用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教
go

聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教 [複製鏈接]

我家姐問了聖彼得, 聖公會接受天主教有宗教分, 而家有個幸福的煩惱, 聖彼得&新油天都係25分, 請問邊間成績好? 又請問邊個校網好?真心請教

獨女, 升K2, 有打算追多個小朋友, 讀學券幼稚園, 有外補英文, 初學琴, 住港島九龍都得, 兩邊都鍾意。小女孩活潑、小小慢熱。

煩請指教。
   6    0    0    0

自己選.

個小朋友係女仔,咁你話升中邊間著數d ?

回覆:gglover 的帖子

回覆 leiseefung 的帖子

注意:"有打算追多個小朋友"

moviemovie 發表於 15-7-30 10:20
好奇想知,25分,係咪兩公婆分別係聖彼得同油天畢業?
論校網:女就聖彼得,仔就油天!
不過既然佢係天主教 ...

除宗教以外, 真心想知兩間學校的優劣, 及兩個校網的優劣, 適合女女前途為大前題, 我和家姐都是新手, 請各位指教。

因我家姐當年正是天主教讀聖彼得, 都不覺得出現混淆或動搖宗教信念, 所以對此是open的。

小小山 發表於 15-7-30 10:23

兩間都係男女校,後面果個必入。我只係計將來升中部署。St Peter佢出名在女仔入英中機率其高,如果後面果個係仔,咁要谷d博入Kings鳥。其實新油的確係好好,但女仔升中我估計同st peter 比會辛苦多d兼冇乜著數~KLN1 (我估新油學術水平會高d),最好應該是入到油真或依中(st Mary吾好計好少位)。最後同是25分,博入新油我怕會有機會吾好彩。愚見,勿盡信

gglover 發表於 15-7-30 10:34
除宗教以外, 真心想知兩間學校的優劣, 及兩個校網的優劣, 適合女女前途為大前題, 我和家姐都是新手, 請各 ...
計校網, 仲要係女仔, 唔駛諗一定係11網聖彼得.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-30 10:50
計校網, 仲要係女仔, 唔駛諗一定係11網聖彼得.
hkpapa, 請問點解呢? 我們對此不太認識, 可否指點一下, 謝謝。

gglover 發表於 15-7-30 10:53
hkpapa, 請問點解呢? 我們對此不太認識, 可否指點一下, 謝謝。

女仔係中西區升中, 只要日後係B1學生, 入到B1中學機會全港最高, 超過100% (即係一個B1女生有多於1個B1中學學位), 英華女, 聖嘉勒, 聖提女子3大女校, 加上聖心, BPS既學位足夠本區所有B1女生有餘.

油尖旺中學網(KL1), 係全港少有係升中時利男不利女既中學網.
女仔升中只有St Mary, 真光女書院, 伊利沙伯, 但St Mary因有一條龍小學, 只有極少量學位, 伊中係男女校, 部份學位亦要留俾聯繫小學. 所以女生近乎集中抽真光.

hppa    發表於 16-7-14 23:46
vcb617  Agree x 2, 女仔, 唔駛諗一定係ST. PETER  發表於 16-7-14 12:48
dwkw333  agree!  發表於 15-7-30 12:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gglover 發表於 15-7-30 10:53
油麻地升中校網對女仔無咁好, 因為最好的只有油真同伊中, 機率相對會無咁好(如果你肯定姨甥女係top girl, best of the best當然另計)。

我假設你家姐同姐夫係一個聖彼得, 一個新油天既old boy/girl, 咁其實下一個小朋友不論男女, 兩校都同樣有25分的, 所以, 如果鐘意可以女女讀聖彼得, 細佬讀新油天都得。得咗。

johnnywalker  兩姐弟一齊讀點都方便d啦,分開會好煩  發表於 15-8-1 17:16

小小山 發表於 15-7-30 10:23

無關係, 第二個到時兩間都係25分, 都係Sure Win, 唔一定要跟家姐

hkpapa852 發表於 15-7-30 11:03
女仔係中西區升中, 只要日後係B1學生, 入到B1中學機會全港最高, 超過100% (即係一個B1女生有多於1個B1中學 ...
利男不利女  <==== 你好似睇相佬

hkpapa852  我覺得自己似講故佬多D!  發表於 15-7-30 11:14

女仔係中西區升中, 只要日後係B1學生, 入到B1中學機會全港最高, 超過100% (即係一個B1女生有多於1個B1中學 ...
想借位問下, 如果KLN3網想升中揀培正, 但又唔係培小生, 係唔係隨咗時運高, 別無他法? 因為佢哋好似自行唔收外校生, B1放乙一就無咗聯繫位優勢了, 放乙二又等如放棄。所以, 可能只有男仔會揀, 是嗎?

little_yolky 發表於 15-7-30 11:15
想借位問下, 如果KLN3網想升中揀培正, 但又唔係培小生, 係唔係隨咗時運高, 別無他法? 因為佢哋好似自行唔收 ...
除咗好運, 就只有考插班, 唔好等升中啦.

或者真係要搵個風水佬幫下手!

little_yolky  咁即係放棄算了  發表於 15-7-30 11:51
little_yolky  今年先先小一,咁快諗插班  發表於 15-7-30 11:51

回覆:聖彼得25分, 新油天都25分, 真心請教

幸福的煩惱

St Peter more attractive

siden 發表於 15-7-30 11:30
幸福的煩惱

St Peter more attractive
想問兩間的升中派位, 邊間好啲?

hkpapa852  一定係聖彼得好  發表於 15-7-30 12:26

可唔可以咁講, 女仔讀聖彼得, 考到band 1成績, 就通常入到band 1英中, 就算考到band 2成績, 都有少少機會入到band 1英中。但讀新油天, 就相對冇咁易?

hkpapa852  係  發表於 15-7-30 12:26

little_yolky 發表於 15-7-30 11:15
想借位問下, 如果KLN3網想升中揀培正, 但又唔係培小生, 係唔係隨咗時運高, 別無他法? 因為佢哋好似自行唔收 ...

little_yolky 咁即係放棄算了 發表於 半小時前

little_yolky 今年先先小一,咁快諗插班 發表於 半小時前

就係趁小一, 大家仲適應緊, 學術方面未見真章.
只要表現好, 插小一下學校或者小二會易D

去到小二以後, 一定係成績行先, 除非能夠係學校 名列"矛尖".
無錯, 係"矛尖", 因為只係"前矛"既份子, 想插去培正呢類學校既機會都未必有, 只有"矛尖"份子(全級頭3), 先有機會

聖彼得
‹ 上一主題|下一主題