用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 期末考试到了!
go

期末考试到了! [複製鏈接]

今年考试比较早,一早就提醒儿子考试期间不要玩,要认真复习,可是他还是像平时一样,找到时间就玩,完全不把考试当一回事,看到他这样心里真是着急(>﹏

4    0    0    0

Hoho8 發表於 15-5-28 12:54
今年考试比较早,一早就提醒儿子考试期间不要玩,要认真复习,可是他还是像平时一样,找到时间就玩,完全不 ...
正如老闆叫我哋返工唔好玩手機一樣, 係無效的

little_yolky 發表於 15-5-28 13:07
正如老闆叫我哋返工唔好玩手機一樣, 係無效的
或者唔好睇forum

little_yolky    發表於 15-5-28 15:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:今年考试比较早,一早就提醒儿子考试期间不

回覆:期末考试到了!

其實我地細個都唔洗人提,自己搞掂。
但依家好多家長都會請假幫小朋友温書,其實……是禍是福?

happy_lavender  就算提我都係唔溫!   發表於 15-6-1 17:22

下星期考試,但這幾晚我們一家仍玩飛行棋,大富翁,星期6還要去集訓。始終初小(p1,3),不用太緊張。

S-Kwok 發表於 15-5-28 14:50
其實我地細個都唔洗人提,自己搞掂。
但依家好多家長都會請假幫小朋友温書,其實……是禍是福?

...
去到大人請假幫小朋友溫書,一定係禍啦
好衰咁講,直頭係家門不幸 (都唔知會唔會畀人ban )
Learning to Read, Reading to Learn.

其實大家嘅小朋友喺點溫習呢?
1) 由得小朋友自己温,佢話溫完就算。
2) 小朋友話温習完,就比啲練習/過往學校做錯過嘅題目再做?
3) 教小朋友温習技巧, 再比練習/過往學校做錯過嘅題目再做?
4)叫小朋友温自己幫佢定嘅範圍,再做練習/過往學校做錯過嘅題目?
5) 其他?

見家長都熟讀考試內容, 出卷!  唉, 我覺得自己好懶, 完全無讀佢既課本為他準備好

今個學期我教小朋友點plan, 然後每晚跟schedule自己温,如果係數就比練習/錯過嘅題目小朋友做。
中文唔知點搞。
我怕自己涉獵太多,害佢第時唔識温書

引用:見家長都熟讀考試內容,+出卷!++唉,+我覺得

原帖由 babadogcat 於 15-05-28 發表
見家長都熟讀考試內容, 出卷!  唉, 我覺得自己好懶, 完全無讀佢既課本為他準備好 ...
我其實都冇睇小朋友啲書,除咗IS.
IS仔話温完,我就求其口問問題,知佢明concept我就唔理

S-Kwok 發表於 15-5-28 17:28
2) 小朋友話温習完,就比啲練習/過 ...
第一次考試教佢中文記生字,英文串生字既方法,數學抽幾種題目口問口答,常識冇溫,宗教背金句
第二次考試一樣

第三次考試叫佢中英自己溫,結果冇溫,數學常識宗教同第一次一樣,但進步左,呢個先係大問題,如果佢覺得唔溫成績可以進步比唔合格問題更大

黎緊第四次考試,早兩星期同佢一齊定時間表自己溫,暫時佢可以自己跟住做,就算成績退步我都覺得今次有收穫

叫佢跟考試範圍温。中文詞語/四字詞我会出不供字題。其他做補充練習算~~英同数都係做練习算。

基本上學校呢兩星期差不多日日都有默書,小測,考oral, 考IT,所以只要見乜做乜,已經係準備咗考試!唔洗點計畫,我同個仔只計畫咗由呢個週末起到下星期考試點溫書!

我係1。
小一下學期囡囡考試前我得閑無聊過頭, 睇咗囡囡英文考試範圍同測驗卷模式, 寫咗D重點俾佢, 然後出咗份卷俾佢做, 考咗100分返嚟。

我見佢原來都掂, 所以自此之後就無再理佢, 叫佢自己溫。佢就次次問我:媽咪, 重點呢? 有無卷俾我做? 我就同佢講:阿囡, 媽咪返工好忙的, 唔得閑 (因為要上EK)

MASAYA  媽咪返工好忙上EK!!  發表於 15-5-28 18:40

醒目開學勳章

我女學校仲有5日就大考。。。佢都仲係hea mode

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-5-28+17:28+其實大

原帖由 MASAYA 於 15-05-28 發表
第一次考試教佢中文記生字,英文串生字既方法,數學抽幾種題目口問口答,常識冇溫,宗教背金句
第二次考試 ...
第三次考試嗰個係問題。
我自己覺得如果小朋友有閱讀習慣,大部分都應該係唔洗温習都識。但我唔想仔覺得唔温都可以做得好,同時我亦想由細開始培養佢有好習慣,所以我要佢學習編時間表+温習。

另一問題:
仔會plan由老師通知有測驗嗰日開始温習,每日温,直至測考嗰日。中間可能係有1個星期嘅時間。呢個情況,你地係咪會由得佢,等佢自己發覺唔需要日日温,還是教佢唔洗日日温。

我自己想等佢發現,但見佢日日温(雖然其實都只係花好少時間),又唔提吓佢可以做好啲planning, 好似好衰咁

回覆 S-Kwok 的帖子

當然由佢日日温少少,咁乖!我女除左小一第一個term好乖,之後就越來越懶散。  

引用:另一問題: 仔會plan由老師通知有測驗嗰日開

原帖由 S-Kwok 於 15-05-28 發表
另一問題:
仔會plan由老師通知有測驗嗰日開始温習,每日温,直至測考嗰日。中間可能係有1個星期嘅時間。呢 ...
我想知點解你囝囝咁乖嘅?一見有測驗就溫!我仔會話唔洗咁早啦,過兩日都未遲啦!但佢每朝坐校車都會早半小時到學校,老師會叫佢哋溫習!所以我知佢係學校多少有溫,都接受佢到測驗前一兩日先溫!
如果你囝囝唔覺早一個星期溫習係辛苦,等佢自己慢慢發現都唔大問題,其實到高年班小小,多咗嘢要讀要溫,自己應該會調節!如果佢心甘情願,你開聲叫佢唔洗溫,會唔會怪怪哋!

‹ 上一主題|下一主題