問題要trigger 去做?其實學校有hint 過,因佢唔回應人。另情緒起伏很大。

引用:有什麼情緒問題要trigger+去做?其實學校有

原帖由 iamadc 於 15-09-17 發表
有什麼情緒問題要trigger 去做?其實學校有hint 過,因佢唔回應人。另情緒起伏很大。

...
如果學校發現有問題,應該會提議去做評估,喺呢個情況下,我會建議做,因為可能會再發現其他問題,而且只有知道有什麼問題,方能對症下藥。

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+15-09-17+發表有什

原帖由 S-Kwok 於 15-09-17 發表
如果學校發現有問題,應該會提議去做評估,喺呢個情況下,我會建議做,因為可能會再發現其他問題,而且只有 ...
其實係K2時叫我們去做assessment 但又無講係乜assessment.

iamadc 發表於 15-9-17 20:24
其實係K2時叫我們去做assessment 但又無講係乜assessment.
點解你地果時唔帶佢去?
學校梗唔會話明叫你去做乜野assessment, 唔通叫你地check吓佢有無自閉症,唔怕你地家長反枱咩!

現在面對佢唔應人,情緒起伏大,你地又打算點?等第二個老師又叫你地去做assessment 嗎?

我個件乜嘢特異功能都無

只係比較老積啲

亦無特別情緒

只係固執啲

所以好難定

引用:Quote:iamadc+發表於+15-9-17+20:24+其實係

原帖由 Activehealth 於 15-09-17 發表
點解你地果時唔帶佢去?
學校梗唔會話明叫你去做乜野assessment, 唔通叫你地check吓佢有無自閉症,唔怕你地 ...
已去政府見了,話乜事都無,所以唔建議做assessment. 但好似政府個bar比較高,而且資優唔關佢地事,所以無跟進。佢有上情緒社交班,有改善。K2完時校長有輕輕講過,但不是說6歲才check? 佢又未到...

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+15-09-17+發

原帖由 iamadc 於 15-09-17 發表
已去政府見了,話乜事都無,所以唔建議做assessment. 但好似政府個bar比較高,而且資優唔關佢地事,所以無 ...
我自己會去私人機構check, 再排政府。 其間自己安排適合嘅活動比小朋友。  而家仍然等緊政府,但因為有私人report support, 已得到學校嘅支援。

我個人覺得政府話無事,唔代表無事,佢地話有事就係大件事

好似我肩頸痛咁,好痛㗎,日日食止痛藥,塗嘢,但未至於攞唔到嘢,就係咁,政府嘅物理治療師話唔可以安排做物理治療。

所以,我覺得如果自己都有懷疑,就揾私人機構安排做assessment.  有需要就做埋IQ test.

MASAYA  //我個人覺得政府話無事,唔代表無事,佢地話有事就係大件事//   發表於 15-9-18 11:56

我覺得做咗assessment, 了解會多咗,對小朋友亦會公平啲,起碼會明白點解佢會咁諗嘢。喺我仔眼中,佢識嘅嘢係好正常,佢會奇怪點解人地唔識,試過同朋友仔去書局,仔攞住本講periodic table嘅書同朋友仔講呢本先好睇,但一般小朋友(同係升小二),點會覺得好睇呀?! 攞住嗰萬字夾,唔係話攞住萬字夾,而係話攞住xxx(構成萬字夾嘅物質)。所以開學前,我跟仔講每個人嘅興趣、識嘅嘢都會唔同,解釋了,再跟仔講如果想講chemistry、數嘅嘢,你可以跟班主任講,因為班主任係教呢兩科,會明白同解釋到佢唔明嘅嘢。可能咁,所以暫時未有問題。

S-Kwok 發表於 15-9-18 07:15
我自己會去私人機構check, 再排政府。 其間自己安排適合嘅活動比小朋友。  而家仍然等緊政府,但因為有私人 ...

其實做assessment就好似配條鎖匙,開你想開嘅門。
如果好似hinhei 果個咁無乜特別就唔駛。但若果想參加HKAGE/CUHK   資優教育,還是配定條鎖匙穩陣啲。

但好似我個仔同S-Kwok 果個,要有支援就要。

lamadc 果個,配過但還有問題就可能要再配。

‹ 上一主題|下一主題