用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 pls del
go

pls del [複製鏈接]

Pls del
   1    0    0    0

回覆:心怡幼稚園,請教家長用家

邊間分校?

Joyful World?
唔會掛?

引用:上左兩日適應日。 學校都算依賴video(仲要

原帖由 tomatojuice 於 15-09-02 發表
上左兩日適應日。
學校都算依賴video(仲要係YouTube)教學。
英文就Super simple song 嘅 Hello歌,weather ...
邊間分校?我小朋友那間完全唔係咁喎

沙田。
係囉,我都跌晒眼鏡。

你哋適應日唔係咁?
可唔可以講吓大概係點?

真係開YouTube㗎。點解我知係youtube呢,因為佢一開著個screen,有廣告呀!

不過只係一次見有廣告。之後個d,就係開file睇嘅,但都係cap from YouTube囉。

d小朋友就掛住睇個screen而唔係睇老師。
老師就坐喺櫈仔做動作,一d都帶動唔到氣氛。

依家嘅擔心係以後唔知會唔會keep住呢個模式,定係只係頭兩日適應日特別安排呢?
否則真係衰過返pg。

咁差?你係am/pm?

Am

又未至於超差,但好失望

回覆:tomatojuice 的帖子

我唔係咁喎!完全無睇電視呀!
老師唱歌、教手工、去音樂室上音樂堂、玩遊戲之類

引用:我唔係咁喎!完全無睇電視呀! 老師唱歌、

原帖由 joygigi 於 15-09-03 發表

...
你都係沙田am?

引用:我唔係咁喎!完全無睇電視呀! 老師唱歌、

原帖由 joygigi 於 15-09-03 發表

...
請問係咪N班?

我day1都有音樂堂,但就係老師拎個xylophone入黎唱左一陣。
我day2都有手工,但我地做手工個陣有d小朋友補影果張first week of school相,d家長做多過小朋友做。做完手工佢又未影完,每人派本reader叫家長同小朋友讀,佢地繼續影,之後就唱byebye歌放學了。都唔知搞乜咁。

其實我最大嘅擔心係,往後上堂,會唔會都經常睇video呢?定淨係我哋呢班係咁?

引用:其實我最大嘅擔心係,往後上堂,會唔會都經

原帖由 tomatojuice 於 15-09-03 發表
其實我最大嘅擔心係,往後上堂,會唔會都經常睇video呢?定淨係我哋呢班係咁?

...
My child study in TW. No TV ar

你指係joyful world 我返頭2日都無開過youtube同dvd之類 第1日音樂堂第2日勞作堂

回覆:ah_gi 的帖子

你係TW定ST呀?

引用:上左兩日適應日。 學校都算依賴video(仲要

原帖由 tomatojuice 於 15-09-02 發表
上左兩日適應日。
學校都算依賴video(仲要係YouTube)教學。
英文就Super simple song 嘅 Hello歌,weather ...
咁都得?!邊間?

我都係ST AM class,都係開youtube唱歌

回覆:tomatojuice 的帖子

我預咗,open day都係開youtube唱歌,但老師唔係坐定,都有唱跳。我係屋企都唔俾我囡睇video,而家好多新幼稚園都有projector,我都無辦法。幾隻歌十幾分鐘,我可以接受,又唔覺得hea,仲有其它活動。

我囡囡讀fo tan joyful,都有用projector 播you tube ,睇左三四首歌,但老師就有一齊做動作,唔覺得好大問題,都係幾首歌啫,其他時間有睇Oxford reading book, 同普通話堂有用布偶同小朋友互動,都不錯啊!

‹ 上一主題|下一主題